Десять представників партій 'Команда Михайлішина' та 'Рідне місто' вже знову не депутати, а Чернівецька міська рада, хоч і з 'бородавкою', але законна, - ЦВК, суд

Десять представників партій "Команда Михайлішина" та "Рідне місто" вже знову не депутати, а Чернівецька міська рада, хоч і з "бородавкою", але законна, - ЦВК, суд

26.01.2021, 18:56

Центральна виборча комісія скасувала постанову Чернівецької міської територіальної виборчої комісії щодо реєстрації депутатами Чернівецької міськради 10-х представників політичних партій "Команда Михайлішина" та "Рідне місто".

Як повідомляє molbuk.ua, відповідне рішення ЦВК ухвалила сьогодні на своєму засіданні, яке транслювалося онлайн.

Зокрема, Центрвиборчком ухвалив рішення "Визнати протиправною, скасувати постанову Чернівецької міської ТВК від 13 січня №1".

У своєму виступі член ЦВК Володимир Перепелюк повідомив, що 13 січня на засіданні міської ТВК було достатньо членів комісії для кворуму, але "тим не менше, не достатньо було голосів на підтримку проекту постанову про реєстрацію".

"Необхідно було дев’ять голосів, але проект постанови не набрав цю кількість голосів. Але тим не менше голова комісії оформила й підписала постанову, секретар комісії теж підписав, і відіслали до ЦВК. За таких умов, звичайно, цю постанову не можна вважати правомірною. Є підстави її скасувати", – сказав Перепелюк.

Пропозицію Володимира Перепелюка підтримали усі 17 членів Центральної виборчої комісії.

Центральна виборча комісія також вирішила достроково припинити повноваження Чернівецької міської територіальної виборчої комісії.

Відповідне рішення сьогодні ухвалили одноголосно члени ЦВК на своєму засіданні, пише molbuk.ua.

Окрім того, ЦВК встановила факт неодноразового грубого порушення Чернівецькою ТВК Конституції України та Виборчого кодексу.

Водночас ЦВК встановила, що місцеві організації політичних партій, за поданням яких до Чернівецької ТВК було включено осіб, повноваження яких достроково припинено постановою, можуть не пізніше 18.00 27 січня подати до ЦВК кандидатури для включення до складу зазначеної виборчої комісії.

Разом з тим, Центрвиборчком зобов’язав Чернівецьку міську ТВК у п’ятиденний строк після формування нового складу повторно розглянути  питання про реєстрацію новообраними депутатами міськради 10-х кандидатів від партій "Команда Михайлішина" та "Рідне місто".

Окрім того, ЦВК ухвалила рішення звернутися до поліції у зв’язку з обставинами прийняття і складення постанови Чернівецької міської ТВК №1 від 13 січня 2021 року.

Як відомо, 13 січня у коментарі кореспонденту molbuk.ua голова Чернівецької міської ТВК Анастасія Сімак повідомила, що комісія з десятої спроби провела засідання, на якому ухвалила рішення про реєстрацію 10 новообраних депутатів міськради від партій "Команда Михайлішина" та "Рідне місто".

Пізніше голова Чернівецької обласної виборчої комісії Микола Каспрук заявив, що міська ТВК не зареєструвала депутатами 10 осіб з партій "Команда Михайлішина" та "Рідне місто". За його словами, рішення ТВК про реєстрацію 10 кандидатів від двох партій депутатами міської ради є неправочинним у зв’язку з тим, що його підтримали лише 8 членів виборчої комісії при мінімально необхідній кількості голосів – 10.

Пізніше Нацполіція відкрила кримінальне провадження щодо Анастасії Сімак за статтями 358 і 364 Кримінального кодексу України (підробка документів і зловживання службовим становищем).

Так само сьогодні Чернівецький окружний адміністративний суд відмовив повністю в задоволенні судового позову представниці партії "Команда Михайлішина" Аліни Олевич до Чернівецької міської територіальної виборчої комісії щодо оскарження реєстрації депутатів Чернівецької міськради та проведення першої сесії міської ради 8 скликання.

Відповідне судове рішення суддя Олег Анісімов оголосив сьогодні на засіданні, пише molbuk.ua

"Суд вирішив у задоволенні позову Олевич Аліни Анатоліївни до Чернівецької міської територіальної виборчої комісії Чернівецького району Чернівецької області про визнання протиправним та скасування рішення із зобов’язанням вчинити певні дії відмовити у повному обсязі", – повідомив суддя.

Він також додав, що рішення набирає законної сили після закінчення строку прийняття апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.



Водночас Анісімов прокоментував це судове рішення так:

"Дійсно, мали місце численні процедурні порушення з боку територіальної виборчої комісії. Однак, на думку суду, такі порушення є недостатніми для скасування оскаржуваних рішень. Виходимо з того, що завжди суть превалює над змістом. Коли в особи на нозі бородавка, ми ногу не ампутуємо. Так само і з міською радою".

Голова Чернівецької обласної виборчої комісії Микола Каспрук позитивно відзначив сьогоднішнє рішення Чернівецького окружного адміністративного суду щодо законності реєстрації депутатів та проведення першої сесії Чернівецької міськради 8 скликання.

Про це він сказав у коментарі кореспонденту molbuk.ua

"Я втішений тим, що суд визнав, що рішення міської виборчої комісії були прийняті в спосіб та в порядку, який визначений законодавством. Я радий, що від сьогодні міська виборча комісія та міська рада працюють у законний спосіб та вирішують свої повсякденні питання", – сказав М. Каспрук.

Нагадаємо, раніше представниця партії "Команда Михайлішина" Аліна Олевич подала судовий позов до Чернівецької міської територіальної виборчої комісії з вимогою скасувати реєстрацію новообраних депутатів міської ради та скасувати протокол ТВК щодо скликання першої сесії міської ради.

Джерело: molbuk.ua

1