Полтавець продав буковинським лікарням старі стерилізатори під виглядом нових тюменського виробництва

Полтавець продав буковинським лікарням старі стерилізатори під виглядом нових тюменського виробництва

07.01.2020, 15:43

З’явились перші результати досудового розслідування у справі поставок підроблених медичних стерилізаторів в українські лікарні.

У листопаді Служба безпеки України викрила полтавського підприємця Володимира Сушка, який постачав у лікарні підроблені парові стерилізатори. З’ясувалось, що підприємець скуповував старий медичний інвентар, який відпрацював встановлений нормативами строк експлуатації, і після реставрації постачав його в медичні заклади по всій Україні. За інформацією слідства, він встиг продати 70 стерилізаторів на суму 8 мільйонів гривень.

Після обшуків правоохоронці припинили використання устаткування в лікарнях.

Відповідно до інформації з матеріалів справи, щоб брати участь у закупівлях, підприємець зареєстрував 3 фірми (ПП «ВКФ Медснаб», ПП «ВКФ Ветмедфармсервіс» та ТОВ «Полтавський завод медичного обладнання та інструментів») та декілька ФОПів. Для участі в торгах надавав підроблені документи. Під час обшуків у підприємця знайшли папери, які підтверджують постачання нелегального устаткування у медичні заклади.

Старі відпрацьовані парові стерилізатори бізнесмен зі своїми спільниками купував за готівку в невстановленої особи, переробляв під нові й ставив маркування ВАТ «Тюменський завод медичного обладнання та інструментів» (Російська Федерація, м. Тюмень).

«Згідно з інформацією, наданої ТД «Тюмень Медіко Україна», парові стерилізатори, які реалізовувалися ПП «ВКФ Медснаб», ПП «ВКФ Ветмедфармсервіс» та ТОВ «Полтавський завод медичного обладнання та інструментів» до окремих медичних закладів України, підприємством-виробником ВАТ «Тюменський завод медичного обладнання та інструментів», не виготовлялися», — це зазначено в матеріалах досудового розслідування.

Володимир Сушко також організував технологічний процес з виготовлення парових стерилізаторів під брендом ТОВ «Полтавський завод медичного обладнання та інструментів». На момент постачання до медичних закладів України, ці стерилізатори не мали сертифікату відповідності, тому не можуть використовуватися у закладах охорони здоров’я.

Частковий перелік фальсифікованого обладнання і медичних закладів, які його придбали, що зустрічаються у матеріалах справи:

  • Дніпропетровська область, Першотравенська ЦРЛ (стерилізатор СП ГК-100);
  • Донецька область, Костянтинівка, Донецький обласний лабораторний центр (стерилізатор ВК-75-01);
  • Запорізька область, смт Чернігівка, Чернігівська ЦРЛ (стерилізатор СП ГК-100);
  • Київська область, Біла Церква, «Міський центр ПМСД № 1» (стерилізатор СП ГК-100);
  • Луганська область, Марківське районне територіальне медичне об’єднання (стерилізатор СП ГК-100);
  • Миколаївська область, смт Єланець, Єланецька ЦРЛ (стерилізатор СП ГК-100-3);
  • Полтавська область, Миргородська ЦРЛ (стерилізатор СП ГК-100-3);
  • Полтавська область, Полтава, лікарня МВС (стерилізатор ВК-75-01);
  • Черкаська область, Черкаська обласна стоматологічна поліклініка (стерилізатор СП ГК-100);
  • Чернівецька область, Чернівці, Лікарня швидкої медичної допомоги (2 стерилізатори СП ГК-100);
  • Чернівецька область, Кіцмань, Кіцманська центральна районна лікарня (стерилізатор СП ГК-100-3);

21 листопада Володимиру Сушку вручили письмове повідомлення про підозру. Згодом суд обрав йому запобіжний захід — особисте зобов’язання.

Олена ЛУЦЕНКО, «Полтавщина»

1