Продан хоче запровадити у центрі Чернівців досвід Парижу, який не вдалося втілити Каспруку

Продан хоче запровадити у центрі Чернівців досвід Парижу, який не вдалося втілити Каспруку

24.04.2019, 20:31

Секретар Чернівецької міськради Василь Продан підтримує ідею обмеження руху транспорту в центральній частині міста та створення пішохідних вулиць.

Як повідомляє molbuk.ua, про це посадовець повідомив у середу в ефірі радіо "Буковинська хвиля".

"Звичайно, це ідея гарна. Вона мені так само подобається. Але ця ідея в місті час від часу виникає. Я її пам’ятаю десь з 2005-2006 років, коли час від часу ця ідея піднімається. Звичайно, так треба робити, так можна робити. І вулиці Бандери, Котляревського, Штейнберга та вулички навколо Театральної площі – звичайно, можна зробити пішохідними", – сказав секретар.

Він каже, що місто має розвиватися, і в пріоритеті мають бути пішоходи.

"Мало того, точно чернівчанин, особливо пішохід, має бути в пріоритеті, якщо ми розглядаємо, як має розвиватися місто. Це місто має бути не для машин, а саме для пішоходів. Звичайно, цю ідею треба реалізовувати – тим більше, напрацювання уже є", – додав секретар міської ради.

Нагадаємо, Каспрук перетворює Чернівці на Париж: у обласному центрі побудують пляж у центрі міста

ДОВІДКОВО:

 Звісно, у нас немає річки в центрі міста, але дещо запозичити можна. Влітку в Парижі частина берега річки (в центрі міста) перетворюється на пальмову оазу - це Паризькі пляжі. Вперше мер Бертран Деланое зробив це 13 років тому. Заради пляжу - просто перед міською ратушею - на чотири тижні перекрив автостраду Жоржа Помпіду. Автори National Geographic Ukraine пояснюють, що це приблизно те саме, якби мер Нью-Йорка перекрив рух на Мангеттені. З 2013 року закривають також 2,5 кілометра швидкісної дороги вздовж Сени і на місяць перетворють на берегову прогулянкову зону з ресторанами, дитячими майданчиками. Це так званий Ле-Берж. Пальми у кадках привозять з Булонського лісу, де вони зимують. А ще 5,5 тис тонн піску, 250 парасольок, 350 лежаків, 800 стільців, 250 шезлонгів, 40 гамаків, 200 столів... Люди тут грають, танцюють, відпочивають. Потім це все розбирають. Звісно, Чернівці - тільки маленький Париж:) Але це той масштаб, який відрізняє талановитого адміністратора від обивателя. 

1


КОМЕНТАРІ (5)

Чернівецькому міському голові

КАСПРУКУ О. П.

територіальна громада м. Чернівці

відповідь надати члену теріторіальної громади (ініціатору звернення):

ГЕКОВ Геннадій Олександрович,

вул. ..., м. Чернівці, 58022

095-474-37-54    gennadijgekov@gmail.com

 

                                                                               КОЛЕКТИВНЕ ЗВЕРНЕННЯ

Шановний Олексій Павлович,

 ми, що нижче підписалися, проживаємо в м. Чернівці і згідно закону України «Про місцеве самоврядування» (ст.ст. 3, 9) маємо право ініціювати любе питання пов’язане з життєдіяльністю нашої територіальної громади. Тому ми звертаємось до Вас по наступному питанню –

      На протязі останніх десятиліть кількість автотранспортних засобів в нашому місті (і в Україні) дуже швидко зростає. Це призводить до значної перезавантеження, як в дорожньому русі вулиць м. Чернівці, так і безладу паркування автомобілів, грубого порушення водіями Правил дорожнього руху (ПДР), до постійних заторів, підвищеної гучності, великої запиленості, що в свою чергу, шкодить екології і, звісно, здоров’ю чернівчан та гостям Буковини!

