Провладна більшість Чернівецької облради не підтвердила державність української мови на Буковині (оновлено)

Провладна більшість Чернівецької облради не підтвердила державність української мови на Буковині (оновлено)

04.10.2012, 23:55

Спроба опозиції внести на розгляд обласної ради "мовне питання" знову провалилася. Цього разу, провладна більшість мотивувала свою відмову невідповідністю пропонованої постанови законодавству та помилками юридичного характеру.

Розглядати заплановані питання порядку денного обласна рада розпочала з майже трьохгодинним запізненням. Всьому виною тривале обговорення «різного», яке викликало гострі дискусії серед депутатського корпусу. Одразу ж після нагородження окремих депутатів державними нагородами слово взяв опозиціонер Бурбак. У своєму короткому спітчі він звинуватив владу у порушенні виборчого законодавства та відмові чиновників брати відпустку на період агітаційної кампанії. На такі закиди опозиції гостро відреагував головний освітянин краю та за сумісництвом кандидат у нардепи Михайло Бауер.

Опісля цього, за ініціативи предстаників опозиції до порядку денного 12-ї сесії Чернівецької обласної ради було внесено питання «Про ситуацію, що виникла після підписання Президентом України Януковичем В.Ф. Закону України «Про засади державної мовної політики». 

Група депутатів пропонувала обласні йраді ухвалити рішення, яким підтвердити дію на території Чернівецької області положень Конституції щодо державності української мови та вільного розвитку мов національних меншин України, визнати недоцільним на території Чернівецької області застосування закону «Про засади державної мовної політики», а також засудити дії В.Януковича за пілписання цього закону та підтримати ініціативу ряду політичних сил України щодо оголошення йому імпічменту.

- Патріотично налаштовані депутати після числених зустрічей з виборцями вирішили винестии це питання на сесію, - сказав керівник фракції «Фронт змін» в обласній раді Максим Бурбак. - Сподіваюся, сесія підтримає таке рішення.

Голова облдержадміністрації Михайло Папієв звинуватив авторів проекту в тому, що вони хочуть заборонити розмовляти румунською мовою і закликав до толерантності. Губернатор краю також знайшов у постанові помилки та викликав опозицію на так званий, філологічний поєдинок.

Ви абсолютно не підготовлений.

- Це Ваші суб’єктивні погляди, Ви мене не вчіть, як мені вчити.

- Я просив би Вас давати відповіді на конкретні питання.

- Це не колегія.

- Дозвольте мені висловитись, я депутат обласної ради.

- Хочуть заборонити людям румунської національності говорити рідною мовою. Говорити про це треба відверто.

Губернатор пішов далі і назвав бачення опозиції дискримінацією щодо інших національностей. Галиць такий командний дух підтримав і додав - культивує політичний сепаратизм. 

- Багато людей переживають, що слова імпічмент і Янукович в одному реченні, не переживайте, 2015 року ми дамо своє бачення ролі Януковича. І чи може він бути Президентом, - підкреслив Михайло Павлюк, депутат обласної ради.

- Я хочу звернутись до опозиції, у вас немає монопольного права чи ліцензії бути патріотами, ми теж патріоти, з урахуванням більшості у залі, нас більше патріотів Буковини, України, свого народу, - зазначив Олег Унгурян, голова Кіцманської райдержадміністрації .

Закон не принижує українців, а лише зміцнює статус мов меншин - заявив депутат Бауер. І цей проект назвав складеним поспіхом, а закиди на його інертність щодо мовної політики спростував.

- Нічого вам не вийде, навчіть писати рішення, грамотні. Вас ще в політиці і в помині не було, коли Михайло Бауер робив мовну політику в краї, - сказав Михайло Бауер, депутат обласної ради.

Коли дійшла справа до голосування, то лише третина депутатів наважилась натиснути кнопку "за". А щоб практично побачити, хто і наскільки патріот, губернатор Папієв запропонував двобій. Писемний:

- Я пропоную, аби 25 жовтня зустрілися лідери від влади: Папієв, Галиць, Гайничеру проти опозиції: Мунтян, Бурбак, Горук і написали у присутності ЗМІ диктант українською мовою.

Після обговорення, в ході якого представники опозиції підтримували проект, а представники провладної більшості шукали в ньому помилки та невідповідності законодавству, проект поставили на голосування за основу. «За» проголосували лише 27 депутатів з присутніх на той момент 89, тобто питання було відхилено.

Окрім, "мовного", пристрасті кипіли і довколо "передвиборчого питання". Так, опозиціонери звинуватили очільників виконавчої влади у застосуванні адмінресурсу та відмові йти у відпустку на період виборчої кампанії. Останні парирували, що порушення фіксуються у всіх учасників перегонів, а не лише у представників від влади.

За матеріалами molbuk.ua, mtrk.com.ua та citi.cv.ua

На фото депутат Михайло Павлюк під час виступу на захист української мови на сесії Чернівецької обласної ради. 04 жовтня 2012 р.

1