Професіям бухгалтер, секретар, поштар, фінаналітик, касир, механік, заводський робітник, водій автомобілів, фургонів, менеджер з туризму, інсталятор електроніки, адвокат, банківський службовець пророкують зникнення

Професіям бухгалтер, секретар, поштар, фінаналітик, касир, механік, заводський робітник, водій автомобілів, фургонів, менеджер з туризму, інсталятор електроніки, адвокат, банківський службовець пророкують зникнення

13.06.2019, 14:14

Спеціальності, яким пророкують поступове відмирання, та українські реалії

Розвиток технологій накладає свій відбиток практично на всі сфери нашого життя. Актуально це твердження й для ринку праці. Раніше ми вже писали про те, що через 5 років ми зможемо побачити зміну понад 35% робочих навичок, наявних у сучасних людей. Звичайно, що одними навичками прийдешні зміни не обмежаться: ми будемо спостерігати, як професії з’являються та зникають з ринку праці. Які ж з них під загрозою? Особливо це питання актуально для абітурієнтів – 10 липня розпочнеться вступна кампанія до вишів. Hh.ua | grc проаналізував, як змінився попит з боку українських роботодавців на представників спеціальностей, яким пророкують поступове відмирання.

Одним з головних трендів майбутнього, чи навіть теперішнього, часу вважається автоматизація. Спеціальне обладнання та програмне забезпечення здатні як оптимізувати бізнес-процеси і підвищити ефективність, так і призвести до масової ліквідації робочих місць. Наприклад,  нещодавно cінгапурський Esquire випустив журнал, написаний AI-ботом. За словами головного редактора видання Нормана Тана (Norman Tan), загалом бот має бути більш об'єктивним, ніж реальний журналіст. Згідно з доповіддю «Майбутнє робочих місць», яку було оприлюднено в рамках Всесвітнього економічного форуму, в майбутньому проблеми з працевлаштуванням можуть чекати на бухгалтерів, адміністративних та виконавчих секретарів, поштарів, фінансових аналітиків, касирів, механіків, заводських робітників, водіїв автомобілів, фургонів, менеджерів з туризму, інсталяторів електроніки, адвокатів, банківських службовців та ін.

Проте ми розуміємо, що світові тренди не завжди можуть бути актуальними для наших українських реалій. Звернемося до цифр. У середньому за 2018 рік, порівняно з 2013 роком, кількість вакансій виросла майже на 70%. Проте не всі сфери розвиваються рівномірно. Наприклад, у такій профсфері, як «Туризм та готельна-ресторанна сфера», пропозицій про роботу стало більше на 50%. Традиційні менеджери з туризму в зоні ризику, адже все більшу популярність набувають системи інтернет-бронювання квитків, готелів, електронні гіди, додатки та пристрої для синхронного перекладу. Проте й тут є певна зона для розвитку – розробка та просування індивідуалізованих турів і  туристичних форматів відповідно до фізичної форми, уподобань та інтересів подорожуючого. Адже споживач майбутнього тяжітиме не лише до персоналізованих комунікацій, а й до таких же продуктів і послуг.

А от у таких профсферах, як «Інсталяція», «Робітничий персонал», «Адміністративний персонал», «Транспорт», динаміка зростання кількості пропозицій про роботу вища за середні показники. Хоча, за прогнозами, попит на таких фахівців має поступово знижуватись, наші реалії вносять свої корективи. Розглянемо для прикладу профсферу «Транспорт». Загалом її значення має зростати, адже людство стає все більш мобільним. Паралельно з цим у ній мають активно впроваджуватись інтелектуальні системи для регулювання дорожнього руху, управління транспортними засобами та логістикою, а безпілотні автомобілі мають стати звичним явищем на дорогах. Проте в Україні зміни у цій галузі були досить незначні. Отже, одна частина тренда (зростання ролі транспортної галузі) для нас актуальна, а от друга – ні.

 



hh.ua | grc  входить до складу найбільшого об’єднання рекрутингових проектів із восьми країн Європи та Азії з найширшою базою резюме — більше 25 млн.

З допомогою hh.ua | grc  більше 69 000 компаній шукають спеціалістів по 28 напрямках. До їхніх послуг пропонується понад 1 200 000 професійно складених резюме, які пройшли ручну модерацію HR-спеціалістів hh.ua | grc.

Основу пошукацької аудиторії сайту складають висококваліфіковані спеціалісти різного профілю. На сьогодні hh.ua | grc  володіє найчисленнішою аудиторією кандидатів ТОП-рівня та спеціалістів «західного взірця».

Усі проекти hh.ua | grc  розміщені на єдиній онлайн-платформі. Робота з нами — це можливість публікувати вакансій та переглядати резюме у всіх країнах присутності grc.ua з одного вікна.

На ринку міжнародного інтернет-рекрутменту grc.ua Україна відомий не тільки роботою кадрового порталу, але й реалізацією багатьох успішних проектів. З 2006 року розгорнулась дослідницька діяльність компанії, спрямована на глибинний аналіз поточних тенденцій ринку праці й прогнозування його розвитку. У той же час була заснована міжнародна «Премія HR-бренд» — єдиний професійний конкурс в області побудови репутації роботодавця.

Hh.ua | grc  – більше ніж job-портал!

1