Чи виконає нова влада заповіт Ірини Войцехівської?

Чи виконає нова влада заповіт Ірини Войцехівської?

10.07.2014, 12:49

Надішла до мене надзвичайно сумна звістка. Дві години тому у лікарні в Чернівцях переслало битися серце великого патріота України, невтомного борця за українську державність. Померла багатолітній і незмінний голова Чернівецького обласного осередку політв'язнів та репресованих, велика патріотка України Ірина Франківна ВОЙЦЕХІВСЬКА.

Останні кілька років Ірина Франківна важко хворіла, але ніколи не втрачала сили духу. Коли їй ставало легше, завжди намагалася бути присутньою на більшості патріотичних заходів, як могла з побратимами організовувала Дні пам’яті жертв політичних репресій, відзначення пам'ятних дат, відстоювала як могла інтереси своїх побратимів, добиваючись не лише повної реабілітації, але й достойної поваги й шанування до них від Української держави, яка більше шанувала ветеранів інших країн, аніж власних визволителів. Не завжди це виходило. Від переживань і несправедливості поневірянь перед чиновниками й з"являлися чергові рубці на серці, здавало здоров'я...

Вона ніколи не була байдужою до долі України у самі найважчі часи сталінських таборів, брєжнєвських репресій, так само у новітній час важко переживала, коли новітня Україна не могла стати міцно на ноги через олігархів та бандитів при владі, коли на Майдані під час Революції гідності розстрілювали Небесну Сотню...

15 травня 2011 року на Руському кладовищі у Чернівцях, біля пам’ятного хреста, встановленого в пам’ять про жертв політичних репресій комуністичного режиму проходив мітинг і панахида за невинно убієнними.

Тоді, звертаючись до представників обласної і міської влади, голова Чернівецького обласного товариства політв’язнів та репресованих Ірина Войцехівська нагадала, що досі в обласному центрі і більшості районів надалі вулиці і площі носять імена катів українського народу, стоять пам’ятники ідолам комуністичного режиму. «Я прошу лише одне: що 120 річчя Євгена Коновальця перейменуйте у Чернівцях вулицю Аркадія Гайдара, де живе понад 50 репресованих у сталінські комуністичні часи людей. Ми будемо вам дуже вдячні за це», - сказала вона.

Присутній на заході перший заступник губернатора Галиць мовчки кивнув на це. Також присутній на панахиді депутат Чернівецької міської ради від партії «Наша Україна» Дмитро Сірман на пряме звернення до нього Ірини Франківни, пообіцяв, що фракція НУ обов’язково проголосує за це рішення у Ратуші... Досі голосують...

Ці депутати і чиновники думаю й досі не розуміють, що вони відійдуть у небуття, опадуть, як листя з дерева восени, так нічого цінного не залишивши по собі. Герої ж і великі борці за волю і процвітання України ніколи не помруть у народній пам'яті. Вони будуть вічно з нами... Такою для мене назавжди залишиться Ірина Франківна Войцехівська...

Велика патріотка і Велика донька українського народу...

Вічна їй пам'ять...

 Відійшла у Вічність Ірина Франківна Войцехівська | Слово на спомин

Депутатський корпус, колегія та виконавчий апарат Чернівецької обласної ради глибоко сумують з приводу смерті багаторічної голови Чернівецького обласного осередку Всеукраїнського товариства політичних в'язнів і репресованих, щирого патріота Буковинського краю Ірини Франківни ВОЙЦЕХІВСЬКОЇ.

Внаслідок тяжкої, тривалої хвороби відійшла у Вічність визначна громадська діячка, вірна донька України, яка пройшла гідний наслідування життєвий шлях, сповнений боротьби, переслідувань та поневірянь, самовідданої правозахисної, доброчинної та просвітницької діяльності.

У ці важкі для рідних, близьких, колег та однодумців покійної дні ми поділяємо почуття суму та скорботи від непоправної, тяжкої втрати. Світлий, добрий спомин про Ірину Франківну назавжди залишиться в серцях усіх, хто мав честь знати, любив та поважав цю високодостойну людину.

Джерело: Прес-служба облради

1


КОМЕНТАРІ (3)

Пане Зарайський, облиште Галиців, Сірманів, - напишіть про себе. Що Ви зробили для громади міста?!! Розумію, що перейменування вулиць у час, коли в країні йде війна, це нагальне питання, яке потребує негайного вирішення!!! Не робіть собі зірок на таких справах... Йдіть з журналістики. Людям не цікаво читати Ваші пересмикування!

avatar

Людмила Василівна

10 липня 2014 10:19

а що зарайський про себе напише? хіба що екшен "Пригоди бонбонів з гнилою кобасою"

avatar

от сказали ви Людмила Василівна

10 липня 2014 15:02

А впринципі, до чого тут ви вмішуєте політику? Пан Сергій лише вказав на заповіт Пані Тамари, а ви тут починаєте звинувачувати його у так званих "пересмикуваннях". Це як мінімум некоректно до ситуації. Думаю, Пані Тамарі було б приємно, що згадали за її заповіт. А Пан Сергій правильно все робить. Адже ж всім чудово відомо за що і проти чого голосували "наші тушковані українці" Галиць і Сірман. Тому тут й мови нема, щоб ставати на їх захист.

avatar

Чернівчанка

10 липня 2014 18:14