Попри шалений спротив, церковна громада села Горошівці на Буковині прийняла рішення про перехід до Православної Церкви України

Попри шалений спротив, церковна громада села Горошівці на Буковині прийняла рішення про перехід до Православної Церкви України

20.01.2019, 18:35

Сьогодні, 20 січня 2019 року, на Зборах церковної громади села Горошівці Заставнівського району Чернівецької області, більшість прихожан підтримали перехід церкви від Української православної церкви Московського патріархату до Православної Церкви України. За таке рішення проголосували 239 прихожан церкви Успіння Пресвятої Богородиці села Горошівці Заставнівського району Чернівецької області, проти – 40. Зокрема, проти переходу категорично виступив настоятель цієї церкви отець Федір.

Про це повідомляє https://chernivtsi.online/archives/7271

Збори у Церкві Успіння Пресвятої Богородиці ініціював її настоятель, отець Федір, який разом зі своїми 40-ка прихожанами виступали проти переходу до ПЦУ. В кінцевому результаті Збори відбулися на подвір’ї храму. Створена раніше ініціативна група планувала провести ці Збори в актовому залі місцевої школи, однак, дізнавшись про це, отець Федір вирішив провести Збори у церкві зі своїми прихожанами (тими, хто виступав проти переходу храму до ПЦУ). Тоді члени ініціативної групи та люди, які підтримували перехід до ПЦУ, прийшли на подвір’я церкви.

Настоятель Церкви отець Федір навіть запросив до храму на свою підтримку Митрополита Чернівецького і Буковинського Мелетія, якого прихожани не пускали на подвір’я церкви. Під час зустрічі митрополита з прихожанами навіть виникла штовханина. Однак за сприяння працівників Заставнівського відділення поліції й особисто начальника поліції Петра Токаря, митрополит потрапив на Збори – але лише під церкву, всередину храму його таки не пустили. 

Працівники поліції взагалі вели себе досить дивно, збоку це виглядало так, ніби це приватна охорона митрополита Мелетія. Поліцейські постійно знаходилися біля московських попів і прихожан, які були проти переходу до ПЦУ. А дівчина-поліцейська взагалі дозволяла собі під час несення служби поплескувати московського попа по плечу зі словами: «Ми за вас!». Тут навіть по виразу обличчя можна було зрозуміти, хто на чиїй стороні.

Прихожани, що виступали за перехід, дружно заспівали Гімн України на чолі з Народним артистом України Іваном Дердою, який родом з села Горошівці, колядували, вигукували «Слава Україні! Героям Слава! Отець Федір в цей час перешіптувався з митрополитом Мелетієм…

Настоятель церкви, отець Федір, категорично заявив, що не збирається покидати Українську православну церкву Московського патріархату і що він підпорядковується лише митрополиту Онуфрію. Він також всіляко намагався переконати прихожан не переходити до ПЦУ, бо вона «неканонічна».

Після майже 2-годинної палкої дискусії – виступів за і проти, словесних перепалок, Голова Зборів Дмитро Гаврилиця закликав перейти до голосування, на цей момент зареєструвалося 279 учасників Зборів. Для спрощення підрахунку голосів Голова Зборів попросив прихожан, які проти переходу до ПЦУ, стати праворуч, а тих, хто підтримує перехід до ПЦУ – ліворуч. Праворуч стала велика кількість прихожан, а ліворуч – купка прихожан на чолі з отцем Федором. Відтак, за перехід до Православної Церкви України проголосували 239 прихожан, проти – 40. Людей, які б утрималися від голосування, не було. Результат – рішення про перехід до ПЦУ прийнято.

Від часу отримання Томосу, це вже 4-те село на Буковині, де церковна громада перейшла від УПЦ МП до Православної Церкви України. Нагадаємо, раніше до ПЦУ перейшли громади села Шишківці Кіцманського району, села Карапчів Вижницького району, села Боянчук Заставнівського району.

Галина Єреміца

1