Прокуратура міста Чернівці відмовилася притягнути секретаря Чернівецької міської ради Віталія Михайлішина до адміністративної відповідальності

Прокуратура міста Чернівці відмовилася притягнути секретаря Чернівецької міської ради Віталія Михайлішина до адміністративної відповідальності

22.10.2012, 19:21

Прокуратура міста Чернівці відмовилася притягнути секретаря Чернівецької міської ради Віталія Михайлішина до адміністративної відповідальності за порушення Закону України «Про доступ до публічної інформації» на заяву спостерігача ОПОРИ Миколи Костиняна.

У серпні 2012 року спостерігач Громадянської мережі ОПОРА Микола Костинян надіслав до секретаря Чернівецької міської ради Віталія Михайлішина декілька запитів на інформацію, в яких запитував про дитячі майданчики, про вуличне радіо, про соціальні проїзні квитки тощо. На більшість із цих запитів Віталій Михайлішин інформацію не надав. Усі відповіді були оформлені із формулюванням, що такої інформації «не існує» (наприклад, файл в додатку Vidpovid_na_zapyt_MR.doc або https://www.box.com/s/f172fryo8pkoqkgwpf73). З приводу відмови в задоволенні одного із таких запитів (файл в додатку - Zapyt6PoryadokMemorandum.pdf або https://www.box.com/s/eihzi55nxydpr3mdym8p) 06 вересня спостерігач ОПОРИ звернувся до прокуратури (файл в додатку ZvernennyaProkuraturaKostynyan.doc або https://www.box.com/s/cr9syljy79a80cmwt0mz), де ретельно обґрунтував незаконність дій Віталія Михайлішина і просив прокуратуру:

1. Винести припис про усунення порушень законодавства секретарем Чернівецької міської ради Віталієм Михайлішиним, яким зобов’язати надати запитувану мною у запиті від 20 серпня 2012 року інформацію.

2. Скласти протокол про вчинення адміністративного правопорушення секретарем Чернівецької міської ради Віталієм Михайлішиним та передати до суду для притягнення його до адміністративної відповідальності.

11 жовтня від прокуратури міста Чернівці спостерігачеві надійшов лист за результатами розгляду заяви, підписаний прокурором міста Чернівці, старшим радником юстиції Блаушем В. І. (файл в додатку vidpovid_prokuratura.jpg або https://www.box.com/s/gwmjjf0jwj0z81o8s0sq). Відповідь зводиться до того, що документи, які просив надати спостерігач, на момент подання запиту ще не набрали юридичної сили. Про порушення секретарем міської ради Закону – ані слова, про притягання його до відповідальності, відповідно, також.

Виходить, соціальні проїзні квитки, які почали видаватися 13 серпня, на той момент не мали під собою жодного юридичного підґрунтя: головне, що угоди з перевізниками ще 20 серпня «не були підписані сторонами та перебували на стадії погодження». Крім того, нагадаємо, що виготовили соціальні проїзні квитки за рахунок коштів «невідомих благодійників», а питання щодо виділення коштів з міського бюджету мало розглядатися на сесії міської ради лише 30 серпня.

Виходячи з цієї наданої прокуратурою інформації, ОПОРА розцінює соціальні проїзні квитки із вказуванням імені та прізвища Віталія Михайлішина, та які оформлені у його передвиборних кольорах, як політичну рекламу кандидата Віталія Михайлішина, і як непрямий підкуп виборців. Адже як посадовець станом на 20 серпня, виходячи з інформації, яку прокуратура отримала в результаті перевірки, Віталій Михайлішин та міська рада не мали до проїзних соціальних квитків жодного відношення. І жодних угод з перевізниками на той час ще не було.

Відмову ж прокуратури міста Чернівці скласти протокол про вчинення адміністративного правопорушення секретарем Чернівецької міської ради Віталієм Михайлішиним та передати до суду для притягнення його до адміністративної відповідальності ОПОРА розцінює як бездіяльність.

 

За коментарями звертайтесь:

Назар Тимощук,

координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА у Чернівецькій області,

063 628 67 71, [email protected]

Прес-секретар Чернівецького представництва Громадянської Мережі ОПОРА,

Григорій Сорочан

063 628 67 72, [email protected]

 

1