Рішення  Сокирянської райради про перегляд перспективного плану  та утворення  однієї громади має рекомендаційний характер

Рішення Сокирянської райради про перегляд перспективного плану та утворення однієї громади має рекомендаційний характер

06.05.2016, 15:51

Сесія Сокирянської районної ради ухвалила рекомендаційне рішення винести на розгляд сесії Чернівецької обласної ради питання про перегляд перспективного плану та утворення на теренах району – однієї громади з центром в місті Сокиряни. 

Про це повідомляє прес-служба облдержадміністрації.

5-го травня відбулася третя сесії Сокирянської районної ради VІІ скликання, в роботі якої взяли участь голова обласної державної адміністрації Олександр Фищук, голова обласної ради Іван Мунтян, народний депутат Верховної Ради  України Максим Бурбак, т.в.о. голови районної державної адміністрації Петро Бескупський, голова районної ради Василь Козак.

Зважаючи на результати аналізу громад, які вже об'єдналися, враховуючи результати громадських слухань, рішень сесій більшості сільських рад, було запропоновано створити на теренах району одну об’єднану територіальну громаду з центром в місті Сокиряни.
Заслухано депутатів обласної, районної та сільських рад, які висловили думку своїх виборців, позиції людей малих населених пунктів та придністровських сіл.

Голова обласної державної адміністрації Олександр Фищук у своєму виступі наголосив, що  реформа має відбуватися виключно в інтересах людей. 

"Ми всі несемо персональну відповідальність перед громадою, - зазначив посадовець, - рішення про об'єднання має бути мудрим та виваженим". 

Щодо територіального об’єднання на теренах Чернівецької області, то Олександр Фищук висловив власне бачення про утворення в Сокирянському районі однієї територіальної громади, оскільки в існуючому районному центрі вже є вся необхідна інфраструктура, що дасть можливість і надалі надавати якісні послуги населенню. Особливо це стосується надання освітніх та медичних послуг. Очільник краю закликав всіх спільно та врівноважено підійти до вирішення питання створення на Сокирянщині об’єднаних громад, врахувати думкулюдей, адже реформа децентралізації - це фундамент для кращого життя наступних поколінь.

За результатами обговорення депутатами прийнято рекомендаційне рішення винести на розгляд сесії Чернівецької обласної ради питання про перегляд перспективного плану та утворення на теренах району – однієї громади з центром в місті Сокиряни. 

Нагадаємо, на Сокирянщині триває конфлікт з приводу об’єднання громад. Так обговорюються пропозиції про дві громади — з центрами у Сокирянах і Новодністровську. Обговорення у селах спричиняє конфлікти, взаємні звинувачення і скарги до правоохоронців. 

Водночас нині у Сокирянськомцу районі вже діють дві об’єднані громади — Сокирянська (місто Сокиряни і село Коболчин) і Вашківецька (села Вашківці Волока, Шишщківці і Струмок).

Схоже, що об’єднувати Сокирянщину у громади буде урядова комісія

Міста Сокиряни і Новодністровськ висунули пропозицію створити урядову робочу групу, до складу якої пропонують включити представників Мінрегіонбуду, Адміністрації Президента та Чернівецької ОДА, які відповідальні за впровадження реформи, і народних депутатів для проведення децентралізації району. Про це на своїй сторінці у Facebook написав народний депутат Максим Бурбак

"Понад 3 години на сесії Сокирянської райради обговорювали хід реформи децентралізації в районі, який входить до мого 204-го виборчого округу, - повідомив нардеп. - У виступі пояснив свою позицію: об'єднання повинне проходити так як хоче громада, подобається це комусь чи ні. Прикро, що громада району стала заручницею політичних інтриг та перетягування фінансових потоків. А вони чималі, особливо надходження до місцевого бюджету від будівництва Новодністровськоі ГАЕС. Але реформу не спинити, як і просто імітувати її. Звернулись міста Сокиряни і Новодністровськ з пропозицією створити урядову робочу групу, до складу якої пропонують включити представників Мінрегіонбуду, Адміністрації Президента та Чернівецької ОДА, які відповідальні за впровадження реформи, і народних депутатів. Тоді вже на місці розставити всі крапки над "і". Відповідні звернення вже надіслав".

1