Біля університету правоохоронці побилися з 'Свободою', яка протестує проти Лаврова (постійно оновлюється)

Біля університету правоохоронці побилися з "Свободою", яка протестує проти Лаврова (постійно оновлюється)

13.01.2013, 19:47

Правоохоронці, задіяні в охороні візиту міністрів закордонних справ Росії і України до Чернівців, не пропустили колону "свободівців" до центрального корпусу університету. Починаючи з 15.00 активісти з партійними і червоно-чорними прапорами рухалися з боку вулиці Богдана Хмельницького вгору Університетською. "Свободівці" тримали плакати "Майбутнє України в Європі", "Дадуть газ - заберуть волю". Вони викрикували гасла: «Геть Кожару і Лаврова з Чернівців!», «Ви нам – дешевий газ, а ми вам – суверенітет?», «Майбутнє України - в Европі», «Ні- економічному рабству!».

Кілька "свободівців" прорвалися через міліцейський кордон в напрямку університету. Потім змогли підтягнутися решта. Міліціонерам кричали не чіпати державних прапорів, нагадували, що міліція має служити народу. Вдруге колону протестантів зупинили в районі будинку № 58 на вулиці Університетській.

За словами пристунього на акції журналіста Петра Кобевка, правоохоронці намагалися скрутити народного депутата Руслана Зелика, перешкоджали також  його професійній діяльності як журналіста. Крім того журналістові також дісталося кілька стусанів по ребрах. Його кинули на землю і походили по ньому. Водночас називати своє прізвище і на якій підставі вони так себе поводять міліціонери відмовлялися.

До місця сутички незабаром підтягнулися молоді хлопці, які вийшли з бусика. Під'їхали ще кілька УАЗиків. Вони не в формі і не відповідають на питання журналіста, хто вони такі. Молодики поламали кілька прапорів "Свободи".

Лунають вигуки Слава Україні!!! Невідомі б'ють депутата Верховної Ради України Руслана Зелика. Натовпом ширяться чутки, що це спецназ Росії. Розбили комусь руку, видно кров...

 Міліція зупинила людей на підході до центрального корпусу університету і відтіснила на прилеглу вул. Щепкіна. Далі не пропускають навіть одного народного депутата Руслана Зелика. Це сталося саме перед приїздом ескорту машин. Однак вигуки «Слава Україні!» чути аж до самих приміщень, де мають розпочатися переговори.

- Ми хотіли провести мирну акцію, - розповідає molbuk.ua народний депутат від ВО "Свобода" Руслан Зелик, - хотіли висловити позицію проти Митного союзу. Незважаючи на те, що я показував працівникам міліції депутатське посвідчення, звертався до високих міліцейських чинів, до заступника начальника управління по громадській безпеці Сергія Столяра, мене грубо кинули на землю і топтали ногами. І працівники міліції і "Беркут" грубо порушували мої права, як депутата та як людини. Вони позбавили змоги прийти і засвідчити свій протест. Я маю на це повне право, незалежно від того, чи це державна чи якась інша установа.Це дозволяє Конституція і Закон "Про статус народного депутата України".За останні десять років такого випадку я не зустрчав.Ми повертаємося до міліцейської держави.

Знову почався штурм. Але міліції і людей у цивільному дуже багато і сили нерівні. Люди в цивільному всі у чорних шапочках. Невідомо, хто це такі. Час від часу протестанти намагаються прорватися, але не можуть. Вихід на вул. Університетську заблокували кілька рядів міліціонерів.  За оцінкою Петра Кобевка правоохоронців і людей у цивільному під сотню, а свободівців в межах 50-ти.

- Ми не мали наміру вдаватися до насильства чи образ, лише хотіли зустріти міністрів мирним пікетом, - сказав molbuk.ua голова облорганізації "Свободи" Віталій Мельничук. - Подивіться на наші плакати - тут немає нічого образливого.

Наразі протестанти колядують...

Станом на 16:00 до Університетської підійшли представники "Фронту Змін" з прапорами, в тому числі з прапорами ЄС.  Перед цим активісти "Фронту змін" розтягнулися вздовж маршруту слідування міністерського автомобільного кортежу і розмахували прапорами ЄС. У колоні протестуючих біля резиденції з прапором ЄС стоїть голова обласної організації партії "Фронт Змін" Олексій Каспрук.

