Рябчук пророкує 'ольстерізацію' України

Рябчук пророкує "ольстерізацію" України

22.01.2013, 16:15

Ігнорування конфліктного потенціалу, наявного в різних версіях української ідентичності, може призвести до формування в одній державі двох антагоністичних націй і, відтак, не розколу, а, радше, ольстеризації України. Про це заявив у Чернівцях відомий публіцист, Микола Рябчук.

Напередодні Дня Соборності Чернівецький професійний медіа-клуб організував відкриту дискусію на тему «Яка соборність потрібна Україні?» Гостем засідання був відомий письменник та публіцист, віце-президент Українського пен-клубу Микола Рябчук. Він презентував свою доповідь під ще більш провокаційною назвою: «Свидомиты» і «Яничари»: перспективи формування двох політичних націй в Україні.

Пан Рябчук аргументовано довів, що за більші ніж двадцять років незалежності в Україні не вдалося послідовно реалізувати ані проекту суто громадянської нації, ані нації етно-культурної. Громадянський проект не мав шансів утілитися з огляду на загальну дисфункціональність держави та вкрай низьку привабливість її інституцій – політичних, правових та економічних – для позитивної самоідентифікації громадян. Етнокультурний проект утілився лише почасти, амбівалентно й непослідовно.

На переконання Миколи Рябчука, в Україні сформувалися дві кардинально відмінні версії української ідентичності, котрі у перспективі можуть стати основою формування двох кардинально відмінних націй. Він називає їх українською «аборигенною» та українською «креольською» («укрАинской») – з абсолютно відмінними мовно-культурними кодами, системами цінностей та уявленнями про власне минуле, майбутнє й одна про одну, вимушених при тому співіснувати на одній території, в одній державі. Конфліктний потенціал між обома спільнотами зумовлений прагненням кожної з них до соціально-економічного, політичного та культурного домінування. Це проявляється насамперед у символічному «присвоєнні» всієї країни та промовлянні від її імені, а також у марґіналізації опонентів («даунбаси», «майдауни»).

Ігнорування цього конфліктного потенціалу може призвести до формування в одній державі двох антагоністичних націй. Проте, на думку публіциста, це призведе швидше не до розколу, а, радше, ольстеризації України. Нагадаємо, в Ольстері (або ж – Північній Ірландії) між місцевими католиками та протестантами регулярно спалахують дуже подібні до внутрішньо українських конфлікти з символічних питань: прапорів, історії тощо. Хоча сам Микола Рябчук ідеальним (хоча й утопічним) сценарієм вважає мирне «розлучення» – зокрема, й територіально-державне – цих двох українських націй.

Політологи та журналісти, які взяли участь у дискусії, ініційованій київським гостем, погодилися з ним, що небезпеки розколу України не існує. І лише відомий своїми сепаратистськими настроями Олег Хавич заявив, що «на жаль, перспективи розколу України наразі не існує»…

Нагадаємо, сьогодні о 18.00 у Literatur Cafe відбудеться творчий вечір Миколи Рябчука, на якому він презентує свої нові книжки. Модератором буде чернівецький письменник Олександр Бойченко.

Джерело: <a href="http://micto.cz/2013/01/22/ukrajina-mozhe-staty-shozhoyu-na-olster-ukrajinskyj-publitsyst/">Місто Ч</a>

1