Про тропічні зливи в Чернівцях і спогади про купальню у парку

Про тропічні зливи в Чернівцях і спогади про купальню у парку

30.06.2019, 09:03

На початку нинішнього червня в «маленькому Парижі» пройшли зливи – такі потужні, що в місті вже почали говорити про тропічні атмосферні фронти. Що таке чернівецька зливна каналізація і дренажна система ми всі знаємо,  а що деякі чернівецькі вулиці були затоплені – бачили наочно.

Особлива ситуація, однак, спостерігалася в Народному Саду, Фольксгартен, доріжки якого були затоплені настільки, що дощової води було достатньо для повноцінних водних процедур, майже, як на морському курорті. А може, дощ просто нагадує нинішнім чернівчанам історію міста. По-перше, гідрологічну: саме під парком протікає річечка Мольниця, природний плин якої й відтворив дощ, а по-друге те, що уздовж її русла в Народному Саду за Австрії та Румунії функціонувала купальня. Дощ дощем, та все ж таки слід поважати матінку-природу за те, що вона якось відновлює нам, сучасним чернівчанам, історичну пам’ять.

Нині, до речі, на місці цієї купальні танцмайданчик, теж уже колишній. І саме цю ділянку затоплює найбільш серйозно кожної потужної зливи. Оскільки ж міські басейни перебувають у стані перманентного ремонту, бо немає нічого постійнішого за тимчасове, а на міському пляжі купатися епідеміологи дозволяють пару-трійку днів на рік, у місті не вистачає повноцінних місць для купання. То чому б не скористатися пропозицією матінки природи й не прийняти ванну в Народному Саду? Там де й була колись купальня?

Якщо у муніципальних депутатів не доходять руки до реконструкції системи дренажу в місті взагалі й у Фольксгартен зокрема, то, може, їм цікавіше буде відновити історичну пам’ять через купальню? Це допомогло б вирішити як еколого-гідрологічне, так і урбоекологічне питання, а також посприяти збільшенню місць для купання. Бо поки що й ефективна система дренажу, й місця для купання в Чернівцях функціонують тільки в уяві наших чиновників.

Влад ГОРЕНЮК, любитель водних процедур і знавець історії міста

Джерело: http://versii.cv.ua/aktsenti/pro-tropichni-zlyvy-v-chernivtsyah-spogady-pro-kupalnyu-u-parku/50025.html

1