Ремонт проспекту Незалежності у Черніацях:  спростити, щоб освоїти

Ремонт проспекту Незалежності у Черніацях: спростити, щоб освоїти

06.11.2018, 12:49

Капітальний ремонт Проспекту Незалежності вартістю близько 81 мільйона (замість обіцяних 46-ти) таки стартував. Які роботи включені та що встигли вже спростити?

Технічні завдання за декілька переглядів скоротили на 87 пунктів. Деякі роботи не погодила поліція (велодоріжка разом з смугою для громадського транспорту тощо).

Але про деякі зміни змовчують. Це влаштування дорожніх корит – підготовка (ущільнення) верхнього шару грунту. Як і у випадках інших вулиць, капітальний ремонт спрощується до того, щоб зняти шар асфальту, постелити вирівнюючий шар і верхній.

Після початку ремонту, начальник Департаменту ЖКГ давав коментар, що ніхто (ні проектанти, ні підрядник, ні те ж ДЖКГ) не очікували, що основа бетонна і дорожні корита для посилення основи – можливо не буде потрібно (а їх то відмінили у документації ще 10 жовтня). Питання в тому, чому ж на такій хорошій бетонній основі асфальт сьогодні хвилями лежить. Відповідь: навантаження транспорту більші, ніж раніше і без укріплення «далеко не заїдемо».

А вартість 1 кв. м. ремонту дорожнього покриття та тротуарів від спрощення не зменшується. Вона складає більше 2 тисяч гривень (середня по ремонту доріг у місті: близько 1,5 тис. грн.).

Водовідведення на каналізування – окрема тема. Передбачено всього 1,15 мільйонів, які в основному використають на заміну засувок. Подивимося чи цього вистачить, щоб вирішити проблему з підтопленням в районі готелю Туристу.

P.S. прибуток підрядника за роботи становить всього 2,4 тисяч гривень. Що ж стимул якісно працювати вагомий, подивимося на результат.

Джерело:  Центр реформ та розвитку - Чернівці

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Продана недбало організували ремонт проспекту Незалежності: чернівчани обурюються

1