     Крім того, вказаний безлад паркування (де попало!) створює соціальну напругу і може призвести до істотного вибуху у взаємовідносинах між членами територіальної громади, в першу чергу, між пішоходами і водіями, та й самими водіями, включно з водіями громадського транспорту. Вже зараз між ними виникали і виникають, не поодинокі випадки конфліктних розборок, які супроводжуються нецензурною лайкою, погрозами та нападами і, як наслідок тілесними ушкодженнями (НАВІТЬ ВБИВСТВОМ!) та відкриттям кримінальних проваджень.

     Все більше набирає обертів самоправство, як незаконне вирішення питання паркування. Чернівчани, порушучи ЗУ, самовільно роблять розмітку на узбіччі проїзджої частини дороги, встановлюють обмежуючі предмети проїзду і паркування, і, навіть, саморобні дорожні знаки!

     Відділ (ДЖКГ) виконкому міськради Чернівців по питанням організаціі роботи громадського транспорту і безпеки дорожнього руху в м. Чернівці та його постійно діюча комісія за роки своєї роботи не тільки не створили цю саму безпеку, а в результаті своєї недбалості і прямого порушення законів значно погіршили. Це відмітило і керівництво нової патрульної служби в Чернівцях Національної поліції України (НПС НПУ). Дорожні знаки і дорожня розмітка нерідко протиріччять одне одному; дозволи на паркування (організоване паркування), видані цією комісією порушують ПДР і постанову КМУ №1342 від 03.12.2009 р.; встановлені дорожні знаки і дорожня розмітка іноді не лише протиріччять правилам дорожнього руху, але і позбавлені елементарного глузду! Причому, сьогодні встановлюють, завтра відміняють і навпаки. До сих пір не вирішено питання одностороннього руху на дорогах м. Чернівці, який би значно покращив пропускну можливість потоків автотранспортних засобів і додав би сотні місць для паркування на цих вулицях.

      До вищевказаного, хочемо додати витяг зі статті правозахисника, журналіста Гекова Г. О. від 02.05.13 р. «Чому варто вже навести лад паркування в нашому місті?!!!» (додається в повному обсязі):

      «Перший крок до впорядкування цієї ситуації в Чернівцях – це бескомпромісне правове ставлення до водіїв правопорушників, як зі сторони нової патрульної поліції (в першу чергу!), так і самих Чернівчан!

      Не буде економічних підстав у нашого мера О. Каспрука для забудови нових сучасних паркінгів, а також, оновлення громадського транспорту, доки у місті не будуть створені такі умови, за яких на рівні переконань кожного містянина не закарбується теза, що є лише одна можливість — припаркуватися легально на строго визначених місцях! Інакше миттєвий, неминучий штраф і евакуація. А зважаючи на те, що поки кількість цих легально визначених місць суттєво обмежена — цілком нормально буде паркуватися за 300-500 метрів і пройти пішки до визначеного місця (офісу, роботи, магазину, кафе, тощо).

       Із вище вказаного, виникає парадоксальна ситуація — з одного боку місто шукає, де отримати кошти для поповнення казни і, скажімо, ремонту доріг, забудови багатоярусних паркувань, але ніяк не користується тим фактом, що цю казну можуть поповнити власники автомобілів, які ігнорують правила дорожнього руху!

       Другий крок — допомогти зібрати не менше 1000 голосів/підписів, (чим більше, тим краще!) під колективним зверненням до міського голови для організаціі комунальних паркувань на 4-х і більше полосних магістралях та забудови багатоярусних паркувань, а також, на вузьких вулицях з одностороннім рухом. Якнайшвидше втілити в життя концепцію одностороннього руху на паралельних вулицях в м. Чернівці. Збір підписів зараз проходить в громадських місцях під друкованим колективним зверненням «Чому варто вже навести лад паркування в нашому місті?!!!» з підписом дійсного імені та фамілії . Також, повний текст даного звернення опублікован за електронною адресою:  

http://buk-life.blogspot.com/

      Підтримати, вказану вище акцію, можуть й не тільки чернівчани. Після зібрання достатньої кількості підписів, колективне звернення буде направлено в Чернівецьку міськраду для прийняття відповідного рішення, а саме:

