Попри мораторій: у Чернівецькій області продають найменше в країні земельних паїв

Попри мораторій: у Чернівецькій області продають найменше в країні земельних паїв

24.09.2019, 08:23

З 2001 року депутати практикують подовження мораторію на продаж землі — кожного року на рік. Наразі мораторій подовжено до 2020 року. Водночас, як зазначають дослідники Київської школи економіки, заборона на торгівлю землею у минулому році зменшила ВВП на 22,5 мільярди доларів.

Наразі 96% (41 млн га) сільськогосподарської землі знаходиться під мораторієм, а три чверті з них — належать людям. За законом купити землю під мораторієм неможливо, але земля продається напівлегально.

Ми проаналізували 5620 оголошень про продаж паїв на OLX* і дізналися, які паї і за якою ціною українці виставляють на продаж.

Найбільше пайової землі продають на Дніпропетровщині (7252 га) — причиною можуть бути сприятливі кліматичні умови для рослинництва. Найменша пропозиція у Чернівецькій області — 172 га. Загалом, землі на Сході та Півдні України користуються більшим попитом, ніж на Заході та Півночі.

З 2016 року ціна на землю впала на чверть. Найбільше за гектар просять у Львівській, Київській та Вінницькій області — до майже 54 тис. грн за га. Найдешевша земля — у Донецькій області, через близькість до зони ООС. Тут ціна не перевищує 22-23 тис. грн за гектар.

Важливий момент — ціни на землю на OLX знаходяться коло нижньої межі експертних оцінок її вартості у разі відкриття ринку землі. Тобто у разі зняття мораторію на землю стрибка ціни паїв не відбудеться. Швидше за все вона поступово зростатиме і з часом увійде в межі експертних оцінок.

На кінцеву ціну впливає загальна пропозиція землі в області, родючість землі, наявність поряд інфраструктури та бажання власника швидко продати пай. Зі зростанням площі ділянки ціна за сотку практично не знижується.

*оголошення на OLX – це лише вибірка з генеральної сукупності пропозиції тіньового ринку землі. Ми не в змозі оцінити його справжні розміри та структуру. Єдиний спосіб побачити повну картину – легалізувати ринок землі.

За матеріалами voxukraine.org.ukr

Фото ілюстративне

1