Чинуш проговорився: 'Рідне місто' намалювало собі схему, як приватизувати систему теплопостачання Чернівців

Чинуш проговорився: "Рідне місто" намалювало собі схему, як приватизувати систему теплопостачання Чернівців

15.12.2016, 19:39

Донецька фірма зі статутним капіталом у тисячу гривень мала б обслуговувати котельні медзакладів на Буковині, оперуючи при цьому мільйонними оборотами. Такий дозвіл сумнівній конторі без ліцензії дали депутати Чернівецької міськради на минулій сесії. Мер рішення ветував. 

- Засновник із Донецька вирішив внести у статутний фонд 1 тисячу гривень, про що свідчить витяг із реєстру, станом на вчора, і при цьому спробувати в Чернівцях здійснювати діяльність з оборотами в мільйони гривень, - наголосив Олександр Шиба, начальник юридичного управління Чернівецької міськради.

Постачати електроенергію фірма мала б з альтернативних джерел. Однак техніки немає, а тому записала в тариф і відшкодування за кредитними угодами. 

- У тарифі підприємства "Теплові мережі" закладене відшкодування кредиту, тому що обладнання взяте в кредит, під 25% річних. І цей кредит буде погашатися з обласного бюджету, який ми теж наповнюємо, - підкреслив Олексій Каспрук, Чернівецький міський голова.

Загалом же проект рішення, за який депутати проголосували на сесії, не витримує жодної критики, каже керівник юруправління. 

- Ми маємо проект рішення, який я вважаю нормальним взірцем для студентів, як його не треба приймати. Мінімум, 9 порушень норм законодавства і норм Конституції, - зауважив Олександр Шиба, начальник юридичного управління Чернівецької міськради.

Та у депутатів, які це питання на сесію проштовхнули, аргументи виявились менш переконливими. 

- З трибуни лилися щойно помиї, а не юридичне обґрунтування, - заявив Володимир Бешлей, депутат Чернівецької міськради.

Та обурювались і комунальники, і депутати. Мовляв, фірма без ліцензії, а тариф завищений. 

- Наш умовний конкурент без тарифу, без нічого, качає гроші з бюджету, бо інше не скажеш. То це як? Не маючи ні ліцензії, ні тарифу. Ваша маячня, бо вибачте, але так воно і є, ви собі придумали ідею і ви її проштовхуєте, - наголосив Олександр Меленчук, директор КП "Чернівцітеплокомуненерго".

Та й кажуть, представник донецької фірми взагалі мало що пояснив.

- Треба провести конкурс, почути обґрунтування, а не так, як на минулій сесії - вийшов представник підприємства і не може пояснити ні про ліцензії, ні чим він буде опалювати, - підкреслив Андрій Романчишин, депутат Чернівецької міськради.

Окрім того, якщо теплову енергію фірма має видобувати з альтернативних джерел, то як вона може бути дорожчою за ту, яку постачає комунальне підприємство, зауважує Сергій Греков. 

- Давайте ми порахуємо, звичайна арифметика, і побачимо, за який час цей підприємець збагатиться на мільйони гривень. Мені незрозуміло, чому альтернативна енергія, яка є безкоштовною, коштує на 300 гривень дорожче, ніж та, яку ми споживаємо, - зауважив Сергій Греков, депутат Чернівецької міськради.

Та врешті все стало на свої місця. І депутати в розпалі дискусії відкрили карти:

Сьогодні на позачерговій сесії Чернівецької міської ради Валерій Чинуш заявив: 

"Опалення у будинках, школах — це дороге задоволення. Багато людей ставлять котли і йдуть у “Теплокомуненерго”, і платять хабарі. Я бачу, що нашу тепломережу треба розформувати і віддати у приватні руки”.

- О, так з цього і треба було починати - чого ви валите комунальне підприємство, чого нам кредити не потрібні. Бо ви вже собі намалювали схему - "Рідне місто" - як приватизувати систему теплопостачання Чернівців. Тепер усе зрозуміло і стало на свої місця, - відреагував Олексій Каспрук. 

Врешті 26 депутатів вдруге погодилися, аби донецька фірма розпоряджатися комунальними грошима. Та для того, щоб подолати вето, забракло 2 голосів.

Списки тих, хто формально погодився знищити комунальне підприємство у Чернівцях, а натомість передати все в приватні руки, є на сайті міської ради. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Свобода" і "Самопоміч" голосували синхронно з "Рідним містом", але не змогли подолати вето мера Чернівців

Заяву депутата від фракції “Рідне місто” Валерія Чинуша, який сказав, що "нашу "тепломережу" треба розформувати і віддати у приватні руки" прокоментував  керівник МКП “Чернівцітеплокомуненерго” Олександр МЕЛЕНЧУК

"Заява Валерія Чинуша про розформування “Теплокомуненерго” - ця інформація була для мене відомою й раніше. Я знав, що є певні кола, які хочуть роздерибанити “Теплокомуненерго”. Але чи від цього виграють чернівчани? Можна робити все, але якщо воно буде на користь чернівчанам. Якщо воно буде лише на користь власної кишені, то треба бити по руках уже. Якщо би це все було відкрито і чесно — не було би питань. А говорити про те, що “Теплокомуненерго” когось опалює, когось не опалює... Та зробіть конкурс, де зайдуть ще п'ять-шість компаній і ви отримаєте більший вибір, і будете мати можливість вибрати найкращу технологію. Тобто ми, Чернівці. А те, що подерибанять, - це миле діло. Що ще залишилося в Чернівцях, що би можна було роздерибанити? Водоканал - це трохи інше, його ж ніхто не візьме. А нас — можна. Але ми не дамося", - сказав Меленчук.

- Ми сьогодні хочемо повернутися до рівня тарифу 2015 року, щоби він був не більше 15 гривень. Наразі тариф станосить 27,45 гривень за кубічний метр, - зазначив О. Меленчук. - Наша мета — зменшити споживання газу, щоби ми не думали, що буде далі з газом. Якщо ми зменшимо його, то ці коливання не будуть ніяким чином впливати на тариф, як це відбувається сьогодні. Ми готові проводити модернізацію під пильним контролем депутатів, громадськості. Це має бути всеукраїнський проект, а не задумка Меленчука. Нічого не треба вигадувати. Треба просто робити те, що робить увесь світ. — зменшити споживання. Його можна зменшити тільки тоді, коли ми змодернізуємо старе обладнання. Ми не говоримо, що ми його викинемо. Ми його змодернізуємо і це буде дешевше. І воно буде якісно. Ми вдихнемо у наші котельні інше життя, і вони відпрацюють ще не один десяток років. Але вже на інших принципах, з іншим розумінням і з іншими тарифами. 

Йдеться про проекти "Енергоефективність у будівлях бюджетної сфери у м. Чернівці", який реалізується НЕФКО за підтримки уряду Швеції та фонду E5P у співробітництві з проектом GIZ "Енергоефективність у громадах", а також проект співпраці Чернівців з Європейським банком реконструкції та розвитку щодо модернізації систем теплопостачання.

Джерело: ТВА та molbuk.ua

1