      ДО ЧАСУ ЗАБУДОВИ в ЧЕРНІВЦЯХ ДОСТАТНЬОЇ КІЛЬКОСТІ БАГАТОЯРУСНИХ (як наземних, так і підземних) КОМУНАЛЬНИХ ПАРКУВАНЬ, ОРГАНІЗАЦІЇ КОМУНАЛЬНИХ ПАРКУВАНЬ на дорогах з 4-ма і більше полосами руху, а також, на вузьких вулицях з одностороннім рухом, згідно постанові КМУ від 3 грудня 2009 р. № 1342, а також, ВЕЛОСИПЕДНИХ ДОРІЖОК, ОБМЕЖИТИ РУХ АВТОТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБІВ в м. ЧЕРНІВЦІ ПО КІЛЬЦЮ, ЯКЕ ВИЗНАЧИТЬ МІСЬКА ВЛАДА.  А ще краще — не виїжджати в місто автомобілем взагалі. Користуйтесь громадським транспортом і ходіть пішки, тим паче, що це дуже корисно для Вашого ж здоров’я. І чим довше будемо збирати необхідну кількість підписів, і не будемо жорстко всі разом домагатись у нашого очільника міста виконання наших законних вимог в найкоротший термін, всі ми будемо вимушені залишати своїх залізних «коней» за межами Чернівців чи в місцях нашого проживання.

        Доповнення:  на мою думку кордон, який обмежить в'їзд в місто Чернівці приватних автомобілів, може бути встановлений по кільцю:  початок вулиць Заводська, Хотинська, Калинівська, Білоруська, Руська (кінець), Південно-Окружна, Сторожинецька (кінець), Матросова, Заставнянська, Бережанська.

        Свої думки, зауваження та заперечення надавайте в своїх коментарях під даною статею.

      Хочу подякувати всім, хто підпишеться під колективним зверненням, вказаним в цій статті!»

Виходячи з вищевказаного, та згідно законів України (КУ«Про місцеве самоврядування», ЦКУ та інші), 

                                                           ПРОСИМО:

1.     В найкоротші терміни створити спеціальну комісію (із числа депутатів місьради, членів виконкому, представників громадськості та ЗМІ), яка повинна розробити концепцію в вирішенні питань:

1)    Організація достатньої кількості комунальних паркувань в місцях, які не порушують ПДРУ;

2)    Скасування, вже виданих дозволів на організовані паркування (біля офісів, магазинів, державних органів центральної та місцевої влади, організацій незалежно від статусу), які протирічать ПДРУ;

3)    Забудова багатоярусних паркувань в м. Чернівці;

4)    Терміново впровадити односторонній рух на вулицях Герцена, Руданського та інших вулицях.

    2.     До вирішення питань по пунктам 1)-4) запровадити обмежувальний кордон заїзду автотранспортних засобів в м. Чернівці навколо частини міста по кільцю; для прикладу: початок вулиць Заводська, Хотинська, Калинівська, Білоруська, Руська (кінець), Південно-Окружна, Сторожинецька (кінець), Матросова, Заставнянська, Бережанська.

З повагою!

08.05.2014 р.                                                                                                        Громада м. Чернівці:

    (було зібрано 1008 підписів!!!) 

      Через месяц за подписью О. КАСПРУКА я получил стандартную издевательскую отписку - 

  "... На протязі найближчих 10 роківбуде розроблена концепція у вирішенні піднятих Вами питань. ...".

    Многократно я обращался с таким же вопросом и к В. ПРОДАНУ. РЕЗУЛЬТАТ АНАЛОГИЧНЫЙ!!! 

 

 

avatar

Правозащитник

24 квітня 2019 21:08

В.О. Чернівецького міського голови

Продану В. С.

