Привласнення 700 тис грн бюджетних коштів, виділених на ремонт доріг на Хотинщині – на Буковині судитимуть злочинну групу

Привласнення 700 тис грн бюджетних коштів, виділених на ремонт доріг на Хотинщині – на Буковині судитимуть злочинну групу

01.10.2020, 13:41

Чернівецькою обласною прокуратурою  скеровано до суду обвинувальний акт відносно чотирьох членів організованої злочинної групи за фактом привласнення бюджетних коштів, призначених для ремонту доріг (ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 366,  ч. 4 ст. 358 КК України).

За даними слідства,  в 2017 році одна із сільських рад області уклала договір з підрядником про капітальний ремонт дороги на загальну суму понад 1 мільйон гривень. У листопаді 2018 року згідно з актом виконаних робіт підрядникам перераховано обумовлену в умовах договору суму, хоча фактично виконано лише 30 відсотків робіт.

Бюджетні кошти, привласнені через завищення обсягів виконаних робіт, у сумі 700 тис. грн представники підрядника розподілили між собою.

Досудове розслідування у вказаному кримінальному провадженні здійснювалось Головним управління Національної поліції в Чернівецькій області за оперативного супроводу Управління стратегічних розслідувань у Чернівецькій області.  

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Чернівецької обласної прокуратури

 На Буковині слідчі поліції завершили досудове розслідування за фактом привласнення 700 тисяч гривень державних коштів

 До складу кримінально-протиправного угруповання увійшли представники фірми-підрядника та особи, які здійснювали технічний нагляд за виконанням ремонту доріг. Порушникам загрожує до 12 років позбавлення волі.

Нагадаємо, слідчі обласного управління Нацполіції та оперативники Управління стратегічних розслідувань в Чернівецькій області під процесуальним керівництвом Чернівецької обласної прокуратури викрили протиправну схему привласнення бюджетних коштів, призначених для ремонту доріг.

Під час досудового розслідування правоохоронці з’ясували, що в 2017 році одна із сільських рад уклала договір з підрядником про капітальний ремонт дороги. Вартість робіт оцінили в 1 мільйон 120 тисяч гривень. У листопаді 2018 року сторони договору підписали акти прийому робіт в повному обсязі, хоча фактично підрядник виконав зобов’язання лише на 30 відсотків.

Бюджетні кошти, привласненні через завищення обсягів виконаних робіт, представники підрядника та особи, які виконували технічний нагляд за виконанням робіт, розподілили між собою. Своїми діями вони завдали державі збитків на 700 тисяч гривень.

За результатами досудового розслідування обвинувальний акт затверджено прокурором та направлено для розгляду до Шевченківського районного суду міста Чернівці.

Правоохоронці довели причетність трьох буковинців до вчинення кримінальних правопорушень, передбачених:

- частиною 5 статті 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем);

- частиною 3 статті 28 (Вчинення кримінального правопорушення групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією);

- частинами 1 та 2 статті 366 (Службове підроблення);

- частиною 4 статті 358 (Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) Кримінального кодексу України.

Обвинуваченим може загрожувати позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

 
Відділ комунікації ГУНП в Чернівецькій області
1