Прокурор Лопачук написав заяву про відмову від скандального приміщення

Прокурор Лопачук написав заяву про відмову від скандального приміщення

26.06.2013, 02:28

Сьогодні, 25 червня 2013 року, виконком Чернівецької міської ради прийняв рішення, згідно з яким пункт 5 рішення виконавчого комітету міськради від 21.05.2013р. № 219/9 втратив свою чинність. Напередодні Лопачук Віктор Миколайович написав заяву про відмову від приміщення площею 99 м.кв. по вул.Гоголя, 4. Тож завдяки розслідуванню та депутатським зверненням народного депутата від УДАРу Романа Ванзуряка майно успішно повернули громаді.  Сам відмовник  на засіданні не був присутнім.  Варто зазначити, що це єдине засідання, яке пан Лопачук пропустив з початку 2013 року. Причини, чому наглядача за рішеннями Чернівецької міської ради не було в залі, залишаються невідомими. Ми ж можемо тільки припустити, що йому не хотілося червоніти перед друзями-депутатами за невдалу аферу і давати коментарі журналістам.

Нагадаємо, що у світлі цих подій народний депутат Роман Ванзуряк нещодавно оприлюднив ще одну ініціативу – відсторонення Лопачука В.М. від виконання посадових обов’язків, оскільки той дискредитував себе, як працівник прокуратури. Дана ініціатива досі розглядається.

Під час прес-конференції прокурора Чернівецької області Петра Коваля кореспондент BukNews, зокрема, запитав у нього, якою буде реакція прокуратури на гучну заяву народного депутата України Романа Ванзуряка про зловживання чернівецької влади:

- Причина такої беззубості силовиків може критися, зокрема, й в такому: "нещодавно була оприлюднена інформація з приводу представника прокуратури, який замість того, щоб наглядати за виконанням чи прийняттям рішень виконкомом міської ради, зайняв дуже добру позицію для себе – отримав земельну ділянку, отримав житло у розмірі 100 квадратів і за тією інформацією, яку ми на сьогоднішній день маємо, там члени його сім’ї теж отримали. Я думаю, що це є як раз та корупційна схема, яка добре та чітко вироблена та усіх влаштовує. Але вона не влаштовує громадян і жителів нашого міста".

Прокурор області Петро Коваль відповів, що незаконно одержану землю у прокурора відберуть. Статися це мало на виконкомі міської ради у червні.

Кілька днів тому Чернівецька обласна організація Політичної Партії «УДАР Віталія Кличка» поширила заяву: Лопачук не спішить віддавати «землю обітованну» і відповідати за порушення Закону.

"Народний депутат України Роман Ванзуряк уже більше чотирьох місяців розкриває корупційні схеми у земельному питанні по місту Чернівці. Попри те, що народний депутат відправив не один запит до прокуратури, та як результат – шаблонна відписка, до того ж із незрозумілих причин від Державної інспекції сільського господарства України. Генеральна прокуратура, шукаючи крайнього, посилається на те, що питання, викладені у зверненні, не були предметом перевірки органів державного контролю.

Остання корупційна схема, яку викрив Роман Ванзуряк, стосувалась прокурора прокуратури міста Лопачука В.М.

«У результаті моніторингу роботи міської ради було виявлено, що рішенням виконкому від 21.05. 2013 року, під прикриттям додатку № 1-Д, уповноваженому прокуратурою міста за наглядом прийнятих міською радою рішень Лопачуку Віктору Миколайовичу надано нежитлове приміщення для відновлення під житло загальною площею 99 м.кв. по вул.Гоголя, 4. При цьому, у списку на позачергове одержання жилих приміщень він перебував з 24.03.10 під порядковим номером 197. Більше того, Рішенням міської ради від 29.12.11 Лопачуку, який на той час обіймав посаду старшого помічника прокурора, виділено земельну ділянку площею 0,1 га по вул..Авіаційній. Після оприлюднення цієї інформації, яка набула широкого розголосу, таку людину мали б одразу позбавити займаних посад, оскільки вчинені Лопачуком дії ставлять під сумнів рівень кваліфікації та професіоналізму усіх працівників прокуратури. Однак замість того, щоб вжити певні заходи, засідання Виконкому Чернівецької міської ради, на якому у прокурора Лопачука Віктора Миколайовича мали відібрати незаконно одержану ним землю, просто зірвали», - коментує народний депутат України Роман Ванзуряк.

Нагадаємо, що 4 червня прокурор Буковини Петро Коваль заявив, що наступний міськвиконком забере у представника прокуратури Лопачука незаконно виділене приміщення під житло: «18 червня буде розглядатися це питання на виконавчому комітеті Чернівецької міської ради, де воно буде скасоване. Це я вам обіцяю!» Та, на жаль, прокурор не був компетентний у режимі роботи міськвиконкому, оскільки чергові засідання були заплановані на 11 та 25 червня. Чи стане обіцянка прокурора цяцянкою, буде видно 25 червня на черговому засіданні виконкому міської ради. Зрештою, прокурор області повинен дотримати не лише свого слова, а й розібратися з корупційними схемами, які відбуваються у «його домі».

Віктор Лопачук, отримавши поза законом землю у власне розпорядження, і надалі перебуває на сесійних засіданнях Чернівецької міськради, представляє сторону міської прокуратури та здійснює нагляд за прийняттям рішень. Не вдаючись до морально-етичних оцінок цього факту, виникає питання, чи може ця людина і надалі обіймати таку посаду, якщо вже перевищила посадові повноваження та дискредитувала себе, беручи участь у тіньових махінаціях з особистої вигоди.

Для забезпечення об’єктивної та якісної перевірки фактів корупції у Чернівецькій міській раді, а також для вияснення неналежного розгляду депутатських звернень з цього приводу, народний депутат України Роман Ванзуряк звернувся до Генерального прокурора України та до голови СБУ. Наступним кроком Романа Ванзуряка буде ініціатива відсторонення Лопачука Віктора Миколайовича від нагляду за рішеннями Чернівецької міської ради, оскільки людина, яка замішана у тіньових схемах, не виправдала покладені на неї повноваження". Про це повідомляє прес-служба Чернівецької обласної організації Політичної Партії «УДАР Віталія Кличка».

1