Паралельно з протестною акцією, біля воріт університету кілька молодих осіб тримали плакати, виготовлені типографським способом: «Приветствуем министров. Ждем президентов», «Желаем успешных переговоров!».

Літак міністра закордонних справ України Леоніда Кожари приземлився в аеропорту Чернівців близько 14.15. Як повідомив кореспондент vidido.ua, його зустріли губернатор Михайло Папієв із своїм заступником Михайлом Гайнічеру (насправді пан Гайничеру є головою Чернівецької обласної ради. - BukNEWS). О 15.00 Сергій Кожара разом із очільниками області зустрів російського колегу – главу МЗС РФ Сергія Лаврова. Погода для міністрів виявилася «льотною» – в аеропорту сонячно і спокійно. І, як пожартував директор аеропорту, «навіть вітер вчасно почав дмухати» – підняв прапори для зустрічі високих гостей. Далі у планах Кожари і Лаврова – участь у сьомому засіданні Підкомітету з міжнародного співробітництва Українсько-Російської міждержавної комісії та підписання підсумкового протоколу засідання, і план взаємодії між МЗС України та МЗС Російської Федерації на 2013 рік.

Після виборів наприкінці жовтня 2012 року часто говорили, що голову Чернівецької ОДА Михайла Папієва призначать послом України в Росії, - повідомляє chas.cv.ua. Але чутки так і залишились чутками. Поки... Не обросли новими чутками. Кажуть, що візит Лаврова саме до Чернівців має ще одну ціль - це оглядини Папієва як потенційного нового посла України в Росії. Адже тільки з добра Росії Україна робить подібні призначення. І, якщо все пройде гладко, то Папієву вже встелена доріжка до Москви. Хтозна, а може то й правду люди говорять? А поки Лавров приміряє докторську мантію ЧНУ, свободівці та фронтовики мерзнуть в тісному оточенні міліції.  Не дарма ж, ніхто не має права навіть лишній раз вдихнути, аби тільки не зіпсувати ідилію "краю, де варто жити". Але ж мильна бульбашка не вічна...

Нагадаємо, вчора суд заборонив опозиційним партіям проводити акції протесту під час зустрічі голів МЗС України та Росії в Чернівцях. Але речники ВО "Свобода" у Чернівцях повідомили, що  все одно виведуть людей на протест. "В Україні ще діє Конституція, тому ми чинитимемо згідно з тими нормами, які гарантовані основним Законом. Відтак у Чернівцях 13 січня акції протесту відбудуться", – наголосив свободівець. Віталій Мельничук повідомив, що раніше анонсовані заходи ВО "Свобода" матимуть місце вздовж вулиці Університетської та біля колишньої резиденції Буковинських митрополитів і розпочнуться о 15-й годині у неділю, 13 січня.

Фото Вадима Пелеха та molbuk.ua

1


КОМЕНТАРІ (6)

лавров разом з гундюєвим по Україні гуляють, як у себе вдома, в московськом улусе.

avatar

VS

13 січня 2013 16:07

"До місця сутички незабаром підтягнулися молоді хлопці, які вийшли з бусика. Під'їхали ще кілька УАЗиків. Вони не в формі і не відповідають, хто вони такі." - Ну я ж казав, що там буде батальйон мацковського спецназу, чи не казав?!

avatar

УПА-2

13 січня 2013 16:16

" Як повідомив кореспондент vidido.ua, його зустріли губернатор Михайло Папієв із своїм заступником Михайлом Гайнічеру." - жесть ;))). Чернівецьки журналісти ухитряються опускати опущених.

avatar

Семен

13 січня 2013 16:49

свободовцев, ублюдков, надо было убивать, ПИДОРОВ, НЕДОТРАХАННЫХ ляхов, всунубь вдупу все влаги, чем дальше, те лутьше!!!!!!!!!!!!! УСРАИНЦЫ.

avatar

io

13 січня 2013 17:15

avatar

IVAN BAZAVLUK

13 січня 2013 18:00

Українці! Захищаймо свою неньку УКРАЇНУ! Геть окупаційний режим Януковоча!

avatar

Українка

13 січня 2013 20:29