Реорганізація чи ліквідація улюблених книгарень чернівчан?

Реорганізація чи ліквідація улюблених книгарень чернівчан?

14.04.2012, 01:30

Сьогодні, проглядаючи сайт Чернівецької обласної ради, натрапив на проект рішення «Про реорганізацію обласних комунальних підприємств книжкової торгівлі» від 10 квітня 2012 р. (доступно — http://oblrada.cv.ua/document/drafts?page=1, за 10 квітня там два документа).

Згідно проекту рішення пропонується «реорганізувати найбільш відомі чернівчанам книжкові магазини — «Українська книга», «Технічна книга», «Чернівцікнига», книжковий комісійний магазин «Букініст», обласне комунальне торговельне підприємство «Наука», обласне «Художня книга», обласне комунальне торговельне підприємство «Лучаферул», державне комунальне торговельне підприємство «Здоров’я», державне комунальне торговельне підприємство «Каменяр», комунальне підприємство «Магазин навчально-наочного приладдя» шляхом злиття в обласне комунальне підприємство «Буковинська книга»». Окрім цього, згідно проекту, пропонується створити комісію з ліквідації,вирішити всі організаційні, кадрові питання(п.2.1.),подати на затвердження обласній раді передавальні акти (баланси) цих підприємств (п.2.2.), внести пропозиції щодо нового директора новоствореного підприємства «Буковинська книга» (п.2.3.) та визначити відповідальних за дане рішення (п.3). Згідно даного проекту усе .

У мене, як у чернівчанина та депутата місцевої ради, виникає декілька наступних питань, коментарів та пропозицій:

1. Чи була предметна розмова з директорами цих книжкових магазинів щодо їхньої подальшої діяльності та працевлаштування працівників? Наскільки мені відомо ні. У жовтні 2011 р. відбулася єдина зустріч в облдержадміністрації з приводу можливої реорганізації (укрупнення), але домовлено було а) внести директорам свої пропозиції та бачення, б) зустрітися у грудні, в) спільно узгодити подальші дії. Ні перше, ні друге, ні третє реалізовано не було.

2. Питання до профільної комісії, яка давала відповідний висновок – чим вона керувалася? Свідченнями людей (скарги, клопотання т.д. Тоді від кого? Якщо це виконавча влада, нехай роз’яснить цю позицію), реальною статистикою щодо боргів даних підприємств (по кожному книжковому магазину, поквартально), цільовою програмою щодо реорганізації чи оптимізації діяльності книжкових магазинів? І саме головне, чи заслухали на комісії представників даних книжкових магазинів? Що враховувалося при прийнятті такого рішення? За моєю інформацією, жоден із варіантів.

3. Питання до чернівчан, які читають, купують та цікавляться книжками, чи згодні з тим, щоб трапилося хоча б із одним ще будь-яким книжковим те, що трапилося із «Кобзарем» справа у капцях на центральному Майдані) чи свого часу із «Буквою» на Заньковецькій? Скажімо, щоб без згоди громадян та публічного обговорення у нас появилися на Кобилянській на місці «Здоров’я» чи «Лучаферул» (ріг Кобилянської та Вірменської ) інші заклади? Хто від цього виграє – підприємство, громада чи влада?

Тепер мій коментар.

Сьогодні вертаючись після церкви додому мав змогу зайти до «Букіністу», «Здоров’я» та Лучаферул». Жоден з працівників навіть нейтрально-пасивно не сформував відповідь на це питання. Для цих людей – це абсолютно незрозуміле, безальтернативна дія влади, що може мати на меті ліквідацію та звільнення працівників комунальних книжковихй отримання привабливих приміщень у центрі міста. У проекті рішення ні слова про перспективи (крім директора, яких «погоджується»), жодного додаткового проекту рішення (про утворення КП «Буковинська книга», завдання, статут, джерела фінансування, структура, штатний розпис, територія, питання власності тощо), ні слова не сказано і працівникам, які заслуговують знати, що з кожним з них особисто буде далі. У цим підприємствах не має боргу (на січень 2012 р.), але навіть, якщо вони не є прибуткові (вони точно не збиткові), це капітальна інвестиція у підтримку книги – як результат це освіта, духовне відродження та інтелектуалізація нації. Вірю публічне роз’яснення та недопущення у такій редакції прийняття цього проекту суттєво б мінімізувало негативні сторони дискусії про укрупнення книжкових. До речі, при чому тут «Букініст», який є комісійним магазином, де 30% прибуток залишається для магазину, а 70 % повертається виробнику? Це окрема категорія.

