Припинення програми економічного співробітництва з Росією є правильним кроком, - Максим Бурбак (відео)

Припинення програми економічного співробітництва з Росією є правильним кроком, - Максим Бурбак (відео)

21.03.2018, 19:49

Рішення Кабінету Міністрів України щодо припинення дії програми економічного співробітництва з Росією є продовженням політики, яку розпочав у 2014 році Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк.

Про це в кулуарах парламенту повідомив журналістам керівник фракції "Народний фронт" Максим Бурбак.

"Це правильний крок. Хочу нагадати, що ще в 2014 році Урядом Арсенія Яценюка було запроваджено санкції проти країни-агресора Росії і кожного року ми їх розширювали та посилювали. На цьому наполягав "Народний фронт". Ми зверталися до наших західних партнерів з тим, щоби не розглядали санкції окремо від Донбасу і Криму. Ми повинні їх об'єднати, розширювати і поглиблювати", - сказав Максим Бурбак.

"Санкції працюють. Це черговий крок коаліційного Уряду і ми його підтримуємо", - наголосив керівник фракції.

Максим Бурбак додав, що країна-агресор зробила все,  щоб українська економіка постраждала.

"Але той шлях, який було обрано в 2014 році, - нагадую, що Урядом Арсенія Яценюка було прийнято рішення щодо диверсифікації зовнішній ринків збуту щодо перенаправлення нашої аграрної продукції на Південно-Східну Азію та Близький Схід, - то це вже дає свої позитивні результати", - додав він.

Максим Бурбак також акцентував увагу на необхідності виходу зі складу СНД.

"Настав час нарешті це зробити", - резюмував він. 

 
Уряд України розірвав програму економічного співробітництва з Росією на 2011-2020 роки, що передбачає усунення торговельних бар'єрів і співробітництво в енергетичному секторі. Як передає кореспондент УНІАН, відповідний проект постанови «Про припинення дії Програми економічного співробітництва України і Російської Федерації на 2011-2020 роки» було включено до порядку денного і схвалено членами уряду.
 
Довідка УНІАН. Програму економічного співробітництва між Україною і Росією на 2011-2020 роки було розроблено на виконання рішення від 17 травня 2010 року, ухваленого тодішніми президентами РФ і України Дмитром Медведєвим і Віктором Януковичем.
 
Зокрема, документ визначає відновлення репутаційних втрат у результаті конфліктів між сторонами в 2006-2009 роках за умовами транзиту газу як найбільш важливе завдання, поряд зі скасуванням взаємних обмежень торгівлі.
 
У 2014 році паралельно з воєнною агресією щодо України Російська Федерація почала й торгово-економічну війну, ввівши ембарго на ряд чутливих товарів українського експорту. Україна застосувала заходи у відповідь.
 
З 2014 року частка Росії в українському експорті знизилася до 9% з майже 30%.

Детальніше читайте на УНІАН: https://www.unian.ua/ 
1