Начальнику УПП ДПП

в Чернівецькій області

старшому л-ту поліції Шкробу А. О.

вул. Заводська, 22, м. Чернівці, 58000

Мешканці будинку № 2, вул. В. Трепка, м. Чернівці, 58022

Відповідь надати представнику колективного звернення

громадському діячу, правозахиснику, журналісту

Гекову Г. О.

вул. …, м. Чернівці, 58022

095-474-37-54   [email protected]

 

Колективне звернення

про неналежну організацію роботи ресторану «НьюЙоркСтрітПіца»

 по вул. Головна, 139/Трепка, 2

  З самого початку будівельних робіт, а згодом функціювання ресторану «НьюЙоркСтрітПіца»

 по вул. Головна, 139/В. Трепка, 2, в мешканців будинку за тою ж адресою виникли суттєві проблеми їх життєдіяльності, а саме, –

           По-перше, автомобілі, які доставляють товари, авто працівників та клієнтів даного закладу, у зв’язку з відсутністю власної стоянки, постійно (з ранку до 23 години вечора!) їздять та паркуються у дворі між будинками №2 та №4, а також, у в’їзді/виїзді і на самому тротуарі біля проїзджої частини дороги по вул. Головна, 139. В наслідок чого, ми вимушені дихати пилом та вихлопними газами даних ТЗ, чути безкінечний гуркіт двигунів. Більше того, більшість водіїв грубо порушують ПДР:

-          в житловій зоні між будинками № 2 і № 4 здійснюють рух зі швидкістю значно більшою ніж дозволена – 5 км/год (!);

-          здійснюють протиправну їзду (та ще й на великій швидкості!) на прилеглому до нашого дому № 2 тротуарі зі сторони вул. Головна, 139 (дивіться вище). До того ж, вже вщент розбили, як два заїзди/виїзди на, вказаний тротуар (з вулиць Головної та В. Трепка), та й сам тротуар (фото додається).

       На зауваження мешканців та правозахисника, журналіста Геннадія Гекова не реагують, а значна частина водіїв в нецензурній формі їм погрожують і навіть нападають на них. На неодноразові виклики на спецлінію «102» наших мешканців і активіста Г. Гекова, патрульні УПП в Чернівецькій області приїздять дуже неохоче (здебільшого через годину, півтори), або зовсім не призджають!!! А, ті поліцейскі, що приїзджають не притягають до відповідальності правопорушників. Ще й цинічно потакають водіям в їх безкарності! Лише за останні три місяці відкрито 10 кримінальних проваджень за погрози та напад на правозахисника, журналіста Гекова Г. О. Ще жоден правопорушник не поніс покарання!!!

        На два публічних звернення Г. Гекова і його групи підтримки в серпні 2018 року, по питанню припинення  протиправної їзди і паркування на тротуарі, а також в місті заїзду/виїзду на прилеглу теріторію адміністратори ресторану, не відреагували. Більше того, замість того, щоби викликати власника ресторану (Гульпак О. І.), викликали начальника служби безпеки свого закладу, який під час спілкування, весь час намагався протиправно заборонити відео та фотозйомку і те ж не посприяв в зустрічі з власникомА власник даного ресторану, грубо порушуючи ЗУ «Про звернення громадян», ст. 212-3 КУпАП (Право на звернення), до цих пір не проявляє наміру прийняти Г. Гекова.

        Постійно діюча комісія при ДЖКГ «Безпека руху в м. Чернівці» під головуванням хабарника  Олега Пилип’яка вже тричі (!!!) провалювала голосування за обмеження в’їзду на тротуар. Постійно проти встановлення обмежуючих пристроїв, з надуманих підстав, голосує тіль сам О. Пилип’як і його маріонетка секретар комісії КосованТретього разу – провальне голосування проводилось вже без усяких підстав!!!

