Представники «Свободи» у Чернівецькій міській раді чимало зробили для згортання місцевого самоврядування та того, щоб у Чернівцях не було міського голови

Представники «Свободи» у Чернівецькій міській раді чимало зробили для згортання місцевого самоврядування та того, щоб у Чернівцях не було міського голови

27.11.2012, 21:44

«Круглий стіл» з цього питання зібрав у Literatur Café журналістів, політологів та практиків державного управління. Захід не оминув і найтитулованіший з них – колишній міський голова Чернівців, а нині народний депутат Микола Федорук.

Організатори заходу одразу ж зазначили, що не збираються зациклюватися виключно на перспективі федеративного устрою України. Адже проблемою є не стільки адміністративно-територіальний устрій держави, скільки надмірна централізація управління та фактична ліквідація місцевого самоврядування. Крім того, керівник проекту «Українська федерація» громадського руху «Український вибір» Михайло Павлів з самого початку закликав присутніх чітко розрізняти федералізм та сепаратизм.

Однак заклики були почуті не всіма – представники «Свободи» традиційно спробували використати дискусію виключно для партійної пропаганди. І Назар Горук, і Віталій Мельничук змішували федералізм, автономізм та докупи і вимагали ще більшої централізації держави. Їм не можна закинути непослідовності – представники «Свободи» у Чернівецькій міській раді чимало зробили для згортання місцевого самоврядування та усунення міського голови Миколи Федорука.

Виступ самого Миколи Трохимовича був традиційно зваженим. Він підтвердив актуальність для України децентралізації та посилення прав громад, проте вважає за доцільне робити це в рамках існуючого устрою та спираючись на Європейську хартію місцевого самоврядування. Як не дивно, тут з Федоруком фактично солідаризувався його давній опонент Борис Артемович Руснак.

 Кілька виступаючих зазначили, що для них питання федералізації – частина більш широкої проблеми захисту прав людини. Про це говорили головний редактор газети «Київський телеграф» Володимир Скачко, заступник директора Чернівецького регіонального центру перепідготовки та підвищення кваліфікації держслужбовців Сергій Гакман, професор ЧНУ Олександр Сич. Останній, як фахівець з вивчення Канади та США, доступно пояснив присутнім сутність федеративного устрою країн – проте на той момент «свободівці» вже покинули залу.

 Гості з Галичини – координатор дискусійного клубу «Митуса» Володимир Павлів зі Львова, редактор сайту «Острів Галичина» Андрій Микитин та керівник Фонду імені короля Юрія Віктор Кімакович з Івано-Франківська – розвінчували міф про «галицький сепаратизм». Галичани – нині найбільші «соборники» в Україні, тому ідеї федералізму чи автономізму поширені тут лише в частині інтелектуального середовища.

 Звичайно, федерації бувають як успішні (вже згадані США та Канада, Німеччина, Австрія) так і неуспішні (Росія, Пакистан, Індонезія), зазначали присутні. Сам по собі федеративний устрій не є гарантією добробуту держав, проте є успішним інструментом залагодження внутрішніх суперечностей. А своєрідний підсумок дискусії підбив досвідчений чернівецький політолог Ігор Буркут. Він наголосив на тому, що подібні непрості питання треба обов’язково обговорювати, проте рішення про майбутній устрій України, як і про її місце у світі, будуть приймати молоді люди – вже після того, як нинішнє покоління політиків відійде з політичної арени.

 Довідка

 Проект «Українська федерація» засновано громадським рухом «Український вибір» (голова – Віктор Медведчук). Метою проекту є діалог суспільства з науковою та політичною  елітою країни в контексті реформування держави. Зараз проект розвивається і перебуває на етапі розробки Концепції переходу від унітарної до федеративної системи державного устрою України. В рамках проекту заплановано проведення круглих столів з питання федералізму в усіх регіонах України.

1


КОМЕНТАРІ (16)

Цікаво, хто писав цю інфу. Хтось очевидячки небайдужий до свіжоспеченого нардепа. Це ж який пієтет: усіх називає на ім’я й прізвище і лише САМОГО - Микола Трохимович. Прогин зрозумілий (хоча без авторства вряд чи буде оцінений), але якщо читач не з Чернівців, то він може й не "догнати":-)

avatar

Авторові

27 листопада 2012 18:38

Автора покажіть цього пасквіля ! Лизоблюза Федорука і Фронту змін які пісяють кипятком від страху що свободівець може стати мером. Тоді кожен відповість за злочини під час правління  Федорука-Михайлішина !

avatar

Хфедір

27 листопада 2012 18:42

Горука бояться моголи !

avatar

Оксана

27 листопада 2012 18:44

Хавич та тебе ж самі фронтовики зїдять. Ставай краще на бік Горука. Може колись допоможе !

avatar

Журналіст

27 листопада 2012 18:49

Горук так стане мером, як свяня полетить. Йому навіть посада сільського війта завелика. Ні дня ніде хлопака не робив, а хоче керувати європейським містом. Та як Тягнибок вижене його з партії його за два дні забудуть. Теж мені дєятель - тільки вміє ходити відкупне просити в серйозних чоловіків. Це він себе так розкпучує, щоб потім дорожче відкупного попросити. Свободівці женіть цього жевжика з партії поки не зганьбив вас до кінця. Це він, признайтеся. нарадив взяти гроші за голосування проти Федорука? От партія досі не може відмитися від тої ганьби.

