Рішення чернівецького суду, який дозволив Євромайдан, оцінили в Чернігові

Рішення чернівецького суду, який дозволив Євромайдан, оцінили в Чернігові

28.11.2013, 00:04

Є дуже багато спільного, але у тисячі разів більше відмінностей між цими двома українськими містами. Міста абсолютно не схожі зовні, своїм «обличчям», своєю архітектурою. Образно кажучи, якщо би Чернівці взяти за зразок міста, то Чернігів на його фоні – «міцне радянське село». І це – не перебільшення, це – хоч і гірка, але свята і щира правда. Хто не був із сіверян на Буковині – поїдьте хоча б на день на екскурсію або запитайте про враження у відомого в Чернігові Василя Чепурного і ви переконаєтесь, що порівняння між цими містами – справедливі.

Чому воно так є? Та найперше, напевно, тому, що Чернівці хоч і недовгий період із погляду вічності, але були в складі цивілізованої Австрійської імперії. Там, у Чернівцях, ще й досі не вивітрився дух культури і порядку. Його так вивітрювали червоні визволителі, так вивітрювали (!), труїли матюками і водярой, а він – хоч ти плач – лишається. І проростає в людях, робить людей розумними, адекватними та порядними.

Ось вам маленький штрих, маленьке повідомлення без ґрунтовних коментарів та психологічних заглиблень.

Інтернет-видання ZIK передало щойно таку цікаву інформацію. Воно пише, що у Чернівцях суд д о з в о л и в Євромайдан. Саме так, Чернівецький окружний адміністративний суд своїм рішенням 26 листопада повністю відмовив у задоволенні позову виконкому Чернівецької міської ради про заборону встановлення наметів на Центральній площі міста та біля приміщення облдержадміністрації та обласної ради.

Якщо у Чернігові міській раді 100 мирних протестувальників заважали готуватись до Нового року, то Чернівецька міська рада «піклувалась» про резиденцію Буковинських митрополитів… і тому виконком Чернівецької міської ради у своєму позові вимагав заборонити представникам опозиційних партій проведення цілодобових мітингів…

Позов виконкому Чернівецької міської ради Чернівецький окружний адміністративний суд відхилив повністю. А окружний Чернігівський адміністративний суд позов Чернігівської міськради повністю задовольнив.

Двоє українських міст. Два українські суди. А рішення цілковито протилежні. Чому? Чи тільки тому, що у двох суддів, які ухвалювали рішення, різні прізвища? У Чернівцях Іменем Закону керувався пан В.К.Левицький, а в Чернігові – пан О.В.Заяць. Чи ж тільки в прізвищах справа?

Звичайно, ні. Хоча все в світі до найменших дрібниць і має значення.

Вся справа в тому, напевно, де ми живемо. І як живемо. Серед яких будинків, якими вулицями ходимо, які пам’ятники на тих вулицях, які обличчя зустрічаються, яка мова звучить і на скільки однаково мислять люди на тих вулицях. Все це має велике значення.

Через те Чернівці і Чернігів такі кардинально різні.

Аврора Люпин для «ХД»

hvilya.com

1


КОМЕНТАРІ (1)

Хоть частями будем ползти к Европе....

avatar

lsvkiev

28 листопада 2013 01:23