Радянські російськомовні видання у бібліотеках Буковини спишуть у третю чергу

Радянські російськомовні видання у бібліотеках Буковини спишуть у третю чергу

21.04.2022, 16:12

У Чернівецькій обласній бібліотеці імені Михайла Івасюка приблизно 58% книг написані російською мовою. Це одна з найбільших бібліотек області. Російськомовні книги будуть поступово списувати за рішенням бібліотечної ради.

Про це в коментарі Суспільному повідомила директорка бібліотеки, голова бібліотечної асоціації області Наталія Філяк.

У бібліотеці прибрали з вільного доступу російськомовні книги для дітей та дорослих.

За словами Філяк, на засіданні Ради з розвитку бібліотечної справи визначили порядок списання російськомовних книг. У бібліотеках України зберігають приблизно 200 мільйонів таких.

До першої черги списання увійшли російськомовні видання, які видані в Росії та Білорусі з 2014 року, до другої — видані після 1991 року. Пізніше списуватимуть радянські російськомовні видання. В останню чергу — книги з українськими перекладами російських авторів.

Водночас російськомовну літературу замінюватимуть українською, хоч це ускладнилося через війну. Харківські видавництва постраждали через обстріли, згоріли також і склади з уже надрукованими книгами. Тому для бібліотек закуповуватимуть електронні україномовні книги, каже Наталія Філяк.

Процес поступового списання триватиме декілька років, каже Філяк. Нові російськомовні видання бібліотеці дарували, в основному це були книги про мистецтво, фотоальбоми, а також книги з медицини, психології, наукова та професійна література.

Частину книг російською мовою, а саме по одному екземпляру кожного видання, залишать. Оскільки ця література може знадобитися науковцям для вивчення. Книги зберігатимуть у фондах і отримати їх можна буде за запитом.

Що відомо

  • За інформацією Міністерства культури та інформаційної політики, в Україні створили Раду з питань розвитку бібліотечної сфери. Вона напрацьовуватиме пропозиції та механізми вилучення пропагандистської літератури з бібліотечних фондів та її заміщення якісною україномовною літературою й книгами українських видавництв.

Джерело: https://suspilne.media/230752-v-oblasnij-biblioteci-v-cernivcah-ponad-polovina-knig-napisana-rosijskou-so-z-nimi-robitimut/



 Нам потрібна ваша підтримка –  ПІДТРИМАЙТЕ BUKNEWS???????? благодійним внеском.

1