Румунська сторона вже надала дозволи на курсування потяга  Сучава-Чернівці-Сучава. Далі справа за Україною (оновлено)

Румунська сторона вже надала дозволи на курсування потяга Сучава-Чернівці-Сучава. Далі справа за Україною (оновлено)

21.06.2017, 19:37

Практичні аспекти налагодження регулярного залізничного сполучення «Чернівці-Сучава» обговорено сьогодні, 21 червня, під час зустрічі українсько-румунської регіональної робочої групи на чолі з головою Чернівецької обласної ради Іваном Мунтяном та головою Сучавської повітової ради паном Георге Флутуром, що відбулася на прикордонній залізничній станції «Вадул-Сірет» у с.Черепківці Глибоцького району.

Участь у зустрічі також взяли перший заступник голови Чернівецької обласної ради Інга Маковецька, перший заступник голови Чернівецької обласної державної адміністрації Михайло Павлюк, начальник Івано-Франківської дирекції регіональної філії «Львівська залізниця» ПАТ «Укрзалізниця» Ярослав Лучко, начальник Чернівецького прикордонного загону Олег Вовк, представники митних та залізничних відомств України та Румунії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернівчани їздитимуть до Сучави всього за дві години

Так, сторонами визначено, що оптимальним форматом відповідного сполучення стане курсування потягів «Чернівці-Вадул-Сірет» та «Сучава-Вадул-Сірет» двічі на день, пасажири яких робитимуть пересадку, а також проходитимуть митний і паспортний контроль на залізничній станції «Вадул-Сірет». Таким чином подорож з Чернівців до Сучави триватиме приблизно 3 години. Вартість квитка становитиме орієнтовно 5 євро. Також розглянуто можливість здійснення спільного митного й паспортного контролю безпосередньо під час руху вказаних потягів, що дозволило б скоротити час подорожі. Водночас, такий вид проходження контролю потребує укладання додаткових міжнародних угод.

 Як зазначив на попередній зустрічі голова облдержадміністрації Олекандр Фищук: «Людина може зранку сісти на потяг в Чернівцях, в продовж 3-х годин прибути до Сучави, вирішити свої питання і ввечі повернутися до Чернівців».

 «Задля якнайшвидшого вирішення цього питання будемо звертатися з відповідним клопотанням до Уряду. Наразі ж беремо за основу схему, запропоновану митниками та прикордонниками. Втім, як на мене, навіть у такому випадку – це чудова альтернатива автомобільній подорожі з Чернівців до Сучави, під час якої на пункті перетину кордону «Порубне-Сірет» можна простояти в черзі до 4 годин», – відзначив Іван Мунтян.

Румунська делегація на чолі з головою Сучавської повітової ради Георге Флутором наголосила на тому, що відповідні дозволи з румунської сторони щодо курсування потяга «Сучава – Чернівці», «Чернівці – Сучава», вже надані, до того ж серед населення сусідньої держави спостерігається жвавий інтерес до цього напрямку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іван Мунтян: Маємо достатньо політичної волі для налагодження залізничного сполучення Чернівців із Сучавою

 Також досягнуто домовленості про те, що 27 червня відбудеться ще одна зустріч, під час якої українські та румунські фахівці узгодять графіки руху потягів, процедуру проходження митного й паспортного контролю, а також озвучать точну вартість квитків. Влада має забезпечити належні умови користування безвізовим режимом для громадян України. Разом з тим, запуск потяга розвантажить міжнародний автомобільний пункт пропуску «Порубне».

«Після цього крайовій владі необхідно буде провести відповідну інформаційну кампанію та залучити Чернівецьку обласну організацію Туристичної асоціації України до реалізації цього амбітного проекту. Аналогічні кроки зробить і керівництво Сучавського повіту. Адже привабливість мандрівки потягом «Чернівці-Сучава» чи «Сучава-Чернівці» зросте врази за умови наявності готових туристичних маршрутів, які можна буде обирати безпосередньо на вокзалах», – підсумував голова крайового парламенту Буковини.

  • Джерело: Прес-служба обласної ради
1