Пригоди буковинських шахістів на «Турнірі року»

Пригоди буковинських шахістів на «Турнірі року»

16.07.2014, 18:36

Чи варто казати, що найвідповідальнішим змаганням року для будь-якого українського шахіста є Чемпіонат України з шахів? Починаючи з 2011 року кращий шахіст України визначається безпосередньо у коловому турнірі серед 10 гравців екстра-класу, які, зазвичай, посідають чільні позиції у світовому шаховому рейтингу. Очевидно, що пробитися до цієї шахової Прем’єр-Ліги можуть лише шахові «небожителі». Тому для більш широкого загалу професійних шахістів «Турніром Року» є півфінал Чемпіонату України, де, до речі, окрім солідних грошових винагород розігрується п’ять путівок до «елітної десятки». Зайве говорити, що у бій за престол українського шахового Олімпу вступають найдосвідченіші та найамбіційніші спортсмени з усіх куточків нашої Батьківщини.

Так вже склалося, що традиційно півфінали Чемпіонату України відбувалися навесні в Криму або на сході України, а фінальний турнір на початку літа в столиці. Проте, цьогоріч внаслідок віроломної військової агресії Росії, календар шахових змагань зазнав суттєвих змін й за термінами, й за місцем проведення. Отож, півфінал 83-го Чемпіонату України з 4 по 13 липня 2014 року гостинно приймало місто Лева на території Національного університету «Львівська політехніка». На старт змагань вийшло 142 учасника, зокрема 15 міжнародних гросмейстерів, 15 міжнародних майстрів та 16 майстрів ФІДЕ.

Буковину на «Турнірі року» представляло четверо наших земляків: міжнародний майстер Віталій Бернадський, десятиразовий чемпіон Чернівецької області й діючий володар цього титулу майстер спорту України Михайло Ярмистий, кандидат у майстри спорту Юрій Вершигора та 9-річний шаховий вундеркінд першорозрядник Олексій Білич. Перші двоє отримали персональні запрошення від Федерації шахів України, що гарантує відшкодування з боку держави усіх видатків спортсменів протягом змагань. Саме й вони без «розвідки боєм» включилися у відчайдушну боротьбу за потрапляння у елітний фінал. Віталій Бернадський здобув три перемоги у перших трьох турах та став лідером змагань. Нажаль, наш земляк не впорався з важкою ношею й відверто «провалив» середину турнірної дистанції – у наступних трьох турах він зазнав двох поразок, лише одну партію звівши унічию. Й хоча Віталій продемонстрував блискучий фінішний спурт, знову вигравши три партії, це дозволило йому з результатом 6,5 очок з 9 можливих зайняти у підсумку лише 13 місце й відкласти на наступний рік мрію увірватися в шахову еліту країни. Подібні пригоди шахових гойдалок спіткали й Михайла Ярмистого. Після п’яти турів він мав 4 очки (три перемоги й дві нічиї) та був у кількох кроках до заповітної «п’ятірки». Проте, три поспіль поразки перекреслили усі сподівання десятиразового чемпіона області – Михайло фінішував на 44 місці з результатом 5 очок з 9 можливих.

Двоє інших буковинців ставили перед собою поточні тактичні цілі, а саме набуття турнірного досвіду у горнилі шахової боротьби на найвищому рівні. Природно, їхній доробок значно скромнішій: Юрій Вершигора – 98 місце (4 очки з 9 можливих), Олексій Білич – 139 місце (2 очки з 9 можливих).

Додаток.        Підсумкова турнірна таблиця, фото- та відеозвіт змагань доступні за посиланням: http://www.chess-results.com/tnr139362.aspx?lan=12&art=1&rd=9&fed=UKR&wi=821

Контакти:

Володимир Зав’ялов

1