Понад дві сотні депутатів місцевих рад від «Батьківщини» обговорили сьогодні процес об’єднання опозиційних сил

Понад дві сотні депутатів місцевих рад від «Батьківщини» обговорили сьогодні процес об’єднання опозиційних сил

04.11.2013, 02:36

У день 95-ї річниці Буковинського віча відбулися збори депутатів місцевих рад різних рівнів від «Батьківщини». У зборах взяли участь 209 депутатів з 249 запрошених – обранців громади власне від ВО «Батьківщина» та тих, які влилися у лави «Батьківщини» від «Фронту змін». Збори провів голова обласної організації партії ВО «Батьківщина» Іван Мунтян, участь у заході взяли народні депутати – Андрій Пишний, Максим Бурбак, Микола Федорук, Олександр Фищук.

Підбивши підсумки на Буковині об’єднавчого процесу партій ВО «Батьківщина» та «Фронт змін», до якого закликала лідерка опозиції Юлія Тимошенко, Іван Мунтян зазначив: «Ми віримо в те, що звільнення Юлії Тимошенко відбудеться, і Юлія Володимирівна поїде на лікування до Німеччини як вільна людина і візьме участь у президентських виборах 2015 року».

На зборах відбулася відверта розмова між представниками політичних сил – суб’єктів об’єднання. Йшлося і про штучні перешкоди на шляху до злиття. У цьому плані виступаючі рекомендували брати участь з лідерів, які заради спільної мети відмовилися від особистих амбіцій. Загалом наразі результатом об’єднання опозиційних сил у краї є потужний депутатський корпус: «Батьківщина» налічує 249 депутатів місцевих рад різного рівня, з яких понад 80 – це депутати від колишнього «Фронту змін».

Учасники зборів обговорили і відзначення 95-ї річниці Буковинського віча. Серед іншого, вони зазначили, що так зване «віче» на Центральній площі не має нічого спільного зі справжнім народним волевиявленням, а насправді є початком виборчої кампанії Партії регіонів.  З цього приводу збори одностайним голосуванням прийняли

Заяву Чернівецької обласної організації партії ВО «Батьківщина» з нагоди 95-ї річниці Буковинського віча.

У Заяві, зокрема, зазначається: «Буковинські партійці ВО «Батьківщина» одностайно виступають за Асоціацію України з ЄС. Безумовно «батьківщинівці» вимагають звільнення Юлії Тимошенко – не лише задля підписання Угоди, а й заради відновлення справедливості стосовно видатного політика сучасності, незаконно ув’язненого з політичних мотивів. Це наша ухвала, ми вимагаємо цього як політична сила стосовно політичного лідера і як частина громади – стосовно діяча, за якого на Буковині під час президентських виборів віддали свої голоси 291 944 буковинців, що становить понад третину виборців».

Заява Чернівецької обласної організації партії ВО «Батьківщина» з нагоди 95-ї річниці Буковинського віча

Сьогодні ми відзначаємо славний ювілей справжнього народовладдя на Буковині. 95 років тому буковинці зібрали велелюдні народні збори – понад 10 тисяч громадян. Це без рейсових маршруток, без спеціального підвезення, без зобов’язання до участі бюджетників тощо. Люди прийшли, бо відчували власний вплив на історію, на своє майбутнє, усвідомлювали важливість своєї дії. Прийшли не з примусу влади, а на заклик громадського і політичного діяча Омеляна Поповича. Цей громадянин і політик змінив історію краю і взяв у ньому владу. І хоч королівська Румунія зовсім скоро знов захопила Буковину, та Буковинське віче стало поворотним пунктом возз’єднання нашого краю з Великою Україною.

Сьогодні відзначення річниці Буковинського віча є для нас багатосмисловим і символічним. Ми знову стоїмо на порозі вибору територіального і ментального майбутнього. Зовсім скоро буде вирішено: бути чи не бути Буковині разом з Великою Україною у природньому для нас складі великої європейської родини.  Вільнюський самміт вирішить, чи буде підписана Угода про асоціацію України з Європейським Союзом. Однією з обов’язкових умов її підписання є звільнення політичного в’язня, лідера української опозиції Юлії Володимирівни Тимошенко. 

Те, що Юлія Тимошенко – національний лідер, підтверджує і об’єднання під егідою ВО «Батьківщина» різних опозиційних партій, серед яких і влиття в лави «Батьківщини» партії «Фронт змін». Тепер буковинська «Батьківщина» представлена у місцевих радах різного рівня 249-ма депутатами, триває об’єднання фракцій.  Це все – представники буковинської громади.

Буковинські партійці ВО «Батьківщина» одностайно виступають за Асоціацію України з ЄС. Безумовно «батьківщинівці» вимагають звільнення Юлії Тимошенко – не лише задля підписання Угоди, а й заради відновлення справедливості стосовно видатного політика сучасності, незаконно ув’язненого з політичних мотивів. Це наша ухвала, ми вимагаємо цього як політична сила стосовно політичного лідера і як частина громади – стосовно діяча, за якого на Буковині під час президентських виборів віддали свої голоси 291 944 буковинців, що становить понад третину виборців.

Саме тому нас дивує, що місцева влада узурпувала право проводити всенародні збори краю. Голова ОДА, посилаючись на якесь віртуальне звернення начебто від 50-ти  громадських організацій краю, заявив, що в народному вічі не мають брати участі «політично заангажовані особи». І навіть запевнив, що докладе усіх зусиль, аби на Буковині євроінтеграція відбулася без партійних прапорів.

Заявляємо, що, як і всі інші громадяни України, маємо право на висловлення своїх поглядів і на мирні зібрання. Тим паче, що маємо потужне представництво в місцевих радах і захищаємо інтереси й прагнення наших виборців. Партія ВО «Батьківщина» є офіційно зареєстрованою і провадить легальну діяльність на території України. Символи партії ВО «Батьківщина»  - зокрема, й прапор, - не є забороненими. А незаконне ув’язнення лідера партії ВО «Батьківщина» є однією з головних перешкод підписання Угоди про Асоціацію з ЄС, якої влада начебто так палко прагне.

Тож офіційно заявляємо про долучення буковинської «Батьківщини» до відзначення річниці Буковинського віча, безумовно підтримуємо устремління краян до об’єднання з європейською спільнотою, виступаємо на підтримку підписання Угоди про Асоціацію з ЄС і вимагаємо свободи для Юлії Тимошенко. Наші прапори – це демонстрація наших вимог. Ми їх не соромимося і не ховаємо. «Батьківщина» - з краянами!

1