Забагато негативу

Забагато негативу

29.12.2011, 12:57

2011 рік на Буковині справді був особливим. І навіть переломним. При чому – не лише в позитивному значенні. Адже практично усе хороше і погане, що відбувалося в області, подавалося як перелом, з’ясування стосунків, що от, ви нам палки в колеса, а ми газ провели, чи дорогу заасфальтували, чи майданчик збудували. За цим постійним переломом відбулася одна тенденція, якої не було раніше – Буковина регулярно згадувалася у всеукраїнських новинах з негативним контекстом. Боже збав, не хочу сказати, що позитивних новин не було. І я, і мої колеги, які працюють в Національних ЗМІ, про такі приємні, хороші справи розповідали десятки разів. Однак рівень інформації зі знаком мінус, у порівнянні з попередніми роками виріс в рази. І саме такі топ-новини розносили інформаційні агенції, Інтернет, телебачення, радіо, преса. Усі ми пам’ятаємо ці заголовки: «В Чернівцях зняли мера», «на Буковині керівник району побив рибалок», «на уроці фізкультури помер хлопчик», «на хабарі затримано директора «Калинівського ринку», «у Чернівецькій області знову б’ють відпочивальників на водоймах», «на Буковині депутати зняли ще одного мера»… забагато негативу, як на один рік, чи не так?

Ще одна прикра тенденція 2011-го. Політичні баталії хоч і не цього року почалися в Інтернеті, то точно цього річ забуяли там буйним цвітом. З усіма «приємностями» світової павутини – зливом інформації, фальшивими листами, компроматом та іншим анонімним брудом з безликими ніками та одними й тими ж айпі-адресами.

 Говорю про погане зараз лише з одним сподіванням. Щоб воно не перенеслося на рік новий. Щоб влада у своїх діях не почувалася ніби на ворожій території. Щоб бачила в протилежній думці не ворога, а опонента. Ми всі буковинці. І нам далі вітатися після усіх посад. Вважаю, що без цього розуміння негативний інформаційний фон нашої області не зміниться. Бо творимо цей інформаційний фон ми всі разом: і ЗМІ, і влада, і опозиція – уся Буковина.

Вадим Пелех, Чернівці, Національне радіо.

Для BukNEWS (c)