        Все вищевказане, окрім порушення санітарних норм та єкології, ще й створює велику небезпеку, в першу чергу для наших дітей, які гуляють у дворі і на тротуарах, так і для інших пішоходів (включно з інвалідами, батьків з колясками)!!!

           По-друге, встановлені  в нашому дворі витяжки постійно гудять, до 01:00 години ночі, хоча сам заклад працює згідно вказаного графіку до 23:00.

         По-третєі дуже актуальне питання, особливо для мешканців верхніх поверхів (4-го і 5-го)!!!

       Так як, ресторан підключен до загального домового водного стояку, це призвело до нестачі напору води з 8:00 до 00:00, щодня. Оскільки напір води недостатній (а нерідко води і зовсім немає!), газова колонка не запалюється, а це збільшує наші витрати на воду, бо ми змушені спускати холодну воду, коли приймаємо душ (про ванну ми вже і не кажемо) і чекати годинами, коли з’явиться достатній напір. Ще гірше те, що неможливо скупати маленьких дітей!!!

 Просимо зобов’язати даний заклад підключитися до центрального водогону окремо від нашого будинку.

            По-четверте, коли даний заклад здійснював ремонтні роботи, був перекопаний асфальт біля паркану, над теплотрасою. Тепер там тільки земля. Відповідно, коли йде дощ, ця земля вимивається в каналізаційні стоки, а машини розвозять по двору грязюку і болото, збільшуючи бруд!

 Просимо зобов’язати створити зелену зону на даному місці або перегородки, які б перешкоджали проїзду транспортних засобів.

            По-п’яте, смітники від даного закладу перегороджують в’їзд у двір, що збільшує можливість наїзду на пішоходів. Також, смітники часто переповнені, сміття валяється на зеленій зоні, або ж на в’їзді у двір (папір, трубочки, коробки від піци). Часто самим мешканцям не вистачає місця, щоб викинути своє власне сміття.

       Виходячи із вище викладеного та згідно КУ, ЗУ «Про звернення громадян», «Про місцеве самоврядування» та інші нормативні акти

ПРОСИМО:

 1.      Прийняти та розглянути наше звернення, в зазначені законом строки.

2.      Перевірити законність роботи даного закладу, а саме – цільове призначення. Нам відомо, що в документах на право його діяльності зазначено кафе, а не ресторан-піцерія. Відповідно це різні години роботи, умови, тощо.

3.      Також, просимо посприяти навести порядок по всім вищевказаним 5-ти пунктам.

4.      Направити спеціальну (виїзну) комісію «Безпека руху в м. Чернівці» за вказаною адресою для вирішення питання встановлення пристроїв (півсфер) для обмеження заїзду ТЗ на тротуар з боку вул. Головна, 139, та з початку вул. В. Трепка напроти пішохідного переходу і пандуса (фототаблиця додається).

5.      Розгляд нашого звернення обов’язково проводити за участю представників наших інтересів

Гекова Г. О.

6.      Про прийняті міри надати нашим представникам Гекову Г. О.

Додатки:

1.      Фототаблиця місця події за адресою вул. Головна, 139/Трепка, 2

     10.09.2018 р.

                                                                                                 - 3 -

Колективне звернення

про неналежну організацію роботи ресторану «НьюЙоркСтрітПіца»

 по вул. Головна, 139/Трепка, 2

 

                                    Ф.І.Б.                                         квартира                                              Підпис

avatar

Правозащитник

24 квітня 2019 21:31

Голові Чернівецької міської ради

Каспруку О. П.

Геков Геннадій Олександрович,

правозахисник, журналіст

58022, м. Чернівці, вул. …

095-474-37-54    [email protected]

ЗВЕРНЕННЯ

Шановний Олексій Павлович,

до мене, як правозахисника та журналіста на протязі останніх місяців звертались і продовжують звертатись сотні Чернівчан за допомогою у вирішенні питання по безперешкодному пересуванню по тротуару біля банку «РайффайзенБанкАваль» за адресою м. Чернівці, вул. Головна, 143.

