Проти Олега Ангельського застосовують методи дискредитації, ганебні для академічного середовища

Проти Олега Ангельського застосовують методи дискредитації, ганебні для академічного середовища

25.04.2019, 08:34

Кандидат на посаду керівника ЧНУ ім. Ю.Федьковича професор Олег Ангельський розповів про особливості виконання обов'язків ректора університету з лютого 2019 року .  За так званим  індексом цитування Гірша – це  показник впливовості науковця, Олег Ангельський перебуває на першому місці з-поміж усіх науковців країни. За роки наукової праці в ЧНУ ім. Юрія Федьковича, якщо вимірювати у доларовому еквіваленті, Ангельський залучив до бюджету вузу 1 мільйон 450 тисяч.   

- Поясніть, будь ласка, ситуацію з тією частиною коштів, які міністерство освіти і науки України відкликало з університету.

- Голова Вченої ради ЧНУ ім. Ю.Федьковича, проректор Роман Петришин підписав бюджет університету 25 січня 2019 року, після його розгляду членами Вченої ради. Наказ про призначення мене виконувачем обов’язків ректора з’явився у суботу, 2 лютого. Відповідно до роботи я приступив 4 числа. Інформація про те, що при щойно ухваленому бюджеті в університеті, виявляється, є економія досить пристойної суми вперше сплила на засіданні ректорату 12 лютого. Колегіально було вирішено частину коштів витратити на закупівлю обладнання.  А те, що бухгалтерія зекономила на зарплаті, виплатили у вигляді премій. День і ніч ми працювали над тим, щоб підгодувати необхідні документи, пройти необхідні процедури і здійснити закупівлі на мільйон сімсот тисяч гривень. 

- Нерозподіленими залишилися тільки державні кошти, якими розпоряджається міністерство освіти і науки України. Міністерство виділило певну суму для дворічного навчання магістрів, однак у вузі магістрів навчають не два, а півтора року. І держава відкликала майже 4 мільйона гривень цієї піврічної переплати. Натомість залишок коштів нам дозволили розподілити на інші видатки.  Ще три мільйона гривень додатково отримали з державного бюджету для капітальних видатків, зокрема, ремонту гуртожитків. Для цього мені довелося працювати з бюджетним комітетом парламенту, телефонувати до міністерства… Жодної моральної провини за цю ситуацію не відчуваю.

ЧИТАТАЙТЕ ТАКОЖ: Ангельський розділить функції проректора з економічних питань і головного бухгалтера для подолання фінансової кризи

Ангельський розповів, де шукатиме гроші на дослідження і зарплату

Ангельський розповів, як змагатиметься з відтоком студентів для збереження ставок для викладачів

- Проте Вам закидали, що ви, грубо кажучи, не вдалися до старої практики, не спакували торби і не поїхали до міністерства, порішати питання із залишком коштів…   

- Мене спонукали до цього… На жаль, крім змагання ідей, програм, досягнень  претендентів на найвищу посаду, доводиться спостерігати спроби застосувати методи з дискредитації опонента, непритаманні для академічного середовища. Тому я наполягаю на реорганізації фінансово-економічного блоку за кращими світовими зразками. Ми маємо створити такий механізм, щоб університет міг планувати доходи й видатки, прозоро формувати бюджет вже на початку року, а потім тільки коригувати кошторис. І то лише незначним чином. Тільки так зможемо забезпечити стабільне функціонування університету, гідну винагороду викладачам за їхню нелегку працю. Підготовка такого фінансово-планового документу розвитку вузу – це робота і сфера відповідальності фінансово-економічного блоку. Ректор взагалі не повинен керувати цим процесом, а тільки контролювати його. Фінансова стратегія, планування бюджету, розподіл коштів тощо – цим має займатися проректор з економічних питань. Завдання головного бухгалтера суто технічне – здійснення усіх необхідних операцій згідно розробленої і затвердженої стратегії і в рамках бюджету. Інакше виходить, що той хто ухвалює рішення, потім не тільки сам його виконує, але й контролює виконання.  Так, як це є зараз.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Олег Ангельський: Університет постав перед системними викликами, які потребують об’єктивних змін!

1


КОМЕНТАРІ (1)

Як на мене, у Ангельського, надто схематичне бачення майбутнього ЧНУ... Як можна говорити про підвищення з/п працівникам вузу, коли це питання в компетенції виключно МОНУ? Можна вести мову виключно про доплати, премії, винагороди і те, лише згідно нормативів МОНУ. А решта проблем... в т.ч. з набором на т.з. неконкурентні" спеціальності", розширення спектру нових напрямків підготовки кадрів, запроваждення наукових досягнень вчених у виробництво, підвищення якості навчально-виховної роботи ( тут повний аут) і..... Думайте, пане претендент від НФ, чи ця "шапка вам підходить"?

avatar

Юрій

25 квітня 2019 08:49