'Рівень Надії Савченко': більшість нових членів української делегації не готові до роботи в ПАРЄ, - джерело

"Рівень Надії Савченко": більшість нових членів української делегації не готові до роботи в ПАРЄ, - джерело

18.11.2019, 11:33

Українська параламентська делегація просто прокаталася до Страсбургу.

Так вважає політик Borislav Bereza.

Хочеться розповісти про хороше. Але буду розповідати про те, яке враження справила наша делегація на представників ПАРЄ і РЄ. 7 і 8 листопада в Страсбурзі був проведений семінар "Реалізація Європейської конвенції з прав людини: Ключова роль Парламенту". Цей семінар був організований Парламентською Асамблеєю Ради Європи (ПАРЄ) для депутатів Верховної Ради України, щоб ввести їх в курс того, що відбувається в Раді Європи і в ПАРЄ. Просто рівень підготовки більшості нових депутатів ВР такий, що вони просто не готові до повноцінної роботи в ПАРЄ через низький рівень знань і відсутності розуміння, як все працює в Асамблеї.

Лекції читали не лише представники ПАРЄ, але ЄСПЛ (Європейського суду з прав людини) та Ради Європи. Це ті люди, які читають лекції в найкращих вищих навчальних закладах світу або для експертів високого рівня. На жаль, українська делегація не оцінила ні рівень лекторів, ні їх знання. Тому що практично вся делегація під час семінару сиділа в своїх смартфонах. Такої неповаги до лекторам не виявляли ні в одному професійному середовищі, в якому вони раніше працювали.

Як сказав один з топів цього семінару:

- Вони мабуть вперше потрапили в місце, де їх не знімають і вирішили скористатися. Але не варто їхати до Страсбурга, щоб за звичкою замовити в публічному місці повій або сидіти в соцмережах. Вони нас не слухають.

Винятком стали три людини з нашої делегації. Вони слухали дуже уважно. Це Олександр Ковальов від "Слуги" і Юлія Льовочкіна від "ОТЗЖ". Хоча Льовочкіна знає в рази більше, ніж будь-який з новачків, як мінімум, тому що вона не перший раз в ПАРЄ. Третім слушавшів всю інформацію був екс-депутат Руслан Сидорович, який теж був в складу делегації. Хоча йому то точно це було менш важливо, ніж іншим.

Таке ставлення української делегації викликало невдоволення і обурення з боку тих, хто читав їм лекції.

- Вони порожні і не хочуть наповнюватися знаннями. Вони не розуміють принципів європейського права і не усвідомлюють де вони знаходяться, - сказав один з лекторів після спілкування з українською делегацією. А інший лектор сказав, що рівень підготовки більшості членів делегації на рівні Надії Савченко. І повірте, що це не похвала.

Ну, це вже система. Адже в Трускавці їм вже говорили, що вони політичне ніщо. А тепер в Страсбурзі вони підтвердили цей діагноз. З ними будуть спілкуватися і з посмішкою слухати, що вони говорять, адже після підтвердження повноважень вони стануть повноправними членами ПАРЄ. Але чого вони зможуть досягти? Тут сумніви не тільки у представників РЄ, а й у мене. Загалом замість того, щоб підтягти свій рівень і якісно підготуватися до січневої сесії, наша делегація просто покаталася в Страсбург. А результат їхньої роботи ми скоро побачимо. І не впевнений, що він нам сподобається.

1