Приміщення біля 'фонду Михайлішина' впали в око спортсменам Мазурашу й Пікуліну: у Чернівцях відділ охорони культурної спадщини викидають на вулицю

Приміщення біля "фонду Михайлішина" впали в око спортсменам Мазурашу й Пікуліну: у Чернівцях відділ охорони культурної спадщини викидають на вулицю

23.04.2021, 15:11

Спорт чи культура? Спеціально уповноважений орган охорони культурної спадщини Міністерства культури України в Чернівцях знову опинився майже на вулиці без власних приміщень.

Про це повідомила начальниця відділу Олена Пушкова. 

- В продовження вже сталих традицій боротьби за виживання і збереження самої структури , ВОКС не має часу і можливості опікуватися історичним середовищем, натомість знову включився у боротьбу за нормальні умови праці. За 10 років існування відбулося вже 5 переїздів з громіздкими шафами і архівами, в т.ч. тричі по поверхах на Б.Хмельницького, потім Головна,16, Руська,1.

- Щасливим рішення виконкому попереднього складу ВОКСу надали досить престижні приміщення на вул.О.Кобилянської,13/15, хоча й в аварійному стані. Пів року власними силами та завдяки благодійникам здійснили ремонт, підключили всі мережі (опалення 150 тис.грн з бюджету міста, електро - і водопостачання), полатали дірки на покрівлі і т.д. Але не сталося, всі приміщення на вул. О.Кобилянської стали потрібні для комерційного використання.

- Можливо, погодилися на альтернативний варіант на вул. Університетській, 50, вже оприлюднили рішення виконкому... так знову ні, ці приміщення впали в око спортсменам Мазурашу, Пікуліну і т.д., ВОКС - на вулицю.. при тому, що він найближчим часом буде ліквідований взагалі.

- Розміщення віртуального управління охорони культурної спадщини з невизначеною структурою, чисельністю і повноваженнями наразі не обговорюється. Перемагають м'язи, можливо хтось заступиться за культуру та інтелект у цьому місті?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після 2022 року "фонд Михайлішина" вже не зможе за безцінь, як зараз, використовувати приміщення на Університетській, 50

Водночас депутат Чернівецької міської ради Олександр Пікулін, що ставити так питання "Спорт чи культура?" - некоректно:

- Спорт чи культура? Вважаю некоректним ставити таке питання, адже два цих напрями - невід‘ємно важливі для нашого міста. Та вважаю, що саме управління охорони культурної спадщини, повинно стояти на захисті «спорту для всіх». Тому що, з далеких радянських часів, по вул.Університетській 50, постійно розміщувались органи спортивного управління. Через це приміщення пройшло декілька поколінь видатних чернівецьких спортсменів. Тому, на мою думку, це приміщення, яке використовують під спортивну діяльність більш, ніж 50 років, і є, нічим іншим, як культурно-спортивна спадщина нашого краю.
 
- Перемагають не м‘язи, а здоровий образ життя під час пандемії та спортивно-патріотичне виховання дітей під час російської агресії, - вважає Олександр Пікулін. 
 
У коментарі ІА АСС (https://acc.cv.ua/ ) секретар виконавчого комітету міської ради Сергій Добржанський пояснив, що рішення про передачу приміщення на вулиці Університетській відділу охорони культурної спадщини мало розглядатися наступного вівторка, але його зняли з розгляду.
 
«Приміщення на вулиці Університетській планується передати Обласному центру фізичного здоров'я населення «Спорт для всіх». Це рішення прийматиметься на сесії міської ради, скоріше за все у травні. Наразі відділу охорони культурної спадщини ми запропонували приміщення на вул. М. Заньковецької. Там майже 80 кв. м., воно, звичайно, трохи менше від того, що на Університетській. Проте у відділі від нього відмовилися», - повідомив Сергій Добржанський.
 
У свою чергу, Олена Пушкова підтвердила, що відділу приміщення на вулиці М. Заньковецької не підходить, оскільки там мала площа.
 
Секретар виконкому міськради відповів, що наразі будуть шукати інші варіанти. «Але поки найкращий для відділу – це саме приміщення на вул. Заньковецької», - сказав Сергій Добржанський. 
 
Немає опису світлини.
Немає опису світлини.
 
1