Президент України застеріг польського прем'єра від образ Богдана Хмельницького

Президент України застеріг польського прем'єра від образ Богдана Хмельницького

18.02.2018, 13:40

Президент Петро Порошенко в суботу, 17 лютого, зустрівся з прем'єр-міністром Польщі Матеушем Моравецьким. Прес-служба глави держави повідомила, що розмова зокрема стосувалась історичних питань.

Порошенко висловив свою занепокоєність щодо ухвалених нещодавно польським парламентом змін до закону про Інститут національної пам'яті Республіки Польща, що стосуються заборони "бандерівської ідеології" і закликав польське керівництво утриматися від кроків, які можуть поставити під загрозу позитивні зміни у двосторонньому діалозі з історичних питань.

"Президент Петро Порошенко також звернув увагу на вкрай шкідливий для українсько-польських взаємин характер заяв і оцінок діяльності українського гетьмана Богдана Хмельницького", - йдеться в заяві. Саме Моравецький 11 лютого дозволив собі завуальовано поставити Хмельницького в один ряд з Гітлером. Про це він заявив у ході лекції в місті Холм, присвяченій польсько-єврейським стосункам упродовж століть, відеозапис лекції розміщений у YouTube.

Також розмова стосувалася співпраці у сфері захисту культурної спадщини та увічнення місць пам'яті.

За словами Петра Порошенка, в тому числі обговорювалось і питання нещодавно ухваленого в Польщі закону. «Моя позиція щодо закону абсолютно не змінилася, так само як і щодо чутливих питань нашоі історіі - треба залишити історію історикам, експертам. А політики мають займатися майбутнім», - підкреслив Петро Порошенко.

«Якщо політики будуть займатися історією, а історики будуть займатися політикою, як правило ні до чого доброго це не приводить», - сказав Президент та зауважив, що ми очікуємо на розгляд цього закону у польському Кониитуційному суді і це питання хвилює багатьох украінців. 

«Але на моє глибоке переконання Польща є нашим стратегічним партнером. Польща є нашим адвокатом у питаннях європейськоі інтеграціі. І ми маємо робити все можливе для того, щоб прибрати з порядку денного питання, які є чутливими, які розколюють нас. І об'єднуватись навколо надзвичайно важливих проблем і питань»,- сказав Глава держави.

«Мені здаєься, що ця позиція була підтримана польським Прем’єром і ми знайдемо порозуміння»,- сказав Петро Порошенко. 

Він також зазначив, що залишається оптимістом у вирішенні цих питань.

Крім того, Порошенко і Моравецький говорили про координацію дій у протидії російській агресії, співробітництво в оборонній сфері, протидію будівництву "Північного потоку-2", гуманітарні питання.

«Це була моя перша зустріч з паном Матеушем в якості Прем’єр-міністра. Можу сказати, що вона достатньо конструктивна», - повідомив Президент журналістам за підсумками переговорів.

Глава держави поінформував, що обговорювався візит польського Прем’єра в Украіну. Також обговорювались питання військово- технічноі співпраці, питання відновлення роботи у рамках литовсько-украінсько-польськоі бригади.

«Ми поговорили про спільну координацію дій у сфері енергетичної безпеки, говорили про «Півніний потік-2»,- додав він.

Нагадаємо, правляча партія Польщі приділяє значну увагу питанням історії, безапеляційно наполягаючи на правильності свого погляду на події минулих років. Це, зокрема, призвело до погіршення відносин з Україною.

За матеріалами http://www.president.gov.ua/news/prezident-ukrayini-zustrivsya-z-premyer-ministrom-respubliki-45882

та http://www.president.gov.ua/news/prezident-mi-mayemo-robiti-vse-mozhlive-shob-pribrati-z-ukra-45902

1