Рідна барва Ксенії Колотило: 105 років від дня народження

Рідна барва Ксенії Колотило: 105 років від дня народження

07.04.2021, 18:59

     Ця юна дівчина (на основному фото) – буковинка Ксенія Колотило в часі еміграції до Австрії перед другою світовою війною. 

    Там, в Австрії, родина Колотилів  Ксенії Іванівни і Василя Семеновича  стане яскравим і притягальним  осередком українства.  Зусиллями Ксенії Іванівни -  через традиційне українське мистецтво, зокрема вишивку, зразки якої ще дівчинкою – ученицею  Чернівецької гімназії збирала, замальовувала  ( в рідному  Вилавчому - тепер Коритне -  на Вижниччині ) і вишивала. 

    Вишивка як  духовний меридіан з Батьківщиною, як спосіб розповісти світові про Україну, духовне багатство її народу. Збірка  дорогих серцю гуцульських і буковинських узорів  - книга  життя Ксенії Колотило. Виданий і перевиданий  в Україні цей яскравий , хрестоматійний  для  майстрів народного мистецтва альбом -  давно  в числі раритетних.  А твори Ксенії Колотило – філігранні вишивки  і викладанки бісером – склали найпершу сторінку  (тоді)  Музею буковинської діаспори. Такий – єдиний в Україні.  1992-го, коли відкривали музей,  то звучало як  потужний аргумент  українського національного відродження. 

      Та через деякий час  чергова зміна влади  - і музей  «оптимізовано « до відділу Чернівецького обласного краєзнавчого музею. Відтак  через більш як двадцять років  на новій  хвилі змін остаточно  «розквартировано» з окремого приміщення безпосередньо в краєзнавчий музей. 

На зображенні може бути: одна або кілька осіб, люди стоять та у приміщенні

       Свою першу експозицію - новосілля і відділ буковинської діаспори  відкрив у день  народження Ксенії Колотило. Цієї весни художниці й майстрині  вишивки  виповнилося б 105 років. Знаменна дата спонукала   до розмови про багатогранність  особистості  Ксенії Колотило. Журналіст, історик і похресник Ксенії Колотило, дослідник історії   рідного краю  Юрій Чорней  розповів про  роль родини Колотилів  у консолідації української діаспори , познайомив  з цікавими документами, листуванням з родинного архіву. Педагог і перекладачка  Діана Богданова ( свого часу заступник голови  товариства «Україна» - зв»язків з українцями  з-за меж України)  розповіла про  особисте спілкування з родиною Колотилів , роботу над книгою  зразків вишивки від Ксенії Колотило. Журналістка  і майстриня вишивки  Олена Чайка  поділилася спогадами  про творче спілкування з Ксенією Іванівною, про найпершу виставку  в Чернівцях буковинки з Відня, про яку журналістка написала до газети «Буковина», про яскраву резонансну імпрезу  «Мистецтво митців  української діаспори», яка відбулася  в літературно-мистецькій  світлиці редакції і яка стала одним з переконливих аргументів  для створення в Чернівцях музею буковинської діаспори… 

     По всьому світу , всюди,  де відбувалися її виставки, твори буковинки Ксенії Колотило кріпили меридіан  українства. Вірю, що і ця,  постійна, у відділі буковинської діаспори  Чернівецького краєзнавчого музею, - також…

ДАНА ЯГОДИНЕЦЬ. 

Фото авторки.

На зображенні може бути: одна або кілька осіб, люди стоять та у приміщенні

 

 ДОДАТОК: 

Перші поїздки Василя і Ксенії Колотило на втрачену 1940 року Батьківщину стали можливими наприкінці 60-х років. У...

Опубліковано Юрієм Чорнеєм Неділя, 4 квітня 2021 р.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Легендарній і неповторній майстрині Ксенії Колотило сьогодні 104 роки!
1