«Повернення Czernowitz»: результати участі команди «Меридіану» в численних літературних заходах і виставках у Німеччині

«Повернення Czernowitz»: результати участі команди «Меридіану» в численних літературних заходах і виставках у Німеччині

29.03.2012, 14:27

28 березня, у кав’ярні «Чашка» відбулася прес-конференція представників Міжнародного поетичного фестивалю MERIDIAN CZERNOWITZ та Німецького Бюро Міжнародної Технічної Допомоги GIZ.

Участь у ній взяли:

Марія Порчук – координатор проекту GIZ в Чернівецькій області.

Святослав Померанцев – громадський діяч, президент Міжнародного поетичного фестивалю  MERIDIAN CZERNOWITZ.

Ірина Вікирчак – виконавчий директор Міжнародного поетичного фестивалю MERIDIAN CZERNOWITZ.

Під час прес-конференції, як повідомила BukNEWS прес-секретар Лілія Шутяк, усі присутні могли дізнатися про результати участі команди «Меридіану» в численних літературних заходах і виставках у Німеччині. Серед них:

ПОДІЯ: Міжнародна туристична виставка ITB (Berlin) (7-11.03.2012).

Стенд України був присвячений тематиці ЄВРО 2012 та організований за сприяння проекту USAID LINK і Німецького Бюро Міжнародної Технічної Допомоги GIZ. На ньому усі бажаючі могли побачити міста, які приймають матчі: Донецьк, Харків, Київ, Одеса, а також АР Крим та Подільсько-Буковинський туристичний кластер.

Участь у прес-конференції з цієї нагоди взяла виконавчий директор «Меридіану» Ірина Вікирчак, яка представила Подільсько-Буковинське намисто, фестивальний рух у згаданому регіоні та Міжнародний поетичний фестиваль MERIDIAN CZERNOWITZ зокрема. Так зване Подільсько-Буковинське намисто (Podillya-Bukovyna Necklace) – це умовне об’єднання трьох міст, туристичних дестинацій – Кам’янця-Подільського, Хотина та Чернівців з метою оптимізації представлення регіону на туристичному ринку.

РЕЗУЛЬТАТ: з 6 по 9 вересня 2012 року Міжнародний поетичний фестиваль «MERIDIAN CZERNOWITZ відбудеться у межах Подільсько-Буковинського туристичного кластеру і пройде під гаслом «Один фестиваль – три міста: Кам’янець-Подільський, Хотин, Чернівці». Основною «сценою» залишатимуться Чернівці. А до Хотина і Кам’янця-Подільського завітають відомі українські, польські, ізраїльські, німецькі, австрійські й швейцарські поети з читаннями та перфоменсами. Їм складуть компанію вітчизняні й міжнародні ЗМІ, а також зацікавлена публіка з Чернівців. Для гостей та мешканців Кам’янця і Хотина буде зорганізовано трансфер до Чернівців на фестивальні події. Цей експеримент доведе на практиці конкурентну перевагу Подільсько-Буковинського туристичного кластеру.

ПОДІЯ: Ляйпцизький книжковий ярмарок (15-18.03.2012).

MERIDIAN CZERNOWITZ представив себе на стенді та провів низку літературних заходів:

  • Презентація німецько-українськомовної книги фотопоезій «Потяг Часу: Чернівці-Прага-Відень» за участю Святослава Померанцева, Ігоря Помаренцева, Ірини Вікирчак та Мілени Фіндайз на Форумі OstSüdOst на ярмарку.
  • Вечір поезії «Міф Czernowitz», на якому виступили: Ігор Помаренцев, Ірина Вікирчак, Мілена Фіндайз, Клаудія Дате і Томас Вольфарт (директор Literaturwerkstatt Berlin) у одному із Ляйпцизьких замків.
  • Презентація книги Юрія Андруховича «Лексикон інтимних міст» та інших книжкових проектів фестивалю за участю Юрія Андруховича, Сергія Жадана, Мілени Фіндайз та Ігоря Померанцева на Форумі OstSüdOst.

РЕЗУЛЬТАТ: Під час цьогорічного фестивалю відбудеться міжнародна книжкова виставка на 15 стендів. Її головна тема – «Українські автори у німецькомовному світі та німецькомовні письменники в Україні». Свій приїзд уже підтвердили видавництва «Suhrkamp» (Німеччина), «Droschel» (Австрія), «Czarne» (Польща). Вони публікують німецькою та польською мовами тексти Юрія Андруховича, Сергія Жадана, Оксани Забужко та інших українських письменників.

ПОДІЯ: Вечір сучасної україно- та німецькомовної поезії «Повернення Czernowitz» у музеї Берлінської стіни «Чекпойнт Чарлі». Участь в ньому взяли українські митці – Ірина Вікирчак, Сергій Жадан, Андрій Любка, Ігор Померанцев та австрійська поетеса Мілена Фіндайз. Вони читали свої вірші українською, російською та німецькою мовами у переповненій залі.

РЕЗУЛЬТАТ: Промоція фестивалю у Берліні.