'Поціновувачу' творчості екс-чернівчанки Міли Куніс Мірошниченку і Тягнибоку заборонили в'їзд у США - ЗМІ

"Поціновувачу" творчості екс-чернівчанки Міли Куніс Мірошниченку і Тягнибоку заборонили в'їзд у США - ЗМІ

26.06.2013, 17:40

Держдеп США прийняв рішення про небажаність в'їзду у Штати нардепів від "Свободи" Олега Тягнибока та Ігоря Мірошниченка.

Як пише Сегодня, посилаючись на джерело в дипломатичних колах, рішення було прийнято ще на початку року. "У листопаді 2012-го Антидифамаційна ліга і ряд інших єврейських організацій США розкритикували Хілларі Клінтон за підтримку союзу української опозиції, що включає націоналістів. Але Клінтон була прихильницею підтримки Тимошенко будь-якою ціною. Проте після заміни Клінтон Джоном Керрі все змінилося. Центр Візенталя (одна з провідних єврейських організацій США. - Авт.) включив Тягнибока і Мірошниченка в список головних антисемітів світу, а після приходу Керрі в Держдеп звернувся туди з проханням внести свободівців у список осіб, чиє перебування в США небажано. Центру Візенталя повідомили, що питання вирішене позитивно. Про це повідомили Кличку під час його поїздки у Штати в лютому, а вчора або сьогодні повинні були сказати і Арсенію Яценюку", - повідомило джерело.

Посольство США не коментує "подібні чутки", посилаючись на закон про захист приватної інформації.

У фракції УДАР заявили, що про подібні санкції від Кличка не чули.

Сам свободівець Ігор Мірошниченко вважає інформацію про санкції провокацією. Прес-служба ВО Свобода - Мірошниченко: МЗС свідомо дискредитує "Свободу". "Свобода" не є антисемітською партією. Ні мої заяви, ні заяви Олега Тягнибока не були ксенофобськими, і тому заборона на в'їзд у США або будь-яку іншу країну є абсурдом", - заявив Мірошниченко.

Водночас, за словами джерела в дипколах, Держдеп не повідомляє про такі вердикти тим, кого вони стосуються: "Це не відкрите рішення на зразок списку Магнітського. Навіть не обов'язково воно формалізовано у вигляді інструкції. Такі рішення стають відомі, коли фігуранти звертаються за візами або намагаються в'їхати".

За словами Ігоря Мірошниченка, він у США жодного разу не їздив, але Олег Тягнибок був там протягом останніх місяців. Коли саме, Ігор не згадав, проте в пресі про поїздку лідера "Свободи" в Штати останнього разу писалося рік тому, в червні 2012 року.

Інформація про санкції Держдепу - не єдиний негативний сигнал для "Свободи" за останній час.

Глава МЗС Німеччини Гідо Вестервелле під час візиту минулого тижня до Києва зустрівся з Яценюком і Кличком, але не покликав Тягнибока.

Втім, політолог Кость Бондаренко зв'язку між цими сигналами не бачить: "У Вестервелле були свої причини. Як один з лобістів ЛГБТ-руху, він негативно сприймає прояви гомофобії. Що стосується США, то там дуже сильне єврейське лобі. Нинішній держсекретар Керрі спирався на нього у своїй президентській кампанії-2004, та й сам він болісно реагує на антисемітські заяви. Так що подібної реакції Держдепу чекати можна. Санкції щодо свободівців, якщо вони прийняті, можуть стати серйозною проблемою не тільки для них, але і для їхнього союзника Арсенія Яценюка, який зараз у Штатах".

За матеріалами: ТСН.

1