Президент Генеральної ради депутатів округу Швабія (ФРН) Зайлер задоволений візитом на Буковину, - Іван Мунтян

08.08.2019, 01:06

По завершенню пленарного засідання разом зі своїми колегами – депутатами обласної ради та головою Сучавської повітової ради паном Георге Флутуром голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян зустрів офіційну делегацію Генеральної ради депутатів округу Швабія (ФРН) на чолі з її новообраним Президентом паном Мартіном Зайлером.

 ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голові Сучавської повітової ради сподобалося, як працюють Іван Мунтян і депутатський корпус Чернівецької обласної ради

Провели спільну зустріч у сесійній залі нашого крайового парламенту, під час якої обмінялися думками та обговорили подальші перспективи співпраці як в рамках нашої спільної транскордонної ініціативи «Чотири регіони для Європи», так і в рамках угод про партнерство та співробітництво наших регіонів.

Звертаючись до учасників зустрічі, Іван Мунтян відзначив, що наша співпраця триває ось уже 22 роки, впродовж яких спільними зусиллями ми спромоглися направду зробити чимало. Й сьогодні в активі Чернівецької області та округу Швабія є чимало успішно реалізованих транскордонних проектів у сфері охорони здоров’я, культури, мистецтва, спорту, освіти, науки. Наголосив, що на особливу увагу заслуговують наші спільні проекти у соціальній сфері, зокрема, проект «Ефективна модель соціальної реабілітації», реалізований на базі обласного ребцентру «Особлива дитина».

- Забігаючи наперед, можу сказати, що пан Зайлер залишився задоволений візитом на Буковину, - поділився враженнями від спілкування з німецькими гостями Іван Мунтян. -  До слова, це був його перший і переконаний не останній візит до нашого краю. Гадаю, що сьогоднішня зустріч стане додатковою запорукою нашої подальшої плідної співпраці та примноження наших досягнень.

- У свою чергу можу сказати, що отримав велике задоволення від спілкування з представниками депутатського корпусу Генеральної ради депутатів округу Швабія та її Президентом. Майже одразу дається взнаки, що усі вони – доволі розсудливі люди з багатим життєвим досвідом та неабиякими знаннями, зокрема в частині розвитку економіки.

Разом зі своїм колегою – Президентом Генеральної ради депутатів округу Швабія (ФРН) паном Мартіном Зайлером та новообраними депутатами Генеральної ради голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян зустрівся з ректором ЧНУ імені Юрія Федьковича Романом Петришиним, який розповів про історію нашого університету та його міжнародну діяльність. Прикметно, що за словами Романа Івановича, чи не найдовше Чернівецький національний співпрацює саме з університетом Аугсбурга – знаним у Німеччині вищим навчальним закладом столиці Швабії. Це і різноманітні програми обміну, і спільні наукові проекти, а також обмін досвідом та студентами.

В рамках свого візиту особливу увагу пан Зайлер приділив обласному реабілітаційному центру для наших особливих діток. Так, у минулому році спільно з німецькою стороною на базі цього центру було успішно реалізовано пілотний транскордонний проект, спрямований на створення оптимальної моделі соціальної реабілітації дітей з органічними ураженнями центральної нервової системи. Сьогодні ж Президентом Генеральної ради депутатів округу Швабія на власні очі міг переконатися в ефективності використання грантових коштів, а також у тому, що проект приносить користь громаді.

На завершення побували у нашій відомій у всьому світі Волоківській об’єднаній територіальній громаді, де ознайомилися зі здобутками місцевих підприємців та підбили підсумки реалізації ще одного транскордонного проекту «Освіта для дорослих». Що казати: жителям Волоки направду є чим пишатися, а рівень розвитку самої громади вражає навіть німців. До слова, вже цієї осені в рамках цього проекту місцеві мешканці зможуть безкоштовно вчити три іноземні мови.

1