       Річ в тому, що працівники даного банку ще в 2008 році, порушуючи закон України (ст. 356 КК України – Самовправство), встановили на тротуарі вздовж проїзної дороги (вул. Головна, 143) 15 квіткових клумб в формі двух прямоугольних карманів, в яких протиправно (п. 15 ПДДУ-зупинка та стоянка) в два ряди паркувались автомобілі. Це підтверджується офіційною відповіддю департаменту ЖКХ міської ради від 17.09.15 на мій інформаційний запит (копії запиту та відповіді надаються).

       На моє звернення до керівництва банку спільно зі мною та місцевою владою вирішити вказане вище питання (по безперешкодному пересуванню по тротуару біля банку «РайффайзенБанкАваль»), банк лише змістив клумби, які стояли поперек тротуару з обох боків. Тому водії автотранспортних засобів і далі продовжують незаконно паркуватись на тротуарі, тим самим порушують Права і Свободи тисяч пішоходів, як Чернівчан, так і гостей нашого міста. А це в свою чергу дискредитує і привабливість столиці Буковини і нашу місцеву владу.

       Закони України вимагають від влади (центральної і місцевої) в розумні терміни відновлювати порушенні Права і Свободи громадян України та іноземців, які знаходяться на території України, а також, компенсувати їм (якщо вони забажають) матеріальну та моральну шкоду, яка була нанесена протиправними діями, як фізичних, так і юридичних осіб, незалежно від їх статусу.

       Виходячи з вище викладеного та згідно ЗУ «Про звернення громадян», ст.ст. 3, 9 «Про місцеве самоврядування»

ПРОШУ:

1.       Посприяти, як найшвидше, встановити 6 (шість) стовпчиків на вказаному тротуарі, які б обмежили незаконне паркування на ньому. Схема розміщення обмежувачів (стовпчиків) вказана на фото (додаються).

2.       Прийняття рішення про подальше знаходження 15 квіткових клумб залишаємо на Ваше бачення (на мою думку, зараз вони не заважають пересуванню пішоходів).

3.       Посприяти в тому, щоби відповідь на моє звернення була надана не через місяць, а на протязі 30 днів з дати реєстрації в журналі звернень громадян.

4.       В разі невиконання (або неналежного виконання) дій, що вказані в моєму зверненні, притягнути до дисциплінарної відповідальності причетних до цього посадових осіб.

Додатки:

1.       Кольорові фото (два аркуші)

2.       Інформаційний запит Каспруку від 11.09.15 (один аркуш).

3.       Відповідь на інф. запит Гекова від 17.09.15 (один аркуш).

З повагою!

 

07.12.2015 р.                                          Г. Геков                            

avatar

Правозащитник

24 квітня 2019 21:46

       Крім вказаних вище вказаних адрес, по яких я звертався до міської влади БУЛИ ЩЕ ДЕСЯТКИ ЗВЕРНЕНЬ і по іншим проблемним місьцям протиправного паркування в нашому місті.

       В результаті (після безкінечного листування з владою, включно з поліцією та прокуратурою, а також, і судовими процесами) мені все-таки вдалося досягти позитивного вирішення вказаних питань на вулицях Головна, 139, 143, Герцена, 1, вул. О. Гузар, 1, вул. Заводська, 7, 12Б, вул. Садова, 1, 4-10!!!

      На жаль, це лише маленька частина ДОБРИХ СПРАВ серед тотального потурання ПРІОРИТЕТУ ПРАВ ПІШОХОДІВ!

      УСІ бажаючі можуть зв'язатися зі мною за телефоном - 095-474-37-54.

 

      Геннадий Геков, независимый гражданский активист, правозащитник. Буковинський громадянин ХХI ст., Академія громадянина (095-474-37-54

avatar

Правозащитник

24 квітня 2019 22:40

Гека Гєнов жжот! Ну і обормот. Непогано бути незалежним від глузду!!!

avatar

Wolf

26 квітня 2019 08:00