Депутатська недоторканість необхідна як запобіжник від тиску на парламент – Іван Рибак

Депутатська недоторканість необхідна як запобіжник від тиску на парламент – Іван Рибак

01.10.2017, 12:45

Нардеп та виконувач обов’язків голови Чернівецької обласної організації БПП Іван Рибак вважає популізмом вимоги окремих політиків щодо скасування депутатської недоторканності у Верховній Раді.

Про це Рибак заявив у ефірі програми "Суть речей", яка вийшла в ефір на "Радіо 10", повідомляє АСС.

Зокрема, нардеп сказав, що у його передвиборчій програмі немає жодного слова про скасування депутатської недоторканності.

"І це я не просто сам для себе вибрав отаку відмазку, в лапках. Венеціанська комісія дала заключення, що депутатська недоторканість, в тому числі в Україні, і в тих країнах, де демократія розвивається, дали рекомендацію не скасовувати депутатську недоторканість. Повірте, що я буду мати і користуватися цією недоторканністю виключно до дня поки я буду народним депутатом. Наступного дня після не обрання чи після мого небажання балотуватися народним депутатом, я цю недоторканість втрачу і буду відповідати за все, що буду відповідати перед законом, як і інші", - сказав Рибак.

"Для вільного пересування по Україні, ще й за кордоном, бо народний депутат користується дипломатичними паспортами, це інституція недоторканності, яка розповсюджується не лише на територію України, але й закордоном. В той же час це інституція, якою користуються практично в усіх країнах світу дійсно з розвинутими демократіями, бо це запобіжник того, що будь-хто не натисне на парламент, чи інший орган, щоб узурпувати владу через прийняття тих чи інших законів, які дадуть можливість це зробити", - додав політик.

"Моя позиція на сьогоднішній день – це у повному обсязі, як популісти вимагають, недоторканість скасовувати не можна. Її можна обмежувати. Тут я погоджуюся з нашим слухачем, але повністю скасувати – то категорично ні", - додав Іван Рибак.

Джерело: http://acc.cv.ua/ 

1