Прокурори недорахувалися бойових дельфінів та сивучів у Севастополі

Прокурори недорахувалися бойових дельфінів та сивучів у Севастополі

12.02.2014, 13:06

 У Науково-дослідному центрі Збройних Сил України «Державний океанаріум», який розташований у Севастополі нещодавно було проведено низку інспекційних заходів.

В установі працювали аудитори Рахункової палати України, а згодом й Головна інспекція Міністерства оборони України, які виявили серйозні недоліки в роботі посадових осіб океанаріуму, пов’язані з неефективним використанням державних коштів. За матеріалами аудиту було проведено розслідування і усунений з посади директор установи.

Так, за висновками аудиту Рахункової палати України встановлено неналежне проведення інвентаризації морських тварин, внаслідок чого виявлено їх нестачу. Також державним океанаріумом не забезпечено законне та ефективне управління наявним майновим комплексом.

Зокрема, виявлено факт вивезення за межі України згідно з договорами на проведення еколого-просвітницької діяльності трьох дельфінів-афалін та одного морського сивуча, що створило передумови до їх втрати і містить ознаки корупційних дій. А дослідження, які проводилися в інтересах оборони, мали низьку актуальність, в результаті чого не за призначенням було використано кошти державного бюджету у сумі 4,2 млн. грн.

Це не повний перелік недоліків, які вдалося виявити інспекційними заходами.

Керівництвом оборонного відомства внаслідок виявлених численних порушень прийняло рішення щодо передачі матеріалів аудиту до Генеральної прокуратури України для відповідного реагування.

Командувач Військово-Морських Сил ЗС України адмірал Юрій Іл’їн водночас повідомив, що Науково-дослідний центр «Державний океанаріум» Міністерства оборони України не очікуватиме скорочення, що призведе до втрати унікального наукового закладу. Він заявив про те, що мета реформування установи – відокремити комерційну складову від військової в інтересах флоту і науки.

– Флот отримає серйозні можливості проведення глибоководних рятувальних робіт – то, чим ми повинні займатися, і те, що ми повинні розвивати, а не наукове управління Генерального штабу, якому океанаріум був до цього підпорядкований. Флот отримає можливість розвивати школу Гідронавтів, яка, на жаль, «в’яне». Також флот отримає можливість проводити військово-прикладні дослідження в тих областях, які потрібні флоту. А державне підприємство, яке буде створено, стане займатися саме клінічними випробуваннями, пов’язаними з дельфінотерапією, – сказав командувач ВМС України.

 Підполковник Сергій БЕРЕЦЬ

Регіональний медіа-центр МО України (м.Львів) 

1