Програми Федорука та Фищука більш  реалістичні, ніж популістські програми Федоряка та Семенюка, - ЧЕСНО

Програми Федорука та Фищука більш реалістичні, ніж популістські програми Федоряка та Семенюка, - ЧЕСНО

01.12.2012, 15:16

Рух ЧЕСНО: оцінка міжнародних експертів, аналіз депутатів-буковинців та коментарі по справі чернівецького активіста.

30 листопада підходить до завершення діяльність руху ЧЕСНО в цьому році. Ініціатори створення руху, Тарас Шевченко та Олег Рибачук завітали в цей день до Чернівців, щоб підвести підсумки, розказати про результати аналізу новообраних депутатів, оцінку міжнародних експертів у сфері боротьби з політичною корупцією та прокоментувати ситуацію, що виникла з чернівецьким активістом Петром Гайдащуком.

Хлопця затримали 25 жовтня ніби-то за поширення агітаційних матеріалів, які на думку експертів ЧЕСНО та згідно ст. 68 ЗУ «Про вибори народних депутатів України» є інформаційними. Двоє беркутівців доставили хлопця до райвідділу, де він просидів близько години, проте про причину затримання не повідомили ані журналістів, ані чернівецьких координаторів. І лише після того, як кілька журналістів разом із депутатами вчинили скандал, одного дзвінка у Київ та на 102, Петра відпустили.

Наступного дня його повідомили про суд (за годину до самого процесу!). Вислухали, звинуватили, винесли рішення: штраф – 51 гривня за адміністративні правопорушення.

Петро був вражений як поводженням міліції, так і вироком районного суду. Подав скаргу до апеляційного. Проте добитися правди не вийшло.

”Будемо оскаржувати рішення в Єропейському суді з прав людини. Проте такий хід можливий лише за згоди хлопця.”, – стверджує Тарас Шевченко, один із ініціаторів руху ЧЕСНО, директор Інституту Медіа Права.

Та й випадок цей унікальний не лише в Україні, а й у світі. Дещо схожою була лише справа Боуман проти Сполученого Королівства (1998 р.). І у Страсбурзі результат був позитивним.

Тож поки Петро вагається подавати ще одну апеляцію, чи ні, рух презентує результати фінансового аудиту та ділиться доброчесністю обраних депутатів-буковинців.

Мажоритарники Микола Федорук та Олександр Фищук, а також списочники партій  Андрій Пишний, Максим Бурбак (”Батьківщина" ), Марія Матіос, Оксана Продан та Роман Ванзуряк ( "УДАР" ) не порушили жодного критерію. А от серед тих, хто не відповідає критеріям доброчесності опинились мажоритарники Геннадій Федоряк (критерії "Порушення прав та свобод людини" та "Причетність до корупційних дій") та Артем Семенюк (критерій "Причетність до корупційних дій".

Замовником фінансового аудиту та оцінки ефективності критеріїв ЧЕСНО став проект ”Об’єднуємось разом заради реформ”, що виконувався організацією ПАКТ за підтримки USAID. За його результатами, фінансова інформація про отримані доходи та понесені витрати достовірно відображена у фінансовій звітності. Не обійшлося без слабких сторін: міжнародні експерти вказали на проведення тендерних закупівель, зокрема – оприлюднення інформації про залучення не фінансової допомоги від громадян.

Загалом рух гідно представив інтереси громадянського суспільства, був доступним та достатнім за обсягом інформації, а також незалежним від політичних сил.

Вадим Міський, співкоординатор Чернівецької платформи руху зазначив, що окрім поставлених цілей в Чернівцях ще й вдалося успішно провести проект ”Академія Громадянина“, в якому взяли участь одні з найвідоміших експертів у галузі історії, політології, та доступу до публічної інформації: Ігор Буркут, Анатолій Круглашов, Оксана Ващук, та організувати спостереження за виборами.

За словами Олега Рибачука, ідеолога та засновника руху, діяльність ЧЕСНО ще не закінчується. Попереду – міські вибори. І поки в найпопулярніших ток-шоу країни не обходяться без критеріїв доброчесності, у Львові винаходять новий спосіб боротьби з політиками – карикатури, студент ЧНУ Петро Гайдащук, проходячи повз “рідний”відділок на Білоусова, вирішує змінити своє майбутнє…

Вікторія ЯШАН спеціально для BukNEWS

У новий парламент потрапили щонайменше 12 буковинців. Серед них є такі, що пройшли всі фільтри ЧЕСНОметра, і на даний момент Рух ЧЕСНО не володіє жодною інформацією, яка б підтверджувала порушення ними критеріїв доброчесності. Це - мажоритарники Микола Федорук та Олександр ФИЩУК, а також списочники партій "Батьківщина" (Андрій Пишний, максим Бурбак) та "УДАР" (Марія МАТІОС, Оксана ПРОДАН та Роман ВАНЗУРЯК).

Серед тих, хто не відповідає критеріям доброчесності опинились мажоритарники Геннадій ФЕДОРЯК (критерії "Порушення прав та свобод людини" та "Причетність до корупційних дій") та Артем СЕМЕНЮК (критерій "Причетність до корупційних дій"), повідомили www.buknews.com.ua в Прес-офісі руху ЧЕСНО в Чернівецькій області.

Серед списків партії "Батьківщина"  "Неособисте голосування в парламенті" та "Відсутність на засіданнях парламенту та комітетів" зафіксована у Арсенія ЯЦЕНЮКА протягом його депутатства у парламенті VI скликання. Геннадій МОСКАЛЬ ("Батьківщина") та Ян ТАБАЧНІК ("Партія регіонів") порушили 5 із 6-ти критеріїв дорочесності ("Порушення прав та свобод людини", "Причетність до корупційних дій", "Непрозорість задекларованих доходів та майна та їх невідповідність способу життя", "Неособисте голосування в парламенті" та "Відсутність на засіданнях парламенту та комітетів").

У Івана ПОПЕСКУ, який ймовірніше за все потрапить до парламенту тоді, коли кілька депутатів зі списку Партії регіонів підуть працювати в уряд, зафіксовано "Неособисте голосування в парламенті" та "Непрозорість задекларованих доходів та майна та їх невідповідність способу життя".

Всі деталі щодо невідповідностей критеріям доброчесності можна переглянути на сайті www.chesno.org

Щодо реалістичності програм новообраних кандидатів-мажоритарників, “Микола ФЕДОРУК та Олександ ФИЩУК, за даними дослідження Чернівецької координаційної ради Руху ЧЕСНО, мають достатньо реалістичні програми з індексами 1,14 та 1,17 відповідно (максимально можливий - 2).

Програми Геннадія ФЕДОРЯКА та Артема СЕМЕНЮКА виявились більш популістичними (індекси 0,7 та 0,64), повідомив Вадим МІСЬКИЙ, співкоординатор регіональної платформи Руху ЧЕСНО.

1