Роль господаря міста Віталію Михайлішину активно допомагав виконувати голова Чернівецької ОДА Михайло Папієв

Роль господаря міста Віталію Михайлішину активно допомагав виконувати голова Чернівецької ОДА Михайло Папієв

13.10.2011, 15:24

Цьогорічне святкування Дня міста загалом мало чим відрізнялося від попередніх років, хоча деякі відмінності все-таки мало. Почати хоча б з тієї, що з перших суботи-неділі жовтня, коли у Чернівцях традиційно храмували, цього року свято перенесли на пізніший строк. Під час сесії Чернівецької міської ради 29 вересня  її секретар Віталій Михайлішин пояснив громаді, що святкувати потрібно саме 8-9 жовтня, а не раніше, бо саме 8 жовтня датовано відому грамоту Олександра Доброго, в якій вперше згадуються Чернівці. Щоправда, остаточно розвіяти сумніви, що влада керувалася саме цим шляхетним мотивом – відновити історичну справедливість, а не принесла в жертву інтереси городян на догоду главі РПЦ патріархові московському Кірілу, який саме 1-2 жовтня відвідував Чернівецьку область,  йому до кінця так і не вдалося. Як би там не було, але якщо 1-2 жовтня у Чернівцях ще можна було ходити легко вбраним, то вже рівно за тиждень погода більше нагадувала ту, яка супроводжувала святкування Дня міста у 2008-му році. Під час ювілейного відзначення 600-річчя першої письмової згадки, нагадаємо, на другий день урочистостей місто весь день заливало дощем. Так, на жаль, було і цього року.

Друга відмінність, що також кидалася у вічі, урочистості до Дня міста 2011 року відбувалися без законно обраного самоврядною громадою міського голови. Вперше за останніх 17 років Чернівці святкували День міста не з мером Федоруком, а виконувачем обов'язків міського голови Віталієм Михайлішиним. Останньому роль господаря міста активно допомагав виконувати голова Чернівецької ОДА Михайло Папієв. Навіть саме свято зі сходів ратуші вони відкривали удвох, а відтак у супроводі чималої чиновницької свити разом дефілювали святковими точками. Пославшись на те, що він дав собі слово не давати оцінку діям нинішньої міської влади, колишній мер Микола Федорук не захотів коментувати факт перенесення дати святкування Дня міста. Натомість поділився спогадами про перебування у Москві, коли архівістам вдалося розшукати оригінал грамоти з першою письмовою згадкою про Чернівці. "Коли її підняли зі сховища, а фахівці стали тлумачити, був момент, коли в мене завмерло серце, - пригадав на прохання "Доби" події 2008 року Микола  Федорук. - І то не лише через саму урочистість моменту. Справа в тому, що грамоту датовано згідно з літочисленням не від Різдва Христового з традиційним початком року 1 січня, а від сотворіння світу, коли новий рік починався навесні або восени. Тож виникла заминка, про який саме рік точно йдеться 1407 чи все таки 1408. Але фахівці заспокоїли: рік першої письмової згадки про Чернівців - 1408-й від Різдва Христового".

Щодо урочистих заходів, яких напередодні святкових днів і упродовж суботи –неділі, 8-9 жовтня, було таки чимало, то справді ексклюзивних виявилося не так вже й багато. Ну, справді не брати ж за такі торгівлю шашликами у центрі міста, яке називає себе європейським, з вечірнім концертом за участю вітчизняних поп-виконаців? Хоча на сцені, прикрашеній зображенням секретаря міськради Віталія Михайлішина, перший-ліпший симфонічний оркестр, вочевидь, виглядав би більш органічно. Пам'ятаючи, що на смак і колір товариш не всяк, виділимо бодай ті з них, в яких була присутня бодай дещиця щирої зацікавленості. Наприклад, «майстер-класи просто неба» учасниць Буковинського клубу сучасної вишивки "Вечорниці", які відкривали усім охочим секрети вишивання у різних техніках, учили бажаючих валяти з кольорової вовни намистинки, навчали виготовити hand-made листівки. Чималу аудиторію зібрала архівіст Марія Никирса, яка презентувала книжку "Дім з кришталевими вікнами, або історія вілли на вул. Українській, 22". Мистецькими кованими  виробами традиційно потішили чернівецькі ковалі. Триметровий «Ключ до міста» пропонують встановити на виїзді з Чернівецького аеропорту, а кованого лелеку вже занесли до органного залу Чернівців. Двометрова фігура «Карпатського Чугайстера», яку різьб’ярі по дереву подарували місту, також привернула увагу чималої кількості чернівчан. Традицію підмітати міську бруківку трояндами відновив  власник стоматологічного кабінету "Еталон" Олег Пальчиков.

