Природничий музей Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича святкує своє 140-річчя!

Природничий музей Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича святкує своє 140-річчя!

24.10.2016, 18:58

У жовтні Природничий музей Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича відзначає своє 140-річчя.

Заснований у 1876 р. при Австро-Угорщині і, переживши складні періоди своєї діяльності, пов'язані зі зміною влади,  музей на даний час є один із найстаріших вузівських музеїв в Україні та єдиним на Буковині закладом, в якому зібрані представники фауни та колекції мінералів і петрографічних зразків всіх георгафічних широт Земної кулі.

 Колекції зоологічного відділу музею мають виняткове наукове, історичне, культурне значення і постановою Кабінету Міністрів України № 1241 від 22.09.2004 року віднесені до наукових об’єктів, що становлять національне надбання. До унікальних експонатів належить 18855 екз. тварин, серед яких більшість мають історичну цінність (зібрані з 1872 року ), а деякі представляють види, що мають охоронний статус, тобто занесені до Червоних книг (МСОП, України, регіональних), Європейського Червоного списку.

Колекції мінералів та петрографічних зразків зібрані з регіонів всієї земної кулі, а деякі позаземного походження, є багато унікальних зразків та самородків. За кількістю одиниць зберігання геологічні та палеонтологічні колекції займають одне із перших місць в Україні, аналогічні є тільки в Харкові, Одесі, Криму, а за якісним складом колекційних фондів немає аналогів у державі. У світі – аналогом нашого геолого-географічного відділу є музей в м. Вроцлав (Польща), м. Відень (Австрія), м. Москва, м. Санкт-Петербург (Росія), м. Клуж-Напока (Румунія).

Автор: Природничий музей ЧНУ 

1