avatar

Оксані

27 листопада 2012 19:20

А чого це тут так допитуються. хто автор? Може хочуть прийти й побити, як мене Свобода побила?

avatar

Кобевко

27 листопада 2012 19:40

Причому взагалі Назар. Він жеж не депутат міської ради. Пане Хавичу ! Ви же ж серйозний чоловік. Вам треба принаймні з Горуком познайомитись. Повірте він дуже неординарна і цікава людина. Мельничук бігає там біля нього як не приший кобилі хвіст. Та якби не було Горука у Свободі то тут серед жидовства Свобода не була б така популярна. Всі мої знайомі коли чують про Свободу  в області то згадують тільки одного політика - Горука. А Горук про вас до речі не погано відгукувався.

avatar

Знаючий

27 листопада 2012 19:56

То це Мельничук тут воду мутить? Значить, гнати його за троцкізм

avatar

Цікавий

27 листопада 2012 20:01

Федоруковські Фронтовики вже достали ! Мало того  зробили все щоб не дати Горуку округ, так ще й брехнею плюються. НЕ ГОЛОСУВАЛА СВОБОДА ЗА ВІДСТАВКУ ФЕДОРУКА. НЕ ГОЛОСУВАЛА ! ВСІ ЗМІ ЦЕНТРАЛЬНІ показали !

avatar

Хфедір

27 листопада 2012 20:07

Мельничук як почув що дадуть помічника нардепа почав ходити як когут ! :)

avatar

Йой

27 листопада 2012 20:17

В інтерв’ю виданню glavcom.ua колишній міський голова Чернівців Микола Федорук розповів про свою історію боротьби за посаду та схему, яку Партія регіонів зможе застосувати в будь-якому місті. Відповідаючи на два запитання Віталія Червоненка («Главком») екс-мер, зокрема, оцінив дії депутатів від ВО "Свобода" у міській раді та визначив їх справжню роль у справі дострокового усунення його з посади.

Якщо дострокові вибори все ж таки будуть оголошені, чи спробуєте укласти певний союз з якоюсь партією? Адже, коли вас звільняли, то той же «Фронт змін» нібито вас підтримав, «Свобода» висловлювала підтримку, навіть бюлетені рвали при голосуванні за вашу відставку…

От не треба про «Свободу» згадувати! Вона мене ніколи не підтримувала, і голоси «Свободи» якраз дали змогу достроково припинити мої повноваження, все вирішили саме їх три депутати.

А як же історія, що вони рвали бюлетені, не давали вас відставляти?

Це було. Першопричина мого конфлікту з радою полягала в регламенті роботи міськради. «Свобода» проголосувала за новий регламент, давши змогу подолати вето міського голови. А далі моє зняття вже було справою техніки, можна було і бюлетені рвати, і влаштовувати маскарад.

Нагадую, що все почалося з того, що міськрада затвердила незаконний регламент, який позбавляв міського голову всіх передбачених законом про місцеве самоврядування функцій. Я наклав вето на це рішення, а профільний комітет Верховної Ради, який проводив на місці виїзне засідання, визнав рішення міськради незаконним. Але рада таки подала моє вето 42 голосами, з низ 3 вирішальні дала «Свобода». Тому не треба мені говорити про підтримку «Свободи» і порвані ними бюлетені.

Джерело: http://glavcom.ua/

avatar

В тому, що Чернівці лишились без мера, вирішальну роль відіграли три депутати "Свободи"

28 листопада 2012 08:39

Хтось хоче розкачати цю фігню щоб знову Свобода здала область Федоруку-Яценюку. А Тягнибок буде жалісно говорити - переговори з приводу округів відбуваються вкрай важко ! " Бо це вотчина яценюка".

avatar

Журналіст

28 листопада 2012 10:28

Тягнибок давно віддав область Яценюку - це очевидно.

avatar

Знаючий

28 листопада 2012 10:31

Фронтовики перелякались що рейтинг Свободи в Чернівцях росте. От і вони паскудять...

avatar

Іон

28 листопада 2012 10:33

Рейтинг Свободи може й росте. Але не особистий її представників на Буковині. Останні вибори показали, що люди голосують за бренд, а не за конкретного політика. Тому якщо Горук чи Мельничук думають, що їх рейтинг і Свободи - одне й те саме, то це фігня.  Всі вибори вони тихо сиділи в кущах, і навпаки шкодили як могли опозиції боротися за голоси виборців. Вони навіть не побилися за голоси, які у них нібито тут украли. До того ж Свобода це деструктивна сила, а не творча. місто не може стати заручником радикалів. Це не Верховна Рада, де від мордобою ніхто не страждає. Каналізація за наказом просто так працювати не буде. У Свободи нема такого фахівця, який би знав якого кольору гівно у трубі. А одними гаслами керувати місто не можна. Даєш Каспрука в мери!

avatar

Соціолог

28 листопада 2012 11:19

Місту треба не гімнознавця а управлінця. Менеджера. Горук хто  там що б не казав вмілий хлопака. Тим паче що Тернопіль показав, що навіть тратуари з підігрівом можна зробити. Потрібен тільки хороший управлінець та патріот.

avatar

Петро

28 листопада 2012 13:48