Обласний штаб захисту української землі: «Ми чинимо громадський тиск на владу і об’єднуємо в боротьбі всіх, хто виступає проти продажу землі»

Обласний штаб захисту української землі: «Ми чинимо громадський тиск на владу і об’єднуємо в боротьбі всіх, хто виступає проти продажу землі»

25.02.2020, 22:37

Представники обласного Штабу захисту української землі дали прес-конференцію в Чернівцях. Штаб об’єднав представників різних політичних сил та фермерських об’єднань. Серед його завдань, за словами заступника голови штабу – першого заступника голови облпарторганізації ВО «Батьківщина» Василя Мельника, є тиск на владу з метою відмови від прийняття згубного для України законопроєкту про продаж землі.

Голова Асоціації фермерів Буковини Микола Гаврилюк пояснив головні причини того, чому фермери не погоджуються на прийняття закону про продаж землі: «Земля – це територія. А територія – це держава. Поки триває війна – ніякого продажу чи обігу землі не може бути». Також він додав, що для повноцінного ринку землі необхідна повна її інвентаризація в країні, а також законодавча підтримка дрібного сімейного та середнього фермерства.  

Фермер, депутат Хотинської міськради Богдан Дідорук нагадав про те, що для Чернівецької області, яка не є індустріальною, питання ймовірного продажу землі є дуже гострим. Адже ні норма продажу 200 тис. га в одні руки, ні вже начебто знижена до 10 тис. га в одні руки не є прийнятними. Він навів приклад Польщі, де регулюють цей показник на рівні 500 га – і саме в цьому успіх польського дрібного фермерства.

Представник партії Громадянська позиція Сергій Казимірчик підтримав колег по Штабу захисту української землі щодо невчасності і неприйнятності поданого владою законопроєкту і наголосив на необхідності зосередитися на переробці вирощеної продукції, а не на продажі землі – адже земля є  товаром, який можна продати лише один раз.

Представники Штабу констатували відсутність наразі коштів у широкого загалу фермерів, які могли би хотіти купити землю для ведення сільськогосподарського бізнесу, і розкритикували державну програму «Доступні кредити 5-7-9%» через складність оформлення пакету документів для участі в ній. Нагадали про необхідність дбайливого ставлення до землі сільгосппризначення, необхідність сівозміни – що не забезпечують великі агрохолдинги і корпорації, які розраховують на миттєві великі прибутки.

«Батьківщинівець» Василь Мельник нагадав, що заперечення ідеї продажу землі є послідовною позицією партії ВО «Батьківщина», яку вона не змінює на догоду політичним дивідендам, як інші кон’юнктурні політичні сили. Від початку лютого звернення до центральної влади з закликом відхилити законопроєкт про продаж землі в області вже прийняли Вижницька районна та міська ради, Путильська районна рада.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернівцях створений обласний Штаб захисту української землі

Джерело: прес-служба обласної організації партії ВО "Батьківщина"

1