Продан так хотів, аби Середюк чимшвидше скликав виконком для ухвалення нового тарифу на проїзд, що коли той нарешті зібрався - рішення не ухвалили (ОНОВЛЕНО)

Продан так хотів, аби Середюк чимшвидше скликав виконком для ухвалення нового тарифу на проїзд, що коли той нарешті зібрався - рішення не ухвалили (ОНОВЛЕНО)

22.05.2018, 15:53
Питання розглядали на засіданні виконкому, але спільного рішення так і не знайшли

22 травня 2018 року на засіданні виконкому Чернівецької міської ради декілька годин обговорювали питання підняття тарифу на проїзд у маршрутках.

Почали виконком з цифр. На ринку автобусних перевезень працює 27 перевізників і лише 13 подали свої розрахунки. Коефіцієнт завантаження за їхніми розрахунками складає менше за 50 відсотків. Зокрема, "Денисівка" - це найбільший перевізник у місті, його завантаженість за їхніми розрахунками лише 38 %.

 Представники Департаменту ЖКГ ретельно розглянули всі розрахунки, які міській раді подали перевізники, і дійшли висновку, що зважаючи на всі ці дані, на кількість перевезених пасажирів, витрати і ціну на пальне - тариф у деякі маршрутках має становити 2.40, 2.90 або 3 гривні, максимум - 3 гривні 70 копійок.  Перевізники кажуть що чиновники оперують минулорічними цифрами, запевняють що ціни змінилися. 

Водночас члени виконкому теж зазначили, що готові підтримати підвищення тарифу лише для тих перевізників, які подали всі необхідні документи. А це підприємства “Чернівці-2004” та “Діліжанс”. Мер теж повідомив, що цим двом перевізників найближчим часом переглянуть тарифи. 

 Але так спільного рішення і не знайшли.

Перевізники скаржаться на необґрунтований тариф та борги на підприємствах. Натомість міська рада вказує, що по розрахунках перевізників, тариф взагалі мав би становити від 3 до 4 гривень.

Члени виконкому навіть обговорювали можливість підняття тарифу лише для тих перевізників, які подали розрахунки до міської ради. Але таку ініціативу не підтримали. За встановлення тимчасового тарифу проголосувало всього двоє членів виконкому.

Після цього мер Чернівців зауважив, що треба бути готовими до болісної реакції перевізників на таке рішення виконкому. 

Олексій Каспрук звернувся до свого заступника, Володимира Середюка з проханням бути готовими до болісної реакції перевізників на таке рішення виконкому. 

"Поліція надала інформацію про відомчі автобуси різних установ: МНС, і т.д., щоб можна було організувати доїзд дітей до шкіл, якщо буде страйк перевізників" - зауважив мер. 

Перевізники зізналися журналістам Інформаційного агентства АСС, що вони розчавлені таким результатом.  "Як відпрацювати той кредит і з чого платити зарплатню? Я не знаю, що говорити колективу і навіть не знаю, що будемо робити далі" - каже голова Асоціації перевізників Чернівців, Микола Альбота. 

Чернівецькі перевізники сподівалися, що сьогодні виконком таки прийме рішення щодо підвищення вартості проїзду у міських маршрутках до 5 гривень.

Наразі ж вони не готові говорити якими будуть їхні подальші дії: чи продовжать вони перевозити чернівчан за 4 гривні, чи знову вдадуться до страйку.

Про це times.cv.ua повідомив голова Асоціації перевізників Чернівців Микола Альбота.

«По-перше, я би не називав наші попередні дії страйком. Це був вимушений невипуск автобусів на маршрути через складну фінансову ситуацію на підприємствах.

По-друге, після зустрічі у губернатора, який виступив гарантом наших домовленостей, після того, як рух маршруток був відновлений, ми мали надію, що міський голова виконає свою обіцянку і це питання буде розглянуто позитивно.

Після тих слів, які неодноразово говорив на нашу адресу міський голова, виходить, що він хоче перемогти перевізників. Але, насправді він переможе чернівчан.

Поки що я не готовий сказати якими будуть наші подальші дії. Ми обговорили ситуацію з перевізниками. Звучали різні думки з приводу того, що робити далі», – розповів Микола Альбота.

Також він зазначив, що два перевізники подали необхідний пакет документів з економічного обґрунтування тарифу і для них вартість проїзду можна було без проблем підвищувати.  «Про це говорилося і на тарифній комісії і сьогодні на виконкомі. Можна було збільшити тариф для цих перевізників і це б стало стимулом для інших подати свої розрахунки та теж отримати новий тариф. Однак, і це рішення теж не було прийняте», – зауважив голова Асоціації перевізників.

СвÑ?Ñ?лина вÑ?д BukNews.

Нагадаємо, раніше секретар міської ради Василь Продан заявив, що виконавчий комітет має ухвалити новий тариф на проїзд у маршрутних автобусах і дати можливість перевізникам продовжувати працюватиПро це він заявив 18 травня під час зустрічі перевізників з міським головою в сесійній залі ратуші. 

Він вважає, що "треба шукати компроміс і виходити на новий, економічно обгрунтований тариф".

"Якщо ця послуга коштує певну суму грошей, то воно не може коштувати менше. Ніхто не буде працювати собі у збиток. А казати, що у нас через місяць чи через півроку з’являться 40 чи 100 комунальних автобусів - це не є правда. Ми вже чекали румунські тролейбуси. Ми багато бачили обіцянок, але вони не реалізовувались", - заявив Продан.

Секретар заявив, що влада повинна виходити до спільної точки зору із перевізниками і "виходити на той тариф, з яким вони зможуть виживати". 

"Звичайно, Олексій Павлович, треба збирати виконавчий комітет, і треба виходити на ту цифру, хоча б без збитковості, за якою перевізники могли би здійснювати ці перевезення", - сказав Продан, - пише molbuk.ua.

Секретар міської ради Василь Продан зазначив, що виконком має право скликати заступник мера Володимир Середюк. Тому він пообіцяв звернутися до нього, щоби погодити скликання виконкому, пише molbuk.ua

“Якщо зможуть зібратися десять членів виконкому для кворуму, тоді зберемося сьогодні”, - зазначив Василь Продан.

Присутніх перевізників та водіїв закликали не розходитися, доки не скличуть виконавчаий комітет міської ради.

Джерело: https://pogliad.ua/, http://acc.cv.ua/, molbuk.ua, times.cv.ua

1