Приймальна комісія ЧНУ занижувала середній бал

Приймальна комісія ЧНУ занижувала середній бал

30.07.2012, 20:30

Перевіркою проведеною прокуратурою Шевченківського району м. Чернівців у Чернівецькому національному університеті ім. Ю. Федьковича встановлено, що приймальною комісією  допускаються деякі порушення, - повідомили  BukNEWS  в  прес-службі прокуратури Чернівецької області. Зокрема, виявлено факти внесення нею недостовірних даних щодо середнього балу успішності абітурієнтів з дипломами бакалаврів до рейтингового списку, чим порушуються їхні права на вступ до даного навчального закладу. До прикладу, в однієї абітурієнтки середній бал успішності  складає 3,56, а в особовій справі  приймальною комісією зазначено занижений середній бал -  3,25. Натомість середній бал двох інших абітурієнтів цього ж ВНЗ завищено, відповідно з 3,33 до 3,35 та з 3,79 до 3,84.

У ході перевірок у вищих навчальних закладах встановлені  численні  порушення  вимог  Закону України «Про  загальну середню освіту», а саме внесення працівниками загальноосвітніх навчальних закладів області до додатків у атестатах  завищеного або заниженого середнього балу успішності, який впливає на конкурсний відбір. Такі порушення  виявлено прокурорами Хотинського, Вижницького, Заставнівського, Глибоцького  районів.

Прокурорськими перевірками не виявлено фактів незаконного відрахування студентів, проте в Чернівецькому торговельно-економічному інституті КНТЕУ виявлено факти незаконного переведення  на державну форму навчання студентів з меншим балом успішності, ніж у  інших претендентів.

Всього за наслідками перевірки органами прокуратури області внесено 10 подань та 4 постанови про порушення дисциплінарного провадження.

Довідка: На території Буковини діє 32 вищих навчальних заклади різних рівнів акредитації. Випадків скорочення або продовження вузами термінів подачі документів, обмеження чи розширення переліку категорій абітурієнтів, які мають пільги при вступі  перевіркою не виявлено. Усіма закладами розроблені та затверджені в установленому законодавством порядку Правила прийому до вищих навчальних закладів. Разом із тим, прокурорами Сторожинецького, Новоселицького,  Кіцманського та Сокирянського районів встановлено, що в правилах прийому  деяких навчальних закладів відсутня інформація про кількість місць в гуртожитку та умови їх надання. Прокуратурою Чернівецької області проведено перевірку додержання вимог законодавства про освіту щодо забезпечення прав молоді на здобуття вищої освіти, запобігання фактам корупції та хабарництва при вступі до вищих навчальних закладів і отримання документів про освіту.

1