'Проект рішення на сесії обнуляється і з голосу приймаються суми для розпорядників і об'єктів', - експерт

"Проект рішення на сесії обнуляється і з голосу приймаються суми для розпорядників і об'єктів", - експерт

27.04.2017, 21:38

Розподіляти кошти міського бюджету депутати традиційно взялися вночі. Ще й із небаченим досі розмахом.

- Зважаючи на те, що необхідно більше коштів спрямувати на дві програми, які ми ухвалили, у мене є пропозиція рухатися так: виключити всі об’єкти фінансування з проекту рішення і включати їх постатейно, - сказав Богдан Ковалюк, депутат Чернівецької міськради.

Тобто увесь документ щодо розподілу коштів та статей видатків фактично анулювати. Що є цілковитим абсурдом, переконана очільниця фінуправління. 

- Згідно з Бюджетним кодексом, я вважаю, що фінуправління діє в межах чинного законодавства. Такі пропозиції, як каже Богдан Іванович, вони мали бути висловлені під час розгляду їх на комісіях, оформленні в протокол, ці пропозиції до засідання фінуправління мало б опрацювати, - наголосила Лівія Бамбуляк, начальниця фінансового управління Чернівецької міськради.

І з юридичної точки зору підстав, кажуть в управлінні, не більше. 

- Де норма в регламенті про якісь повернення, з нуля початок? Де проект рішення, який ви хочете зараз обговорити? Де обговорення на постійних комісіях? Де це все? Де це така процедура в регламенті написана? Що все приймалось, а потім - ні, ми передумали... У регламенті процедури зворотної, якогось реверсу точно немає, - запевнив Олександр Шиба, начальник юридичного управління Чернівецької міськради.

Та депутати наполягали: обнулити все і формувати спочатку. Тобто відкинути думки громади, які були враховані в документі, а разом із тим усе, що зробили за кілька місяців чиновники і самі ж депутати. 

При першому голосуванні цю пропозицію не підтримали. А після вмовлянь колег та однодумців пана Ковалюка депутати таки анулювали все зроблене і запропоноване. Відтак пан Ковалюк взявся вносити зміни у неіснуючий документ. 

- Облаштування спортивних майданчиків загальноосвітніх навчальних закладів на суму 10 мільйонів гривень, - сказав Богдан Ковалюк, депутат Чернівецької міськради.

- Чи є перелік тих шкіл, в яких будуть реалізовані ці спортивні майданчики?, - підкреслив Сергій Греков, депутат Чернівецької міськради. Перелік шкіл був, поки депутати його не анулювали своїм рішенням, каже мер. А що тепер вносити - невідомо. 

- Завдяки вашій пропозиції у нас дійсно рішення немає. У нас фактично рішення складається з 2 сторінок. І ніякого додатку 5 у нас немає, - наголосив Олексій Каспрук, Чернівецький міський голова.

Усупереч здоровому глузду та регламенту міські обранці кошти бюджету таки розподілили. Свою оцінку таким рішенням ще мають дати юристи та фінансисти. Однак громадські активісти вже забили на сполох. Зокрема, голова громадської організації "Економічні ініціативи" Наталія Гусак вночі написала на своїй сторінці у мережі Facebook, що готова проаналізувати ці рішення разом із юристами:

"Друзі з різних куточків України та друзі-експерти з бюджетних питань. Є надзвичайно цікавий кейс із прийняття змін до бюджету у Чернівцях. Проект рішення на сесії обнуляється і з голосу приймаються суми для розпорядників і об'єктів. І при цьому процесі ні розпорядники, а ні фінансове управління не має абсолютного слова. Шукаю юриста з бюджетних питань, який допоможе дати оцінку цьому процесу".

1


КОМЕНТАРІ (1)

Шкода що відмінили психічну перевірку депутатів, один из них дуже проситься пройти лікування

avatar

Ір

28 квітня 2017 08:57