Рівно тридцять років тому в Чернівецькій області створили першу організацію Народного Руху України, що стала альтернативою комуністичній партії

Рівно тридцять років тому в Чернівецькій області створили першу організацію Народного Руху України, що стала альтернативою комуністичній партії

26.08.2019, 17:45

Сьогодні рівно тридцять років тому в нашій області було створено першу партійну організацію, що стала альтернативою комуністичній партії. Саме 26 серпня 1989 року, в приміщенні актового залу 8 СПТУ, розпочав свою роботу Народний Рух України.

Про це повідомив начальник відділу Державного архіву Чернівецької області Борис Баглей. 

Як свідчать архівні документи, на установчих зборах були присутні 81 делегат з 93 запрошених. Почесним керівником обрано Леонтія Івановича Сандуляка, тогочасного народного депутата СРСР. Співголовами - Володимира Старика, Володимира Кондратенка.  Там ж було обрано 23 делегати на установчий з'їзд до Києва, що відбувся на початку вересня 1989 року. Цікавим є те, що почесним гостем на з'їзд делегати обрали Павла Каспрука, який тоді був Чернівецьким міським головою.

Ввечері, цього ж дня, на території сучасного музею під відкритим небом, відбувся санкціонований мітинг. За різними оцінками на мітинг прибули близько 10 тисяч мітингарів. Вперше на мітингу було піднято синьо-жовтий прапори які міліція старалася відібрати, а власників затримати. На мітингу виступив Леонтій Сандуляк та інші активісти. Пробували виступати і партійні чиновники, але завершити свій виступ їм не дали, на відміну від Павла Каспрука, виступ якого рухівці сприйняли досить схвально.

- Саме про ці події ми згадували з Леонтієм Івановичем цього року, - каже Борис Баглей. - А ще і він і інші учасники установчих зборів пригадали, що за часів помаранчевої влади, у 2009 році всіх їх нагородили почесними грамотами, урядовими нагородами, а цього року ніби й забули. Мені було приємно і трохи соромно за своїх колишніх учнів. Зі святом вас РУХівці.

Фото з архіву Василя Бойчука

СвÑ?Ñ?лина вÑ?д Nick Kutsak.

 

СвÑ?Ñ?лина вÑ?д Nick Kutsak.

1