'Проект рішення про реорганізацію книгарень потребує грунтовного доопрацювання', - резолюція учасників книжкового протесту

"Проект рішення про реорганізацію книгарень потребує грунтовного доопрацювання", - резолюція учасників книжкового протесту

21.05.2012, 22:08

Конфлікт щодо реорганізації комунальних книгарень набирає обертів. Сьогодні перед будівлею облдерж адміністрації зібралися буковинці, яким, за їхніми словами, не байдужі долі книгарень нашого міста. Серед пікетуючих були люди різного віку та статусу, вони вигукували різноманітні гасла та сворювали шум книгами.

Книгарні з храму просвітництва перетворюються на "яблуко розбрату" між людьми і владою. В чергове представники буковинської громади провели акцію проти їхньої реорганізації. Цього разу вони пішли під стіни обл ради.

Віра Китайгородська, письменниця, журналіст, громадсько-культурний діяч: «Ми ще раз застерігаємо владу. Не цим треба займатися сьогодні в області, в нас море інших проблем у будь-якій галузі, книгарні самі дадуть собі раду разом із продавцями, читачами і письменниками».

Жителі міста вважають, що такі акції потрібні, адже по-іншому достукатись до влади не можливо.

Андрій Тужиков, студент: «Ці акції просто необхідні, щоб відстояти думку народу, тому, що в нас демократія. "Демос" - це влада народу. Народ проти закритих книгарень, тобто проти їх реорганізації. Очевидно, що ці реорганізації - це акти рейдерства, захвату книгарень і з них там потім буде очевидно, що стало з шостою аптекою на філармонії,або то, що з Кобзарем сталося».

Задля підтримки книгарень до Чернівців приїхав відомий співак Сергій Василюк. За його словами рішення влади є зовсім не доречним, й навіть абсурдним.

Сергій Василюк, співак, фронтмен гурту "Тінь Сонця": «Я дуже люблю Чернівці! І питання, які турбують громаду Чернівців мене також турбують і я от спеціально приїхав сьогодні з Дрогобича, щоб підтримати. Я сподіваюся, що громада таки відстоїть свої погляди, свої традиції і свої цінності».

Нагадаємо, що 10 квітня цього року на сайті обласної ради виставили проект рішення "Про реорганізацію обласних комунальних підприємств книжкової торгівлі", у якому пропонують об"єднати вісім комунальних книгарень в одне підприємство "Буковинська книга". Крім проекту рішення книгарям нічого не говорять, немає чіткого плану реорганізації й бюджету майбутнього об'єднання. Вродовж годинного хлопання книгами та вигуків, учасники акіції протесту так і не дочекалися жодного представника влади.Книголюби обіцяють не відступати й відстоювати храми просвітництва і знання.

Марина Лібанова, директор книгарні "Букініст": «У нас тепер немає виходу просто. Вже тут обіцянки - це тільки слова. Я думаю, що по наших діях це вже відчутно. І ми вже не можемо зупинитися і піти назад, бо ми вже перед цими людьми відповідаємо».

Протест модерував молодий чоловік у легендарній масці борця за справедливість Гая Фокса: «Ми всі тут зібрались не для піару, не для саморозкрутки, ми всі тут зібрались для благої справи , для підтримкм книгарень. Ми з дитинства всі читаємо книги, а тепер нам будуть казати, що читати, а що не читати. А якщо народ не читає, отже він не мислить, а мислячий народ - є не дуже вигідним. Суспільство обіцяє, що такими протестами все не закінчиться, їх буде більше і більше. Люди взялися за книги і обіцяють відстояти свої книгарні».

Генрієтта Беух. Телеканал «Чернівці».

1