Вже сьогодні правозахисні організації встановлять 86 капканів на Центральній площі у Чернівцях

Вже сьогодні правозахисні організації встановлять 86 капканів на Центральній площі у Чернівцях

19.09.2019, 09:33

Правозахисні організації встановлять 86 капканів на Центральній площі у Чернівцях – саме така кількість українських громадян наразі незаконно позбавлені волі у в’язницях Росії і окупованого Криму.

 19 вересня о 12:00 у Медіа-центрі «Belle Vue» (вул. Кобилянської, 2) відбудеться прес-конференція, на якій буде представлено останню інформацію про ситуацію із українськими політв’язнями. Родичі полонених поділяться історіями та прикладами безправ’я і залякування, які чинить Російська Федерація і окупаційна влада на Кримському півострові.

 7 вересня відбулось повернення до України 11-ти політв’язнів та 24-х військовополонених моряків. Це значна перемога для країни, проте це лише частина усіх бранців Кремля.

 Правозахисники розкажуть про те, як Росія переслідує незгодних з діями Кремля, а також що має зробити українська влада, щоб надати правовий статус та соціальні гарантії політв’язням та їхнім родинам. Йтиметься і про те, яку підтримку можуть надати політв’язням звичайні громадяни.

 Спікери заходу: 

-          Олена Лисенко, експертка Кримської правозахисної групи;

-          Ільмі Умеров, колишній політв’язень, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу;

-          Аліє Абселямова, дружина політв’язня Енвера Мамутова;

-          Ніяра Ібрагімова, мама політв’язня Тимура Ібрагімова;

-          Анастасія Нагірняк, активістка кампанії #SaveOlegSentsov. 

Після прес-конференції журналістам запропонують відвідати місце проведення інсталяції. На Центральній площі, біля пам'ятника Тарасові Шевченку буде встановлена інсталяція з 86-ти штучних великих капканів, що відповідає кількості арештованих російською владою політв’язнів. Посередині інсталяції буде розташований інформаційний стенд, на якому пояснюватиметься мета акції і буде розміщена інформація про політв’язнів. 

Також працюватиме інформаційний намет, у якому чернівчани можуть отримати спеціально створену до акції тематичну газету з інформацією та історіями політв’язнів. Активісти глобальної акції #SaveOlegSentsov запропонують усім бажаючим написати листа чи підписати листівку для в’язнів Кремля, яка після туру буде передана кожному адресату. 

Чернівці – восьме місто з 10-ти у регіональному турі на підтримку українських політичних ув’язнених та військовополонених “В’ЯЗНІ КРЕМЛЯ”. Організатори і партнери акції: правозахисні організації (Центр прав людини ZMINA, Кримська правозахисна група, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Центр громадянських свобод, Крим-SOS), кампанія #SaveOlegSentsov, Об’єднання родичів політв’язнів Кремля. Метою акції є привернення уваги громадськості до українських політичних в’язнів, яких утримує російська влада, у тому числі кримських татар. Однією з головних ідей проведення акцій є підтримка самих політв’язнів та їхніх родичів і прояв солідарності.

1