Повернення Фірташа 'підкине дров' у війну в Чернівецькій мерії, - експерт

Повернення Фірташа "підкине дров" у війну в Чернівецькій мерії, - експерт

07.05.2015, 21:16

Після повернення олігарха Дмитра Фірташа в Україну, політичні ризики зростатимуть практично у всіх представників нинішньої влади.

Таку думку в коментарі molbuk.ua висловив політолог з Чернівців Ігор Мельничук.

Після скандального рішення Віденського суду, який минулого тижня фактично звільнив Фірташа від загрози ув’язнення в США, олігарх вестиме активну боротьбу проти прем’єр-міністра і його оточення.

"Він говоритиме, що він намагався перешкоджати Януковичу. І в цьому контексті він виступатиме проти нинішньої влади, у першу чергу – проти Яценюка, – вважає Ігор Мельничук.

– І в цю боротьбу олігарх намагатиметься втягнути проти власної волі і оточення Порошенка, і того ж Віталія Кличка".

"Очевидно, боротьба проти прем’єр-міністра, яка вестиметься Фірташем, сильно відбиватиметься і в рідному місті Арсенія Яценюка Чернівцях. Тим більше, ця війна у Чернівецькій міськраді триває досить давно. Отже, з поверненням багатія додому слід очікувати на умовне "підсилення" обранців, які позиціонують себе опозиціонерами до міського керівництва Чернівців – олігарх "підкине дров" у стосунки депутатів і мера", - додав політолог.

Проте експерт виключає повторення скандальних демаршів у чернівецькій ратуші на кшталт подій 2011 року, коли оточенню Фірташа вдалося з порушеннями зняти з посади законно обраного мера Миколу Федорука. Принаймні, поки що.

– Не думаю, що нині можуть статися такі події, бо зараз нема такої потреби, – каже Ігор Мельничук. – Тим паче, нині йдеться про місцеві вибори, які відбудуться восени. Гадаю, всі нинішні депутатські об’єднання у міськраді до наступних виборів будуть винятково ситуативними. Вони будуть формуватися за старим принципом – на основі старих зв’язків та особистого зацікавлення до того чи іншого питання. Не думаю, що до найближчих місцевих виборів можуть статися якісь серйозні політичні сутички. Можуть бути загострення, піар-акції, демарші у плані зриву сесій. Такі ексцеси тривають і нині. Чогось серйозного очікувати поки що не слід.

Джерело: molbuk.ua 

1