Посилення паводків і зростання пожежної небезпеки: кліматолог назвала небезпеки, які загрожують Карпатам через вирубку лісів

Посилення паводків і зростання пожежної небезпеки: кліматолог назвала небезпеки, які загрожують Карпатам через вирубку лісів

16.10.2020, 16:02
Вирубка лісів приносить регіону безліч неприємностей

Паводки з кожним роком будуть лише посилюватися. Про це заявила кліматолог, географ-метеоролог, завідувач відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух, передає Главред, якого цитує https://pogliad.ua/. Вона впевнена, що всьому виною – вирубка лісів.

- Зокрема, це призводить до зменшення кількості опадів, а ті незначні опади, які випадають, дуже швидко досягають підніжжя гори, тому що дерева є свого роду захисним шаром, який акумулює вологу і зменшує швидкість переміщення водних потоків до підніжжя, - пояснила експерт.

В Україні ж значна частина лісів була вивезена, нагадала вона.

- Причому, коли їх вивозили, зробили колесами дуже потужні шляхи. А це стало додатковим фактором для збільшення паводконебезпечності ього регіону. В результаті навіть невеликі дощі створюють там великі проблеми: потужні паводки і селеві потоки, а взимку також виникає ризик сходження лавин. Йдеться саме про Карпатський регіон, - уточнила Балабух.

При цьому вона назвала ще одну небезпеку, яка загрожує Карпатам через вирубку лісів.

- Це зростання пожежної небезпеки. При рубці лісу багато що залишається на місці вирубки. Часто одні дерева зрубують, а інші залишаються, як сухостій - це стає додатковим джерелом для виникнення і поширення вогню, - додала кліматолог.

1