Про чернівчан пишуть чернівчани, а про тернополян – ще й поляки: у Тернополі презентували книжку про місцевого письменника

Про чернівчан пишуть чернівчани, а про тернополян – ще й поляки: у Тернополі презентували книжку про місцевого письменника

20.06.2021, 10:34

На «Мистецькому фестивалі «Ї» польські літератори презентували книгу про відомого письменника Корнеля Філіповича, який народився у Тернополі

Свій міжнародний статус підтверджує цього року мистецький фестиваль «Ї».  Цьогоріч приїзд польських гостей на фестиваль «Ї» підтримало Генеральне Консульство Республіки Польща у Луцьку. Гостей дійства привітав генеральний консул польського посольства в Луцьку  Славомір Місяк під час третього дня у драмтеатрі на відкритті презентації книги Юстини Соболевської про польського автора Корнеля Філіповича, який народився в Тернополі. Попередньо два романи автора за перекладом координатора фестивалю Юрія Матевощука вийшли друком у видавництві «Крок» - «Провінційний роман» та «Щоденник антигероя».

Власне Юрій Матевощук разом із видавцем Юрієм Завадським чи не першими відкрили Корнеля Філіповича для українського читача. А роботу над третьою книгою - уже про життя автора - «Мирон. Ілля. Корнель. Розповідь про Корнеля Філіповича» продовжила польська авторка Юстина Соболевська.

Кажуть, що Корнель Філіпович народився в тернопільському готелі в центрі міста , а його дідусь був директором нинішньої 5-ої школи. Та після воєн з міста нічого не залишилось, а родину письменника свого часу переселили. Тож письменник проживав у Цешині, а згодом перебрався до Кракова.

-Корнель Філіпович – це письменник провінцій, який вміло описував жіночі образи, галицькі краєвиди, а ще - історії тварин так, ніби був сучасним зоозахисником. Після Другої світової війни автор від авангардних тем перейшов на теми слабкості та зламаності людини. Він без конкретного ставлення описує ухилянта від армії, компроміси війни, яка не з кожного зробила героя. В Україні такі твори звучать по-новому, адже це реальність держави, зазначає Юстина Соболевська.

До слова, цей рік в Україні оголошений роком Корнеля Філіповича, а восени в Тернополі під час наукової конференції відкрили меморіальну дошку Корнелеві Філіповичу.

Нагадаємо, у Чернівцях нещодавно вийшла книга чернівчанина Юрія Чорнея про чернівецького письменника Петера Деманта (літературний псевдонім – Вернон Кресс) «Вернон Кресс. Життя під прикриттям». Наразі у Чернівцях ще немає пам’ятних знаків, які би нагадували про походження цього письменника і чернівецький період його життя. Натомість у муніципальній бібліотеці Чернівців ім. А. Добрянського зберігається подарунок вдови Петера Деманта — його приватна бібліотека: понад 5 тисяч унікальних книжок, зібраних ним на Колимі та в Москві.

За матеріалами пресслужби фестивалю,

Фото пресслужби фестивалю

1