У зв’язку з цією невизначеною ситуацією:

1. Пропонуватиму профільній комісії обласної ради відкликати цей проект рішення, як такий, що не вирішує суті проблеми реорганізації, створює нездорову атмосферу серед чернівчан та мало аргументований.

2. Звертатимуся до депутатів обласної ради, які люблять книгу, хочуть, щоб їхні діти ходили до бібліотек та отримували у подарунок дитячі книжки (до речі, 2 квітня був Міжнародний день дитячої книги, ми з Родиною купляли дитячі україномовні книжки, у тому числі й у цих магазинах) не підтримувати таке (можливе) рішення, не почувши попередньо працівників цих книжкових та не бачачи перспективного розвитку новоствореного підприємства. І якщо таке підприємство вирішить усі питання та запропонує набагато кращі умови для продажу книжки та умови праці для працівників із збереженням усіх книжкових пунктів та їх приміщень (дійсно ефективна оптимізація) – я буду таке підтримувати.

3. Прошу мас-медія та громадські організації Буковини провести дискусію з приводу цього «проекту», навівши аргументовані переваги, недоліки, позицію усіх суб’єктів цього процесу. Особисто мені дуже хочеться, щоб про це знали чернівчани.

4. Наполягаю на черговому засіданні фракції розглянути це питання та ухвалити відповідну Заяву щодо недопущення прийняття такого проекту рішення обласної ради.

Як чернівчанин, який народився у Родині письменника та виріс у місті Чернівці, ходив до цих книжкових постійно, маю право знати які плани, мотиви та інші чинники забирають у чернівчан невід‘ємне для розвитку! І я не хочу одного дня, гуляючи по центру міста зі своїм маленьким сином, дивлячись із сумом на англомовну вивіску «Casino. Takebillionshere» казати «А колись тут був книжковий магазин…».
Я проти такого рішення.

Блоґ на vkursi.com: Михайло Павлюк

У К Р А Ї Н А
ЧЕРНІВЕЦЬКА ОБЛАСНА РАДА

ІX сесія VІ скликання

РІШЕННЯ № -9/12

_________ 2012 р. м. Чернівці

Про реорганізацію обласних комунальних підприємств книжкової торгівлі


Відповідно до пункту 20 частини 1 статті 43, частини 4 статті 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статей 104-107 Цивільного кодексу України, статті 59 Господарського кодексу України, враховуючи висновок постійної комісії обласної ради з питань приватизації та управління об'єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, обласна рада
ВИРІШИЛА:
1. Реорганізувати комунальне торговельне підприємство «Українська книга», обласне комунальне торговельне підприємство «Технічна книга», Чернівецьке обласне комунальне оптово-роздрібне торговельне підприємство «Чернівцікнига», державне комунальне торговельне підприємство книжковий комісійний магазин «Букініст», обласне комунальне торговельне підприємство «Наука», обласне комунальне торговельне підприємство «Художня книга», обласне комунальне торговельне підприємство «Лучаферул», державне комунальне торговельне підприємство «Здоров’я», державне комунальне торговельне підприємство «Каменяр», комунальне підприємство «Магазин навчально-наочного приладдя» шляхом злиття в обласне комунальне підприємство «Буковинська книга».
2. Уповноважити управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю (Мальона Г.В.) та Головне управління освіти і науки обласної державної адміністрації (Бауер М.Й.):
2.1. Створити комісії з припинення діяльності підприємств, зазначених у пункті 1 цього рішення, та вирішити всі організаційні, кадрові питання відповідно до Цивільного кодексу України та Кодексу законів про працю України.
2.2. Подати на затвердження обласній раді передавальні акти (баланси) підприємств, зазначених в пункті 1 цього рішення.
2.3. В порядку, визначеному Положенням про порядок призначення та звільнення з посади керівників об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, затвердженим рішенням обласної ради від 23.10.2003 №136-11/03 (із змінами), внести пропозиції щодо керівника обласного комунального підприємства «Буковинська книга».
3. Контроль за виконанням цього рішення покласти на першого заступника голови обласної державної адміністрації Галиця Г.К., постійну комісію обласної ради з питань приватизації та управління об'єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області (Смотр О.А.).

Голова обласної ради М.Гайничеру



КОМЕНТАРІ (1)

avatar

Юрій Чорней

13 квітня 2012 20:36