Працівники Хотинського  відділення  центру служби крові нагадали, що кров людська - не водиця

Працівники Хотинського відділення центру служби крові нагадали, що кров людська - не водиця

06.02.2015, 19:15

Після нашої публікації "Чи можна робити ґешефт на крові під час війни?" на адресу BukNews надійшло Звернення Чернівецького  обласного центру служби крові (ЧОЦСК) з приводу можливого знищення Хотинської  міжрайонної  станції  переливання  крові 

Пропонуємо увазі читачів деякі уривки з документу. 

"Хотинська  міжрайонна  станція  переливання  крові  була  заснована  в 1967 р., як  типова  станція, яка  мала стратегічне  значення.

До  Хотинської  міжрайонної  станції крові  були прикріплені  такі райони, як Новоселицький, Кельменецький та  Сокирянський. На  той час ці  райони заготовляли кров.  Відділ  препаратів крові  один  на всю область забезпечував  препаратами крові. Та  у  вересні  2009 р. (09.09.2009 р.) станцію позбавили  статусу  станції переливання крові  і приєднали  до  обласної  станції  переливання  шляхом реорганізації,  утворилось  Хотинське  відділення  Чернівецького  обласного центру служби крові (ЧОЦСК).

З цього часу  пішов  відлік  знищення  Хотинського відділення, працюючих  скоротили з 83,5 ставок до  39, але  в цей  час  в  Чернівцях  штат  робітників  збільшувався. Через  дуже  короткий період  від Хотинського відділення  забрали райони, які до того часу  отримували  компоненти і препарати крові, це Кельменецький та  Сокирянський, потім  закрили  клінічну  лабораторію, а згодом  і  СНІД-лабораторію, обладнання якої перевезли  до Чернівців, а відділення заготівлі  крові перевели  до центральної  районної  лікарні.

За  цих 5 років не поновлювалося  обладнання, а ремонтувалось  за    власні кошти і своїми силами. Ніхто не проводив навіть  косметичного ремонту приміщення, холодового обладнання на -40ºі  нижче катастрофічно не вистачає, апарат стерелізуючої  фільтрації за  5-ть років так і  недоукомплектували. Віварій, де утримуються  кролики, щодня харчуються  за кошти  самих працівників та  на  спонсорській  допомозі, жодної одиниці транспорту  для  потреб  відділення не залишилось – списали. Обіцянки головного   лікаря  ЧОЦСК В.М.Мігайчука – «що  ми    будемо  працювати не дивлячись у  вікно, бо не  буде  часу» залишились  його  гарною обіцянкою.

   Відділення закривають - це злочин проти народу, особливо в сьогоднішній час коли є особлива потреба в препараті альбуміна 10% для поранених бійців з важливими крововтратами, з опіками та і пологові будинки весь час потребують розчин...

   І ще головний лікар мотивує закриття відділення тим, що застаріле обладнання, але на такому ж обладнанні   працюють більшість станцій на  Україні, нехай не новітнє - але ж працює, і тут же хочеться запитати  гол. лікаря ЧОЦСК, що він зробив для того щоб щось поновити у Хотині?  П'ять років потрібно було нічого не робити, щоб знищити остаточно Хотинське відділення.

    На  вулицю після  звільнення піде майже 40 чоловік без заробітної плати, а за спиною  кожного   сім’я, діти, родина.  Містечко наше не велике, з працевлаштуванням  важко. Крім  цього у відділенні залишається  багато напівпереробленої  продукції  з плазми  крові людини. Це  20  осадів  альбуміна вартістю  більше мільйона  грн., ліофілізованих порошків 9-ть  серій, теж не  малою вартістю, плазми, яка потребує  негайної переробки бо спливає термін  зберігання.

Колектив, вся медична  спільнота і всі  жителі  району обурені  таким антидержавним  рішенням.

На  сході  країни знищує  виробництво  один ворог, а  на заході  інший...

     Весь коллектив Хотинського відділення ЧОЦСК просить підтримки у збереженні структурної одиниці відділення препаратів крові, бо кров людська не водиця так написав  М. Стельмах, отож закрити, звільнити, забути легко, та чи так швидко все відновити !?       

1


КОМЕНТАРІ (1)

Колектив Хотинського відділення ЧОЦСК вдячний сайту buknews.com за те, що ви продовжуєте слідкувати за нашими проблемами. Але ми не можемо залишити без уваги лист головного лікаря ЧОЦСК Мігайчука В.М. до народного депутата Бурбака М.Ю.

Справа полягає в тому, що у нас викликає здивування перелік нагальних потреб відділення. Наприклад апарат для ПЛР, що коштує 2 млн. грн. на даний момент не є вкрай необхідним, а придбання етилового спирту 96°C на суму 412,5 тис. грн. взагалі є захищеною статтею видатків бюджету, тобто його пошуки і закупівля входить в обов’язки головного лікаря ЧОЦСК Мігайчука В.М. Для забезпечення виробництва важливих компонентів і препаратів крові, таких як альбумін, для початку можна обмежитись обладнанням на суму 806,5 тис. грн. Труднощі з фінансуванням та проплатою в казначействі виникають і у інших державних установ, але все залежить від бажання і грамотного керівництва. Цікаво, в інших відділах переробки плазми крові головні лікарі теж закуповують спирт з допомогою депутата? Можливо потрібно звертатись до сусідніх областей і районів, які успішно переробляють плазму і можуть дістати все необхідне для роботи, можуть порадити, підказати. Правда в тому, що ніхто не хоче спілкуватись з Мігайчуком В.М., бо він не вміє чесно і дружньо співпрацювати…

avatar

ЧОЦСК Звернення

16 лютого 2015 21:10