Юрій ЧОРНЕЙ, "ДОБА"



КОМЕНТАРІ (2)

Цілком пристойний "звіт" про святкові заходи до 603-го ювілею нашогоміста, за виключенням однієї "дрібнички" - певної заангажованості автора статті. Здавалося б, ну що ж тут такого, висловлює людина власну думку, має на конституційне право... Втім, у такому випадку, за законами жанру, дописувачу варто було б написати саме аналітичну статтю чи викласти власні роздуми на тему, використовуючи прийоми алегорії та художнього порівняння. Поготів, жанр журналістського розслідування на вічну тему "куда смотрят власті?" допоміг би автору допису привернути увагу чернівчан до найбільш актуальних проблем міста/міської влади/комунального господарства/культурного життя столиці Буковини, основною з яких п.Чорней чомусь (?!) вважає участь в урочистостях губернатора краю...

 

Ну а тепер все по-порядку.

Найперше, що хотілося б відзначити, так це те, що за 17 років перебування на посаді бургомістра М.Федорук крутив датою Дня міста, як циган сонцем. Святкування відбувалося у діапазоні з 1 до 10 жовтня та ніколи ні в кого жодних питань не викликало. Прив"язати "перенесення" урочистостей до приїзду патріарха можна, однак порівняно з офіційно озвученою версією про відновлення історичної справедливості, перша видається маловірогідною.

 

Друге. Якщо анали історії нашого міста не брешуть, то участь крайових чиновників у святкування Дня міста була звичайною справою. Звісно, можна знову ж таки давати оцінку поведінці тих чи інших посадовців, однак тоді допис набирає принципово іншого змісту та аж ніяк не тягне на неупереджу розповідь.

 

Третє. Спроба хоч якось вклинити "отца черновіцкой демократіі" М.Федорука в розповідь виглядає дещо жалюгідно, оскільки, аналогічні святкуві заходи за часів його каденції так само не вирізнялися якимись яскравими подіями чи якісним змістом. Єдиною принциповою відмінністю є те, що цьогоріч на проведення зазначених заходів не витрачено жодної копійки збюджеуміста. Можно довго сперечатися про те, добре це чи пгано, однак суніву не підлягає той факт, що ГРОШІ залишилися в бюджеті міста, на відміну від попередніх років, кол їх "браво" "освоювали" "віддані справі" і М.Федоруку люди.

avatar

Бернард Шоу

13 жовтня 2011 12:09

О, а я й не знав, що день міста також проводили за гроші з общака. Ну ясно, яка влада, такі й традиції. А як намене, то нехай краще Біличці і скрябіну заплатять з грошей міста, але про це всі довідаються, і більше за федорука чи будь-кого, хто таке робить не проголосують, ніж якісь невідомі багодійники. Щось я не бачив, щоб хтось на шару давав бабло. Значить за це доведеться розплачуватися всьому місту. Бо якщо гроші просто подаровані, то чого благодійнику ховати своє їм"я. Тоді краще вже напевно знати кому винен гроші. Виходить, коли Федорук платив звьоздам з бюджету було чесніше.

avatar

Золотий РА

13 жовтня 2011 12:52